20 Αυγ 2011

Πήρε χρέη και έφτιαξε αυτοκρατορία

H περιουσία της Τζίνα Ράινχαρτ υπερδιπλασιάστηκε στα 10,3 δισ. δολάρια σε μόλις έναν χρόνο, χάρη στη ραγδαία αύξηση της τιμής των μεταλλευμάτων Η Τζίνα Ράινχαρτ κληρονόμησε πριν από 20 χρόνια μια καταχρεωμένη εξορυκτική εταιρεία. Σήμερα αναμένεται να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Μεξικανό επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ και τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς

H περιουσία της Τζίνα Ράινχαρτ υπερδιπλασιάστηκε στα 10,3 δισ. δολάρια σε μόλις έναν χρόνο, χάρη στη ραγδαία αύξηση της τιμής των μεταλλευμάτων.

Πριν από 20 χρόνια κληρονόμησε από τον πατέρα της μια καταχρεωμένη εξορυκτική εταιρεία. Σήμερα είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και ίσως ο επόμενος άνθρωπος που θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας του περιοδικού "Forbes" με τους πλουσιότερους στον κόσμο, ξεπερνώντας τους άνδρες μεγιστάνες. Ο λόγος για την 57χρονη δισεκατομμυριούχο Τζίνα Ράινχαρτ, η περιουσία της οποίας υπερδιπλασιάστηκε στα 10,3 δισ. δολάρια σε μόλις έναν χρόνο χάρη στη ραγδαία αύξηση της τιμής των μεταλλευμάτων.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η μεγιστάνας αναμένεται να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Μεξικανό επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 74 δισ. δολάρια, και τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς (56 δισ. δολάρια). Ο χρηματοοικονομικός όμιλος εκτιμά πως τρία προγράμματα άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα της χαρίσουν την πρωτιά, κυρίως επειδή έχει το 100% των εταιρειών της, χωρίς μετόχους.

"Εάν η εταιρεία της Ράινχαρτ ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο και αξιολογούνταν με τον ίδιο δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, όπως η Rio Tinto, η αξία της θα ήταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, βάζοντάς τη στη λίστα των 10 πλουσιότερων του ''Forbes''" εξήγησε η αυστραλιανή επιχειρηματική ιστοσελίδα SmartCompany.

Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή είναι η Κρίστι Γουόλτον, κληρονόμος του ομίλου Walmart, με περιουσία ύψους 26,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως η Ράινχαρτ, η οποία αποφεύγει γενικά τη δημοσιότητα, ενοχλείται όταν την αποκαλούν "κληρονόμο", αφού έχει εκτοξεύσει τα κέρδη των εταιρειών της χάρη σε μια σειρά έξυπνων συμφωνιών που πέτυχε η ίδια, ενώ έχει κάνει επενδύσεις και στον κλάδο των μίντια.

Δικαιώματα
Πάντως η εταιρεία που της κληροδότησε ο πατέρας της, Λανγκ Χάνκοκ, μπορεί να ήταν καταχρεωμένη αλλά περιείχε και το μισό μερίδιο των δικαιωμάτων που πληρώνει η Rio Tinto για τα 200 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλευμάτων που εξάγει από τα ορυχεία της στη δυτική Αυστραλία. Το εισόδημα αυτό ήταν που κράτησε ζωντανή εκείνη και την εταιρεία της Hancock Prospecting για μια δεκαετία μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο οποίος το 1952 ανακάλυψε το μεγαλύτερο απόθεμα σιδηρομεταλλευμάτων, στην περιοχή Πιλμπάρα της Αυστραλίας.
Η διαδρομή της Ράινχαρτ προς την κορυφή δεν ήταν χωρίς εμπόδια, αφού μετά τον θάνατο του μεγιστάνα πατέρα της ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη με τη μητριά της, η οποία κράτησε 14 χρόνια. Ακόμη μεγαλώνει μόνη της τέσσερα παιδιά που απέκτησε από τους δύο γάμους της, τον πρώτο που έκανε σε ηλικία μόλις 19 ετών και τον δεύτερο με τον δικηγόρο Φρανκ Ράινχαρτ, ο οποίος πέθανε το 1990.

ΤΟ 2011
Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι
Η λίστα με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο το 2011, όπως δημοσιεύθηκε από το περιοδικό "Forbes" τον περασμένο Μάρτιο:
  • Κάρλος Σλιμ και οικογένεια, Μεξικό (τηλεπικοινωνίες, 74 δισ. δολάρια)
  • Μπιλ Γκέιτς, ΗΠΑ (Microsoft, 56 δισ. δολάρια)
  • Γουόρεν Μπάφετ, ΗΠΑ (Berkshire Hathaway, 50 δισ. δολάρια)
  • Μπερνάρ Αρνολντ, Γαλλία (Louis Vuitton, Moet Hennessy, 41 δισ. δολάρια)
  • Λάρι Ελσον, ΗΠΑ (Oracle, 39,5 δισ. δολάρια)
  • Λακσίμι Μιτάλ, Ινδία (χάλυβας, 31,1 δισ. δολάρια)
  • Αμάνθιο Ορτέγκα, Ισπανία (ZARA, 31 δισ. δολάρια)
  • Εϊκε Μπατίστα, Βραζιλία (μεταλλεύματα, 30 δισ. δολάρια)
  • Μουκές Αμπάνι, Ινδία (πετρέλαιο - πετροχημικά και φυσικό αέριο, 29 δισ. δολάρια)
  • Κρίστι Ουόλτον και οικογένεια, ΗΠΑ (Walmart, 26,5 δισ. δολάρια)
Από τους 1.210 κροίσους του "Forbes", οι 413 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 332 στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, 300 στην Ευρώπη, 89 στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και 76 στην υπόλοιπη Αμερική πλην των ΗΠΑ.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/