7 Αυγ 2011

Παγκόσμιο σοκ από την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ


Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση της αξιολόγησης από τον οίκο Standard&Poor’s. Την στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για λάθος, η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία έχει λάβει διαστάσεις "άνευ προηγουμένου".
Σοκ προκάλεσε η απόφαση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, απο AAA στο AA+.

Μόλις μερικά 24ωρα μετά τη λήξη συναγερμού για χρεοκοπία της χώρας, αφού Δημοκρατκοί και Ρεπουμπλικάνοι ήρθαν σε συναίνεση αναφορικά με την αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, οι οίκοι δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την οικονομία των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντάς την.

Η, δίχως προηγούμενο, υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ συμβαίνει σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περίοδο, καθώς στην ΕΕ η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπαχθούν στον μηχανισμό διάσωσης και ήδη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για αύξηση των κονδυλίων ώστε να "χωρέσει" περισσότερους.

Η απόφαση της S&P αναμένεται να ενοχλήσει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, ειδικά την Κίνα, που διακρατεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα. Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις του σε δολάρια αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του προϋπολογισμού και του χρέους.

Η υποβάθμιση - εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ -  σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές και αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

ΗΠΑ: Κάνατε λάθος στον υπολογισμό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
 Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε πριν από λίγο τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

"Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Ενήμερος ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων σχετικά με την πρόθεση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ προτού μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ το απόγευμα του Σαββάτου (05.08), ανέφερε ένας αξιωματούχος της διοίκησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.

"Ενημερώθηκε πριν φύγει για το Καμπ Ντέιβιντ και ενημερωνόταν κατά την διάρκεια της νύχτας" ανέφερε ο αξιωματούχος.

http://www.cosmo.gr/