24 Αυγ 2011

Μετά την επιλεκτική, φέρνουν τώρα και την κανονική χρεοκοπία

Σοφία Βούλτεψη
23/08/2011
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση των εγγυήσεων, δυστυχώς ως τραγωδία και όχι ως φάρσα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν στην εκ μέρους της κυβέρνησης αποδοχή της συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, στις 11 και στις 25 Μαρτίου, αντιδρούν τώρα και σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στις 12 και στις 21 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο προέβλεψαν την επιλεκτική χρεοκοπία – και έγινε. Τώρα, για τις αποφάσεις του Ιουλίου, προβλέπουν πλήρη χρεοκοπία – και δυστυχώς περιμένουμε την επαλήθευση.

Μήνες της απόλυτης υποχωρητικότητας και της απουσίας κάθε είδους διαπραγμάτευσης, ο Μάρτιος και ο Ιούλιος εξελίσσονται σε «μαύρους» μήνες για την Ελλάδα.

Ο οίκος Moody’s αποφάνθηκε χθες ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία αν αποδεχθεί διμερείς συμφωνίες ανάλογες με αυτή που συμφώνησε με την Φινλανδία.

Και προειδοποιεί σαφώς ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία» - σε αντίθεση με όσα είπε χθες ο κ. Βενιζέλος που, κατά την συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να συνδέσει τις εγγυήσεις με την δόση του Σεπτεμβρίου, για την οποία είπε ότι είναι εξασφαλισμένη!

Ο Moody’s προέβλεψε επίσης πως οι χώρες της ευρωζώνης θα απορρίψουν την συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, «ανάλογες συμφωνίες με άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα περιόριζαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης».

Και πριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του οίκου, ο Ολλανδός υπουργός των Οικονομικών Γιαν ντε Γιάγκερ ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε διμερής συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποια απόφαση όσον αφορά στο ζήτημα των ελληνικών εγγυήσεων.

Είπε μάλιστα πως όλα όσα έχουν ειπωθεί περί νόμιμης συμφωνίας της Ελλάδας με τη Φινλανδία για παροχή εγγυήσεων είναι εσφαλμένα και επέμεινε ότι η Ολλανδία, αν και δεν απαιτεί εγγυήσεις από την Ελλάδα – διότι γνωρίζει πως αυτό θα επιφέρει νομικές περιπλοκές – θα απαιτήσει ισότιμη μεταχείριση.

Επιπλέον, ο ντε Γιάγκερ βρίσκει περίπλοκη και την πρόταση της Αυστρίας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για κεφάλαια του EFSF, ενώ παράλληλα δεν εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των κρατών μελών.

Στη συζήτηση παρενέβη νωρίτερα χθες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και ο οίκος Standard & Poor's. Με δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο αξιωματούχος του οίκου Ντέιβιντ Μπιρς προέβλεψε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πριν από το τέλος του 2011 – με κίνδυνο να επιβεβαιωθεί, όπως επιβεβαιώθηκε και με την περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας, όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Βέβαια, η Ισπανίδα υπουργός των οικονομικών Έλενα Σαλγάδο δήλωσε πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να αφήσει την φιλανδική απαίτηση να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αλλά ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι δεν έκρυψε την ανησυχία του, όσον αφορά στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την έγκριση αυτού του νέου πακέτου από τα κοινοβούλια των χωρών – δανειστών. 

Με τον κ. Παπανδρέου να ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ και να συνεδριάζει με αντικείμενο την… ηλεκτρονική διακυβέρνηση (όπως βρήκε τον χρόνο και τη διάθεση να κάνει χθες) και τον κ. Βενιζέλο να περιμένει τώρα από τους Ευρωπαίους να διορθώσουν το λάθος που τον υποχρέωσαν να διαπράξει και να υποστηρίζει πως είναι δυνατόν να γνωριστούμε μεταξύ μας μέσω της… φορολογίας, το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά ζοφερό.

http://www.elzoni.gr/