6 Αυγ 2011

Ερευνα για πλοίο του ΝΑΤΟ που άφησε αβοήθητους πρόσφυγες ζητά η Ιταλία

Το πολεμικό σκάφος δεν απάντησε σε SOS κυπριακού ρυμουλκού σύμφωνα με πληροφορίες
Ερευνα για πλοίο του ΝΑΤΟ που άφησε αβοήθητους πρόσφυγες ζητά η Ιταλία
Το σκάφος είχε αποπλεύσει την περασμένη εβδομάδα από τη Λιβύη και επί δύο ημέρες φέρεται να έπλεε ακυβέρνητο σε λιβυκά ύδατα σε απόσταση 90 μιλιών από τη Λαμπεντούζα.



Ρώμη

Τη διενέργεια επίσημης έρευνας στους κόλπους της Συμμαχίας ζητά η Ιταλία σχετικά με τις μαρτυρίες που θέλουν ΝΑΤΟϊκό πολεμικό πλοίο να μην προσέφερε καμία βοήθεια σε πλοιάριο προσφύγων που έπλεε ακυβέρνητο ανάμεσα στη Λιβύη και τη νήσο Λαμπεντούζα, σε μία δραματική οδύσσεια στη διάρκεια της οποίας άφησαν την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 100 πρόσφυγες από αφυδάτωση και ασιτία.

Η ιταλική κυβέρνηση ζητά επίσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εντολής της Συμμαχίας (στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που έδωσε το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση για την προστασία των Λίβυων αμάχων), ώστε να παρέχεται βοήθεια στη σκάφη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη έχουν χαθεί στη Μεσόγειο από τα μέσα Μαρτίου. Περίπου 24.000 έχουν φθάσει στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πλοίων στη Μεσόγειο.

Μαρτυρίες διασωθέντων από το σκάφος 20 μέτρων που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού άφησαν την τελευταία τους πνοή από αφυδάτωση και ασιτία τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι συνεπιβαίνοντες αναγκάστηκαν, όπως δήλωσαν, να ρίξουν τις σορούς τους στη θάλασσα.

Το σκάφος είχε αποπλεύσει την περασμένη εβδομάδα από τη Λιβύη και επί δύο ημέρες φέρεται να έπλεε ακυβέρνητο σε λιβυκά ύδατα σε απόσταση 90 μιλιών από τη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ΝΑΤΟϊκό πολεμικό πλοίο δεν προσήλθε σε βοήθεια, ούτε απάντησε σε μήνυμα SOS που εξέπεμψε κυπριακό ρυμουλκό, το οποίο εντόπισε το σκάφος με τους μετανάστες, παρόλο που βρισκόταν σε απόσταση 27 μιλιών από το πλοιάριο όπου εκτυλισσόταν το δράμα, όπως αναφέρει η ιταλική Repubblica.

Από την πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο για την υπόθεση.

Στο μήνυμα του κυπριακού ρυμουλκού απάντησαν σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, που μετέφεραν την Πέμπτη τους περίπου 300 μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος στην ξηρά της Λαμπεντούζα. Στο πλοίο εντοπίστηκε η σορός ενός μετανάστη.

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε διά του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τη διενέργεια επίσημης έρευνας στο ΝΑΤΟ σχετικά με το περιστατικό. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ζήτησε επίσης να υπάρξει επικοινωνία με κάθε διεθνή οργανισμό προς επιβεβαίωση των όσων δήλωσαν οι επιζώντες.

Η Ιταλία εξουσιοδότησε, επίσης, τον μόνιμο πρεσβευτή της στη Συμμαχία να φέρει προς συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η αποστολή του (στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ το 1970 και το 1973), ώστε να παρέχεται βοήθεια στα σκάφη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Ο Φράνκο Φρατίνι ασκεί πίεση για «αναπροσαρμογή της εντολής της αποστολής του ΝΑΤΟ για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν η προστασία και διάσωση όσων αναγκάζονται, εξαιτίας μαχών, να εγκαταλείψουν τη χώρα με πλοία διακινδυνεύοντας τη ζωή τους».

Τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη με πρόχειρα πλοιάρια έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την έναρξη των συγκρούσεων, στα μέσα Μαρτίου, όπως δηλώνει η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), Λάουρα Μπολντρίνι.

«Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τον αριθμό των προσφύγων που χάθηκαν στη Μεσόγειο, αλλά είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον 1.500 έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, από την έναρξη των μαχών στη Λιβύη, στα μέσα Μαρτίου» ανέφερε η Μπολντρίνι μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, η Μπολντρίνι απηύθυνε έκκληση για «μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πλοίων στη Μεσόγειο». Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να παρέχεται βοήθεια στα πλοιάρια με τους πρόσφυγες, ακόμα κι αν αυτά δεν αντιμετωπίζουν εμφανές πρόβλημα, μηχανικό ή άλλο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες περίπου 24.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία.

«Το κύμα των προσφύγων γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Αρχικά έφθαναν με φουσκωτά σκάφη που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν παρά μερικές δεκάδες ανθρώπους. Σήμερα στις ακτές μας φθάνουν με τεράστια σαπιοκάραβα, στα οποία στοιβάζονται ως και 800 άνθρωποι» επισήμανε η Μπολντρίνι, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς είναι έτοιμοι ν' αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο του θανάτου».

Η Μπολντρίνι υπογράμμισε ότι μόνο ένα μέρος από τους ανθρώπους αυτούς είναι πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι οι υπόλοιποι είναι εργάτες από την Υποσαχάρεια Αφρική που είχαν φθάσει στη Λιβύη πριν από τις συγκρούσεις για να εργαστούν.

«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα νόμιμο σύστημα υποδοχής γιατί δύσκολα θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ζήσουν παράνομα» υπογράμμισε.
 
http://www.tovima.gr/