7 Αυγ 2011

Η τριπλή κρίση της Κύπρου

Εθνική, πολιτική, οικονομική
Η τριπλή κρίση της Κύπρου


 Περίπου έτσι άρχισε το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα». Ηταν τότε που οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι άρχισαν να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας.

Το τελευταίο διάστημα οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, όπως έπραξε ο οίκος Standard & Poor's (S&P), επικαλούμενος την πιθανή επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών της Μεγαλονήσου και την έλλειψη πειστικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυπριακή κυβέρνηση. 

60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος και όμως την υποβαθμίζουν - 30.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων - 2,4 δισ. ευρώ η ζημιά από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Λεμεσού

Και το ερώτημα που ήδη πλανάται στην Κύπρο είναι: «Αν η Ελλάδα  δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, αλλά ίσως λίγο πιο πάνω από τον πάτο, τότε τι θα συμβεί στην Κύπρο, που η οικονομία της άρχισε ήδη να κατρακυλά και άρχισε να θυμίζει Ιρλανδία;».

Η «κατρακύλα» της Κύπρου πραγματοποιείται αργά αλλά σταθερά, παρά το γεγονός ότι έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος, γύρω στο 60% του ΑΕΠ. Εχει όμως μεγάλο δημόσιο έλλειμμα, γύρω στο 6% του ΑΕΠ. Και, ως γνωστόν, το έλλειμμα αυξάνει το χρέος και παράλληλα το κόστος δανεισμού. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που αφορά την άλλοτε ανθούσα κυπριακή οικονομία. Η Κύπρος, λένε οι οικονομολόγοι, παρουσιάζει δομικό έλλειμμα, δηλαδή ακόμη και σε περιόδους ανάπτυξης η οικονομία της παράγει ελλείμματα, λόγω ακριβώς της δομής της οικονομίας.  Ετσι, η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα διαρθρωτικά προβλήματα τύπου Ελλάδας, με μία όμως διαφορά. Ενώ η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης, άρχισαν να παίρνουν μέτρα, να ψηφίζουν μεσοπρόθεσμα σχέδια, να υλοποιούν διαρθρωτικά μέτρα,  στην Κύπρο, παρά τα καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης που άρχισαν να χτυπούν θορυβωδώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ο υπουργός δεν αντάλλασσε «καλημέρα» με τον τραπεζίτη
Πρώτα απ' όλα οι δύο σημαντικότεροι οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου, ο κ. Χ. Σταυράκης, ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Κίκη Καζαμία και ο κ. Αθ. Ορφανίδης ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, λένε ότι όχι μόνο δεν μιλιούνται μεταξύ τους αλλά συχνά ανταλλάσσουν δημόσια κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου. Αν και οι δύο είναι μέλη του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, δεν συνεννοούνται. Τον κ. Σταυράκη τον έχει τοποθετήσει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τον κ. Ορφανίδη ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και οι δύο δεν έχουν συνεργασθεί, δεν έχουν συντονιστεί και το μόνο που κάνουν είναι να προειδοποιούν για τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι η μοναδική στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει πρόεδρο προερχόμενο από κομμουνιστικό κόμμα, το ΑΚΕΛ. Ο κ. Δ. Χριστόφιας είχε πει πολλές φορές ότι κύρια αποστολή του είναι να λύσει το Κυπριακό (το οποίο δεν φαίνεται να σημειώνει πρόοδο) και όχι να λύσει σοβαρά εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο. Αυτή είναι και η μόνιμη κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον του.. Ολοι προειδοποιούσαν για την «κατρακύλα που έρχεται», όπως η Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το ΑΚΕΛ, τα κόμματα της συμπολίτευσης, ο... Αρχιεπίσκοπος, ακόμη και ο νομπελίστας κ. Χρ. Πισσαρίδης, που ζήτησε «τη λήψη πιο δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων». Ετσι αποφασίστηκε να σχεδιασθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα («πρόγραμμα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα» το χαρακτήρισαν) για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Δεν διέφερε πολύ από το Μεσοπρόθεσμο της Ελλάδας, ούτε από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας, παρά μόνο στα μεγέθη.

Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση επιδείνωσε την κατάσταση
Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού προκάλεσε τεράστια ζημιά (ύψους 2,4 δισ. ευρώ ή το 13,8% του ΑΕΠ), η Μεγαλόνησος έμεινε από ρεύμα, αφού από την έκρηξη καταστράφηκε ο υδροηλεκτρικός σταθμός που τροφοδοτούσε το 60% της Κύπρου, τα εργοστάσια αφαλατώσεως που λειτουργούν με ρεύμα σταμάτησαν, το νησί έμεινε και από νερό και _ το σημαντικότερο _ παραιτήθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση. Και να 'ταν μονάχα αυτά;
Στις 28 Ιουλίου ήρθε μια σοβαρή υποβάθμιση, την ώρα που η Κύπρος προσπαθούσε να κλείσει ορισμένες από τις πληγές της από τη φονική έκρηξη στη Λεμεσό. Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου, με αρνητικές προοπτικές, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, κατατάσσοντάς τη στην κατηγορία Baa1 από Α2.

http://www.tovima.gr/