Χιλιάδες νέοι στη χώρα μας διερευνούν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης
Η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ως εκ τούτου, η σύνταξη ενός σωστού και πλήρως ενημερωμένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα εξασφαλίσουν στον υποψήφιο τη θέση που θα ικανοποιήσει κατά το δυνατόν τις προσδοκίες του για μια πετυχημένη σταδιοδρομία.
Οι νέοι που επιθυμούν να στείλουν CV σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συνταχθεί με μοναδικό στόχο την αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση του αποδέκτη για τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου. Η φτωχή ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων του, η φλυαρία και η προσπάθεια για εντυπωσιασμό θα καταστήσουν ένα βιογραφικό σημείωμα εμπόδιο στη διεκδίκηση του επιθυμητού στόχου. Αντίθετα, η εγκυρότητα και η πληρότητα των πληροφοριών θα εξασφαλίσουν την ευκαιρία για μια προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη.
Εργασία στην ΕΕ: Εuropass, το βιογραφικό σημείωμα
Το 53% των ευρωπαίων νέων είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε άλλη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 57.000 συνεντεύξεις νέων ηλικίας 15 ως 35 ετών. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχαν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Κροατία και η Τουρκία. Από την έρευνα προκύπτει ότι αυτοί που δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ήταν μεν η πλειονότητα (53%), αλλά με μικρή διαφορά από τους ερωτηθέντες που εκδήλωσαν αρνητική διάθεση.
Στην Ισλανδία το 84% εξέφρασε ενδιαφέρον να εργαστεί στο εξωτερικό και ακολούθησαν η Σουηδία (76%), η Βουλγαρία (74%), η Ρουμανία (73%) και η Φινλανδία (71%). Ωστόσο, παρά την πρόθεση των νέων να μετακινηθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν, ελάχιστοι εισέρχονται τελικά σε αυτή τη διαδικασία. Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που μετακινούνται είναι απογοητευτικό. Οπως τονίζεται και στην έρευνα, μόνο ένας στους επτά (14%) ευρωπαίους νέους που ερωτήθηκαν είχε μεταβεί στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει σπουδές ή να λάβει κατάρτιση σε κάποιον τομέα.
Εργασία στην ΕΕ: ΕURΕSη εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι ερωτηθέντες ανέφεραν διάφορες αιτίες που τους εμποδίζουν να μεταβούν σε άλλη χώρα στην Ευρώπη, δύο όμως από τις απαντήσεις ήταν οι πιο συχνά επαναλαμβανόμενες. Το 25% ανέφερε ως αιτία οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως παιδιά ή εξαρτώμενοι συγγενείς, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) επεσήμανε την έλλειψη χρηματικών πόρων ως τη βασική αιτία που τους εμποδίζει να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό αφορούσε την πλειονότητα των ερωτηθέντων από τη Ρουμανία (51%), την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Βουλγαρία (ποσοστό 55% για τις τρεις αυτές χώρες).
«ΕΤΣΙ ΒΡΗΚΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
«Σεβασμός στον υποψήφιο»
Ανδρέας Πρωτόπαπας, προγραμματιστής, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
O 29χρονος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. Α.Πρωτόπαπας έχει
βιώσει εκ των έσω τη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας τόσο στην
Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δύο εβδομάδες αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό ήταν ικανές για να αποφέρουν το αποτέλεσμα που...οκτώ μήνες αναζήτησης στην Ελλάδα δεν κατάφεραν». Ο
ίδιος σπούδασε και εργάστηκε στην Αγγλία, αλλά επέστρεψε για να
εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και αποφάσισε να
εγκατασταθεί στη χώρα μας. «Η αναζήτηση δουλειάς στην Ελλάδαωστόσοήταν απογοητευτική εμπειρία. Ελάχιστες αγγελίες αναρτώνται,οι θέσεις διανέμονται μεταξύ γνωστών,ενώ όποιος “τολμά” να φανερώσει τις αξιώσεις του ως προς τον μισθό αντιμετωπίζεται αρνητικά!» λέει ο κ. Πρωτόπαπας. Επειτα από οκτώ μήνες άκαρπων προσπαθειών ο κ. Πρωτόπαπας αποφάσισε να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό και γι΄ αυτό δημιούργησε ένα πλήρες επαγγελματικό προφίλ στις βρετανικές ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας www.monster.co.uk και www. reed.co.uk. «Η οργάνωση ήταν απίστευτη. Μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες και ενόσω ήμουν ακόμη στην Ελλάδαεπικοινώνησαν μαζί μου βρετανοί ατζέντηδες που έψαχναν υποψηφίους για εταιρείες σε Αγγλία,Γαλλία και Ολλανδία.Μέσα σε δύο εβδομάδες είχα ήδη ολοκληρώσει τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις με επιτυχία,ενώ στην τρίτη εβδομάδα ταξίδεψα στο Λονδίνο για να υπογράψω!» διηγείται ο 29χρονος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το κύριο χαρακτηριστικό της αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό είναι ότι «υπάρχει σεβασμός προς τον υποψήφιο,είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική» .
«Πολλές δυνατότητες για ανέλιξη»
Δημήτρης Αβραμίδης, αρχιτέκτων, Μόναχο, Γερμανία
Ο επιμένων νικά» λέει ο λαός μας και εν προκειμένω ο 24χρονος αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Αβραμίδης απέδειξε
ότι με επιμονή και υπομονή ένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου της
Θεσσαλονίκης μπορεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο από την αποφοίτησή του να
εργάζεται σε αρχιτεκτονική εταιρεία του Μονάχου. Καθώς μιλάει άριστα
γερμανικά, ο 24χρονος έφερε εις πέρας όλη τη διαδικασία αιτήσεων και
συνεντεύξεων μόνος του μέσω Ιnternet. «Κινήθηκα μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων για αρχιτέκτονεςόπως η www.germanarchitects.comκαι έστειλα περισσότερες από 25 αιτήσεις σε ισάριθμες εταιρείες!Εν τέλει έλαβα ορισμένες θετικές απαντήσεις και μάλιστα μία εταιρεία με δέχθηκε χωρίς καν να περάσω συνέντευξη» διηγείται
ο κ. Αβραμίδης. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να
υποβάλει κανείς αρχικά αίτηση για πρακτική, καθώς είναι πιο εύκολο με
αυτόν τον τρόπο να τον προσλάβει μια γερμανική εταιρεία. «Στην πρακτική πληρώνεσαι έναν μισθό που, αν και στη Γερμανία θεωρείται σχετικά χαμηλός,στην Ελλάδα θα κρινόταν απόλυτα επαρκής.Αυτό σου επιτρέπει να βγάζεις τα έξοδά σου για μερικούς μήνεςώσπου να αποδείξεις την αξία σου και να διεκδικήσεις μια υψηλότερα αμειβόμενη θέση»
εξηγεί ο κ. Αβραμίδης. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε προσληφθεί για πρακτική
έξι μηνών, στο τέλος των τριών μηνών διαπραγματεύθηκε νέο συμβόλαιο με
πλήρη μισθό αρχιτέκτονα! «Αν έχει κανείς υπομονή στο πρώτο στάδιο και εργαστεί σκληρά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανέλιξη» καταλήγει. http://www.tovima.gr/