27 Ιουλ 2011

GOURMET EXPRESS


Μίνι τραγανά γεμιστά (Φωτο: BERNHARD WINKELMANN/madame figaro)
Γευστικά και λάιτ σνακ για το γραφείο ή τη θάλασσα που απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας είναι ό,τι χρειάζεται ένα δυναμικό, σοφιστικέ και διψασμένο για διακοπές κορίτσι αυτό το μήνα.
Επιμέλεια: Μυρτώ Σιμιτοπούλου

ΜΙΝΙ ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Υλικά για 4 άτομα
● 8 μικρές τομάτες 
● 2 μικρά αγγούρια 
● 2 μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια 
● 200 γραμμάρια τυρί chevre 
 ● 2 φιλέτα αντσούγιας σε ελαιόλαδο 
● 4 τομάτες κονφί 
● 1 κουταλιά πατέ ελιάς 
● 2 μικρά κρεμμύδια  
● 4 κλαράκια μέντα 
● 8 κλαράκια κορίανδρο ή μαϊντανό 
● 2 κλαράκια βασιλικό 
● 6 κλαράκια σχινόπρασο (πρασουλίδα) 
● 1 κουταλιά μικρές μαύρες ελιές 
● 3 κουταλιές ελαιόλαδο 
πιπέρι
Προετοιμασία: 20 λεπτά, Ψήσιμο: 4 λεπτά
Εκτέλεση
ΟΙ ΤΟΜΑΤΕΣ: Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε, κόβουμε το «καπέλο» και αδειάζουμε το εσωτερικό τους με ένα μικρό κουτάλι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό. Λιώνουμε 50 γραμ. τυρί με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες ελιές και λίγο πιπέρι. Γεμίζουμε τις τομάτες με λίγο πελτέ ελιάς και συμπληρώνουμε με το μείγμα τυριού. Τις διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.
ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ: Τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε τα κόβουμε σε 4 τμήματα και τα αδειάζουμε με ένα κουταλάκι. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα της μέντας και το σχινόπρασο. Λιώνουμε 100 γραμ. τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αρωματικά και το κρεμμύδι, λίγο πιπέρι και μία κουταλιά λάδι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με το μείγμα τα αγγουράκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Τα βυθίζουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα μουσκεύουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε ξανά. Κόβουμε ένα μικρό «καπέλο», τα αδειάζουμε με ένα κουταλάκι και τα αφήνουμε ανάποδα να στραγγίξουν σε ένα απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε τις τομάτες κονφί και τα φιλέτα αντσούγιας σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο. Λιώνουμε 50 γραμ. τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τις αντσούγιες, τις τομάτες, τον κορίανδρο και μία κουταλιά λάδι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με το μείγμα τα κολοκυθάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ
Υλικά για 4 άτομα
● 4 φέτες χωριάτικο ψωμί ή δύο φραντζολάκια με σουσάμι κομμένα στη μέση 
● 100 γραμ. φρέσκο τυρί chevre  
● 6 τομάτες πομοντόρια  
● 1 κουταλιά πατέ ελιάς (μαύρο ή πράσινο) 
● 2 μικρά κρεμμύδια 
● 8 σκελίδες φρέσκα κουκιά 
 ● μερικά βλαστάρια ηλίανθου 
● 4 φύλλα βασιλικού 
● ελαιόλαδο, πιπέρι 
● μερικές πρέζες κύμινο και τριμμένη πιπεριά
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση
ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Ξεφλουδίζουμε τα κουκιά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεματίζουμε τις τομάτες, αφαιρούμε τη φλούδα, τις κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σπόρια.
ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ: Ψήνουμε ελαφρά στο γκριλ τις φέτες του ψωμιού, τις αλείφουμε με λίγο πατέ ελιάς, μοιράζουμε από πάνω τις κομμένες τομάτες, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Επάνω από τις τομάτες μοιράζουμε το τυρί, τα κρεμμύδια και τα κουκιά. Πασπαλίζουμε με το κύμινο, την τριμμένη πιπεριά, τα βλαστάρια ηλίανθου και το βασιλικό, προσθέτουμε πιπέρι και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πομοντόρια με λιαστές τομάτες.

 ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Υλικά για 4 άτομα
● 4 λεπτά φύλλα κρούστας 
● 200 γραμ. κατσικίσιο ή πρόβειο τυρί 
● 20 γραμ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα 
● 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά 
● 1 αβγό 
● 10 κλαράκια σχινόπρασο 
● 10 κλαράκια κόλιανδρο 
● 50 γραμ. κουκουνάρια 
● 20 γραμ. σταφίδες Κορίνθου 
● 20 γραμ. βούτυρο 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία: 15 λεπτά, Ψήσιμο: περίπου 20 λεπτά
Εκτέλεση
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά χόρτα. Σε ένα τηγάνι, καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια σε δυνατή φωτιά για ένα λεπτό.
Η ΓΕΜΙΣΗ: Λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το αβγό, τη φρυγανιά και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα αρωματικά και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
ΤΑ ΡΟΛΑΚΙΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στα 4. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης. Βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε.
ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ: Βάζουμε αμέσως τα ρολάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά και συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα.

http://www.madamefigaro.gr/