12 Ιουλ 2011

Μίνι οδηγός Μεγάλων Βοηθειών


Όλες οι λύσεις για να μην καταστραφεί το καλοκαιρινό όνειρο από τους 8 μεγαλύτερους εφιάλτες.

Ηλιακό έγκαυμα
Πώς θα το αναγνωρίσεις: Καταλαβαίνεις πως αντί να πάρεις χρώμα κάηκες, όταν, γύρω στις έξι ώρες μετά την επαφή με τον ήλιο, το δέρμα σου παίρνει απόχρωση αστακού (βλ. κατακοκκινίζει), την επόμενη μέρα σε πονάει, ενώ μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και φουσκάλες ή πυρετός. Συχνά ξεφλουδίζεις.
Τι να κάνεις για να το προλάβεις: Φρόντισε να βάζεις αντηλιακό 30' πριν εκτεθείς στον ήλιο, να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες ή συχνότερα αν βουτάς στη θάλασσα ή ιδρώνεις, φροντίζοντας να είναι αδιάβροχο. Προσπάθησε να προστατεύεσαι από τον ήλιο με ανοιχτόχρωμα ρούχα και γυαλιά, να περιορίσεις το χρονικό διάστημα που εκτίθεσαι στον ήλιο και να κάνεις ηλιοθεραπεία μετά τις 15:00, όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ήπια. Συμβουλέψου το γιατρό αν λαμβάνεις κάποια θεραπευτική αγωγή, που μπορεί να αυξάνει τη φωτοευαισθησία σου.
Αν δεν καταφέρεις να τη γλιτώσεις: Καταρχάς, μην επιχειρήσεις να σπάσεις τις φουσκάλες που μπορεί να έχουν εμφανιστεί, αφού περιέχουν υγρό του σώματος (ορό) που προστατεύει την επιδερμίδα. Αν σπάσουν από μόνες τους, κάλυψέ τις με επιθέματα με επουλωτική δράση. Ξέχνα τον ήλιο μέχρι να συνέλθεις. Κάνε δροσερά ντους ή κομπρέσες με κρύο νερό για τοπική ανακούφιση από τον πόνο και το τσούξιμο και προμηθεύσου ειδικές για ηλιακά εγκαύματα λοσιόν.
Ναυτία (κίνησης)
Πώς θα την αναγνωρίσεις: Όταν αντί να χαίρεσαι που σε λίγο το πλοίο πιάνει το λιμάνι της Σύρου, ξαφνικά σε πιάνει κρύος ιδρώτας και το κεφάλι σου βουίζει ή πονάει, καθώς τρέχεις στο WC για να μην σε δει ο κόσμος να «λούζεις» τον καναπέ του σαλονιού με την τυρόπιτα που έφαγες στον Πειραιά. Ακριβώς τα ίδια ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να έχεις και ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις: * Φάε κάτι ελαφρύ και στεγνό (π.χ. κρακεράκια) και απόφυγε τις βαριές, πικάντικες τροφές πριν αρχίσει το ταξίδι. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του λεμονιού μπορεί επίσης να σε βοηθήσει.
* Στο πλοίο, μην εγκατασταθείς στα χαμηλότερα επίπεδα. Προτίμησε το κατάστρωμα όπου θα σε φυσάει και αέρας. Στο αυτοκίνητο να κάθεσαι στα μπροστινά καθίσματα, ενώ στο αεροπλάνο (ή το πούλμαν) ζητάς μια θέση στα μεσαία καθίσματα. Με ό,τι μέσο κι αν ταξιδεύεις προσπάθησε να εστιάζεις το βλέμμα σου στον ορίζοντα, σε ένα σταθερό μακρινό σημείο και όχι κοντά, σε αντικείμενα που πηγαινοέρχονται γρήγορα ή φαίνονται στατικά, προκαλώντας σου ζάλη.
* Αν είσαι εξαιρετικά ευαίσθητη στη ναυτία, συμβουλέψου το φαρμακοποιό σου για σκευάσματα που μπορείς να προμηθευτείς προληπτικά (π.χ. δραμαμίνη, άλλα ειδικά φάρμακα, βραχιόλια πίεσης κ.ά.).
* Μην κάθεσαι ποτέ αντίθετα προς την κατεύθυνση του ταξιδιωτικού μέσου και μην διαβάζεις στη διάρκεια του ταξιδιού. Κλείσε τα μάτια σου, αν σε βοηθάει.
Αν δεν καταφέρεις να τη γλιτώσεις: Ζήτησε μια ολιγόλεπτη στάση αν είναι δυνατόν ή... ένα σακουλάκι για την τυρόπιτα που λέγαμε. Μετά προσπάθησε να ηρεμήσεις και σκέψου πόσο όμορφα θα περάσεις μόλις φτάσεις.

Ηλίαση
Πώς θα την αναγνωρίσεις: Καταλαβαίνεις ότι το παράκανες με τον ήλιο, όταν στα καλά καθούμενα αρχίζει να πονάει το κεφάλι σου, δεν έχεις δύναμη ούτε να σηκωθείς από την ξαπλώστρα, αρχίζεις να ζαλίζεσαι, να νιώθεις πως θα/ή κάνεις εμετό, έχεις ταχυκαρδία και το θερμόμετρο δείχνει ότι «βράζεις» στους 38 οC.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις: Εννοείται πως προτιμάς τη σκιά, ιδίως μέχρι τις 15:00 που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και «χτυπούν» κατευθείαν στο στόχο τους - δηλ. το κεφάλι σου. Φοράς πάντα αντηλιακό και ιδανικά, ένα προϊόν 2 σε 1, δηλαδή αντηλιακό και after sun μαζί, για επιπλέον προστασία και ενυδάτωση. Το καπέλο, τα ανοιχτόχρωμα δροσερά ρούχα και τα γυαλιά είναι must. Δρόσιζε τακτικά το πρόσωπό σου με σπρέι νερού, ανακουφίζει. 
Αν δεν καταφέρεις να τη γλιτώσεις: Μη διανοηθείς να παραμείνεις στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο ή να ζητήσεις φαγητό ή αλκοολούχο κοκτέιλ, μέχρι να συνέλθεις εντελώς. Τα συμπτώματα μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν από μία έως τρεις μέρες, αναλόγως την σοβαρότητα της κατάστασης. Κάνε κρύα ντους ή τοποθέτησε κρύες κομπρέσες σε κεφάλι, μασχάλες, εσωτερική πλευρά των μηρών (κι ένα βρεγμένο σφουγγάρι κάνει), που αλλάζεις μόλις ζεσταθούν. Πίνε δροσερό νερό ή φρέσκους χυμούς χωρίς ζάχαρη ανά τακτά διαστήματα.

Γαστρεντερίτιδα
Πώς θα την αναγνωρίσεις: Ενώ ξύπνησες μια χαρά, ξαφνικά σε πονάει το κεφάλι σου, ψήνεσαι στον πυρετό, λυγίζεις από την αδυναμία, έχεις ναυτία και τάση για εμετό και σα να μην σου έφταναν όλα αυτά, χρειάζεται να τρέχεις κάθε τρεις και μία στο WC λόγω διάρροιας.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις: Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε παράσιτα, ιούς και βακτήρια που μολύνουν το έντερο. Οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις για να γλιτώσεις τη δυσάρεστη εμπειρία είναι να δράσεις προληπτικά, τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής με σκοπό να μην τα μεταφέρεις στον οργανισμό σου. Μην αφήνεις άπλυτα τα χέρια σου μετά το WC και γενικότερα όταν ακουμπάς σε επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων. Μην πίνεις νερό αμφιβόλου ποιότητας, μην καταναλώνεις τροφές που μπορεί να είναι μολυσμένες και μην συχνάζεις σε εστιατόρια που δεν είσαι σίγουρη για την καθαριότητά τους. Γαστρεντερίτιδα μπορείς επίσης να κολλήσεις αν έρθεις σε επαφή με άτομα που την περνάνε ή αναρρώνουν, χρησιμοποιώντας προσωπικά τους είδη (για παράδειγμα μαχαιροπίρουνα, πετσέτες) ή κοινό WC.
Αν δεν καταφέρεις να τη γλιτώσεις: Κρεβατώσου - έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κουνηθείς- για 1-2 μέρες που θα σε ταλαιπωρούν τα συμπτώματα. Εφοδιάσου με αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά (κατόπιν συμβουλής του γιατρού σου βέβαια) αλλά μην πάρεις ασπιρίνη για τον πυρετό που θα επιβαρύνει το ήδη ερεθισμένο στομάχι σου. Να πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες και να γλιτώσεις τη σοβαρότερη επίπτωση της γαστρεντερίτιδας, την αφυδάτωση. Σου φτάνουν όσα έχεις.

Τσιμπήματα εντόμων
Πώς θα τα αναγνωρίσεις: Εκεί που απλώνεις το αντηλιακό σου ανακαλύπτεις ένα «παχουλό» κόκκινο εξογκωματάκι, που στην καλύτερη σού προκαλεί εκνευριστική φαγούρα (βλ. κουνούπι, μυρμήγκι), στη χειρότερη το βλέπεις να διογκώνεται και σε πονάει φρικτά (βλ. σφήκα, μέλισσα). Θα σου κάνει παρέα για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα. Προσοχή! Αν το πρόσωπό σου αρχίζει να πρήζεται ενώ δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, χρειάζεσαι επειγόντως πρώτες βοήθειες για το Αναφυλακτικό Σοκ.
Τι να κάνεις για να τα προλάβεις: Τη νύχτα ας πούμε πως είναι απλά τα πράγματα- αποφεύγεις να κάθεσαι κοντά στο φως που τραβάει τα έντομα σαν μαγνήτης. Τη μέρα, απλώς μην πηγαίνεις γυρεύοντας. Τα έντομα που δαγκώνουν γίνονται επιθετικά συνήθως, όταν απειλούνται. Και προσπάθησε να μην τα «προσκαλείς» κοντά σου, αφήνοντας λουλούδια, μισοτελειωμένα πιάτα ή φρούτα στο τραπέζι, για παράδειγμα. Στο εμπόριο θα βρεις πλήθος εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, για εφαρμογή είτε στο χώρο σου (συσκευές), είτε απευθείας στο σώμα σου (ειδικές λοσιόν κ.ά.).
Αν δεν καταφέρεις να τα γλιτώσεις: Αν δεν έχεις τα ειδικά προϊόντα για τσιμπήματα στο φαρμακείο σου, τοποθέτησε μια παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πανί για να ανακουφιστείς από τον πόνο και το πρήξιμο στο επίμαχο σημείο. Αν σε τσίμπησε έντομο με κεντρί, πρέπει να απομακρυνθεί από το δέρμα σου το συντομότερο δυνατό με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Σε κάθε περίπτωση, μην ξύνεις το σημείο, όσο κι αν σε τρώει. Έτσι, απλώς εντείνεις τον ερεθισμό.

Μύκητες στα πόδια και τα νύχια 
Πώς θα τους αναγνωρίσεις: Από την όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά των ποδιών σου, τη φαγούρα, καθώς και  την αλλαγή στο πάχος αλλά και το χρώμα των νυχιών σου, η οποία -σε καμία περίπτωση- δεν οφείλεται στο πεντικιούρ σου.
Τι να κάνεις για να τους προλάβεις: Απόφυγε να περπατάς ξυπόλυτη ακόμα και στην άμμο, μη χρησιμοποιείς πετσέτες που ανήκουν σε άλλους, κόβε καλά τα νύχια σου, απόφυγε τα μυτερά παπούτσια που πιέζουν τα δάχτυλα (διακοπές είσαι άλλωστε) και βέβαια φρόντισε για την υγιεινή των ποδιών σου. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγεις εντελώς τα κλειστά παπούτσια που μπορεί να ζεσταίνουν υπερβολικά τα πόδια, γιατί οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρό και θερμό περιβάλλον.
Αν δεν καταφέρεις να τους γλιτώσεις: Προμηθεύσου ειδικές κρέμες για μύκητες, οι οποίες υπόσχονται να σε απαλλάξουν από το πρόβλημα. Επιπλέον, για να καταπολεμήσεις την κακοσμία τους, μην παραμελείς τη χρήση αποσμητικών για τα πόδια. 

Μικρά κοψίματα και τραυματισμοί  
Πώς θα τα αναγνωρίσεις: Από το αίμα που τρέχει στο χέρι σου ενώ εσύ καθαρίζεις το φρούτο του παιδιού στην παραλία ή ακόμα από τον πόνο (και τα γέλια των γύρω σου) μετά τη θεαματική μεν επίπονη δε πτώση σου στα σοκάκια του νησιού. 
Τι να κάνεις για να τα προλάβεις: Δυστυχώς σ' αυτήν την περίπτωση πρόληψη δεν υπάρχει εκτός από την προφανή: να προσέχεις!
Αν δεν καταφέρεις να τα γλιτώσεις: Πλύνε καλά την πληγή με νερό και απολύμανέ τη με ιώδιο ή οξυζενέ. Αν υπάρχει αιμορραγία, πίεσε πάνω μια γάζα μέχρι να σταματήσει. Στα φαρμακεία θα βρεις ειδικά προϊόντα που σταματούν την αιμορραγία, ειδικά επουλωτικά gel με αντιμικροβιακή δράση, κατάλληλα για κοψίματα και εκδορές, καθώς και τσιρότα με επουλωτική δράση. Αν η πληγή είναι πιο βαθιά, μπορείς ακόμα να προμηθευτείς αυτοκόλλητα ράμματα, τα οποία θα σου εφαρμόσει ο φαρμακοποιός. Αν η αιμορραγία δεν σταματάει, ζήτησε ιατρική βοήθεια. Το ίδιο κάνε και αν εμφανιστούν σημάδια μόλυνσης, π.χ. πύον.

Θερμοπληξία
Πώς θα την αναγνωρίσεις: Ενώ κάνεις τις βόλτες σου μέσα στο λιοπύρι, ο ιδρώτας σαν να εξατμίζεται ξαφνικά από πάνω σου, νιώθεις μια ζάλη έως που νομίζεις ότι θα λιποθυμήσεις, το κεφάλι σου πάει να σπάσει, κοκκινίζεις ολόκληρη, η επιδερμίδα σου είναι ξηρή, η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή και η θερμοκρασία σου χτυπάει κόκκινο, υπερβαίνοντας τους 39°C.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις: Ιδίως αν πάσχεις από υπέρταση, ξέχνα τις έντονες θαλάσσιες δραστηριότητες κάτω από τον ήλιο ή τις μέρες/ώρες της μέρας με πολλή ζέστη. Σε κάθε περίπτωση, να φοράς ανοιχτόχρωμα ελαφριά ρούχα, καπέλο, γυαλιά (στάνταρ εξοπλισμός), να κινείσαι σε σκιερά, δροσερά μέρη και -μάντεψε- να πίνεις πολλά υγρά. Από την υπόδειξη «πίνεις πολλά υγρά», διάγραψε το αλκοόλ.
Αν δεν καταφέρεις να τη γλιτώσεις: Θες δε θες, τώρα θα κάτσεις στα αβγά σου. Κάνε κρύα ντους, μείνε στο κρεβάτι με τα πόδια ανυψωμένα και όσο λιγότερα ρούχα γίνεται και διατήρησε το χώρο σου δροσερό χρησιμοποιώντας τον κλιματισμό. Και για να μην ξεχνιόμαστε... να πίνεις πολλά υγρά!
Από το περιοδικό Prevention

http://www.myself.gr