13 Ιουλ 2011

Το δράμα της αναγνώρισης των ανθρώπων που χάθηκαν

Αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης και αναγνώρισης των θυμάτων της τραγωδία Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο είναι οι συγγενείς των θυμάτων.

Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν όταν έμαθαν για την τραγωδία στο Μάρι και τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων, οι συγγενείς πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν τους σορούς των νεκρών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για τουλάχιστον πέντε θύματα, σήμερα το πρωί λήφθηκε για δεύτερη φορά δείγμα DNA από τους συγγενείς, για επιβεβαίωση της πρώτης ταυτοποίησης καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα αναμονής στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας βρίσκεται και η ομάδα ψυχολογικής στήριξης που συνίσταται από ειδικούς της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και των Ψυχικών Υπηρεσιών οι οποίοι βοηθούν τους συγγενείς να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με μέλος της ομάδας υποστήριξης, οι συγγενείς ρωτούν συνεχώς να μάθουν «γιατί» οι αγαπημένοι τους έφυγαν με αυτό τον άδικο τρόπο από τη ζωή.

Η διαδικασία ταυτοποίησης και νεκροτομών, διενεργείται  από τις 09:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ εκτός από την ομάδα υποστήριξης, στο νεκροτομείο υπάρχει και έντονη παρουσία της Αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογούνται διαδικασίες ώστε μέχρι και την Παρασκευή να κηδευτούν όλοι οι νεκροί, ενώ οι κηδείες με απόφαση της κυβέρνησης θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Δυστυχώς, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η κατάσταση  δυο εκ των τραυματιών που νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος γιατρός της μονάδας Θεόδωρος Κυπριανού ανέφερε ότι από χθες νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων ένας στρατιώτης που επίσημα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής ως «αγνώστων στοιχείων».

Ο τραυματίας, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων στο πρόσωπο δεν μπορεί να αναγνωριστεί, είναι στον αναπνευστήρα και συνεχίζονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η λειτουργία του εγκεφάλου του. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρέλαβαν έναν στρατιώτη αγνώστων στοιχείων και η αναγνώρισή του έγινε από τη μητέρα του από ένα σημάδι στο χέρι. Η ταυτότητά του, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε με τη μέθοδο του DNA.
Αναφερόμενος στους γιατρούς που έρχονται από το Ισραήλ, είπε πως είναι ειδικοί σε θραύσματα από εκρήξεις και γι' αυτό ζητήθηκε η συμβουλή τους. Ωστόσο, οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί, κατέληξε.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ο δεύτερος πολυτραυματίας.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή, αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά τραύματα και κατάγματα.
Για τους άλλους πέντε τραυματίες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.
Αυτό, είπε, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων.
Ο κ. Ανδρονίκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σήμερα να επισκεφθεί το νοσηλευτήριο ομάδα Ισραηλινών γιατρών, πλαστικών χειρουργών στην ειδικότητα, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολεμικά τραύματα, προκειμένου να εξετάσουν τους τραυματίες και να δώσουν μια δεύτερη ιατρική γνώμη.

http://www.protothema.gr