Εύκολες, νόστιμες και ελαφριές
Τώρα που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, μια σαλάτα με φρέσκα ή ψητά λαχανικά, ενισχυμένη με κάποιο τυρί ή/και αλλαντικό της αρεσκείας σας και ένα φίνο dressing με καλοκαιρινά μυρωδικά, είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα. Σας προτείνω να δοκιμάσετε δύο από τις αγαπημένες μου:
Σαλάτα με προσούτο, ντοματίνια, μοτσαρέλα και πάπρικα
Υλικά για 1 σαλάτα 4 ατόμων
8 φέτες προσούτο
12 ντοματίνια
1 μπάλα μοτσαρέλα
4 φέτες ψωμί του τοστ
½ κουτ. του γλυκού πικάντικη πάπρικα
1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
ελαιόλαδο
ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
Τρίψτε τις φέτες του ψωμιού στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Ανακατέψτε τα ψίχουλα με την πάπρικα και λίγο αλάτι και ραντίστε τα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Κόψτε την μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους και τα ντοματίνια στη μέση ή σε τέταρτα αν είναι μεγαλύτερα. Ανακατέψτε τα ντοματίνια με την μοτσαρέλα, τα φύλλα του βασιλικού, τα ψημένα ψίχουλα, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο.
Στρώστε τις φέτες του προσούτο σε ένα ρηχό πιάτο και βάλτε επάνω την σαλάτα με τα ντοματίνια. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.
Σαλάτα με ψητά λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά
Υλικά για 1 σαλάτα 4 ατόμων
6 κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα
2 κόκκινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
12 ελιές χωρίς κουκούτσι
γλάσο μπαλσάμικο
ελαιόλαδο
αλάτι
φύλλα φρέσκου βασιλικού για το σερβίρισμα
για το dressing:
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. της σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά
2 κουτ. της σούπας ξίδι
αλάτι
Πλύνετε τις πιπεριές και ψήστε τις ολόκληρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 25 λεπτά. Όσο είναι ζεστές, κλείστε τις σε ένα δοχείο με καπάκι ή σε σακουλάκι τροφίμων για 20 λεπτά τουλάχιστον και αφήστε τις να ιδρώσουν. Βγάλτε μετά τις φλούδες, τα κοτσανάκια και τα σποράκια τους και κόψτε τις σε μικρότερα κομμάτια.
Πλύνετε τα κολοκυθάκια, κόψτε τις άκρες τους και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Πλύνετε την μελιτζάνα και αν είναι μεγάλη κόψτε την κάθετα στην μέση και κάθε μισό κομμάτι σε λεπτές φέτες. Αλατίστε τα λαχανικά, ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και στρώστε τα με την σειρά σε 1 ή 2 ρηχά ταψιά, ανάλογα με την χωρητικότητα του φούρνου σας. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπολ.
Όταν ψηθούν τα λαχανικά, ανακατέψτε τα με τις πιπεριές, το dressing και τις ελιές. Βάλτε τα στο πιάτο, ρίξτε λίγες σταγόνες από το γλάσο μπαλσάμικο και πασπαλίστε τα με τα φύλλα του βασιλικού.
http://www.stylista.gr/