Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισής του έχουν τα παιδιά που θήλασαν στους τέσσερις πρώτους μήνες
Ο θηλασμός αποδεικνύεται «θησαυρός» για το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών
Ρότερνταμ
Ενα ακόμη όφελος του θηλασμού αναδεικνύει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στην Ολλανδία. Σύμφωνα με αυτήν, τα βρέφη που θηλάζουν κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της ζωής τους εμφανίζουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που εξήχθησαν μετά από παρακολούθηση περισσότερων από 5.000 παιδιών. Όπως προέκυψε, όσα μικρά δεν είχαν θηλάσει ποτέ αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο να εμφανίσουν επίμονο φλέγμα και 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάζουν τακτικά συριγμό στην αναπνοή. Τα παιδιά αυτά εμφάνιζαν επίσης συχνότερα δύσπνοια και ξηρό βήχα κατά τα πρώτα τέσσερα έτη της ζωής τους.
Ευεργετικός αποκλειστικός θηλασμός
Οι ερευνητές σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Respiratory Journal» ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ακολουθήσει αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά τη γέννα παρουσίαζαν τη μικρότερη συχνότητα ασθματικών συμπτωμάτων.
Στα παιδιά που λάμβαναν και ξένο γάλα ή στερεά τροφή εκτός από μητρικό γάλα, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθματικών συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες άσθματος μέσω της μείωσης του αριθμού σοβαρών κρυολογημάτων και λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης – αυτών των ειδών οι μολύνσεις μπορούν να «πλήξουν» τους πνεύμονες.
Πολλαπλά οφέλη
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων στους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Από άλλες έχει προκύψει ότι προστατεύει επίσης τα παιδιά από την παχυσαρκία καθώς και ότι μπορεί να «θρέψει» πιο έξυπνα και καλύτερα στη συμπεριφορά παιδιά (αν και αυτό το τελευταίο θεωρείται αμφιλεγόμενο).
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Αγνες Σονενσχάιν- βαν ντερ Βόορτ ανέφερε ότι «τα νέα αποτελέσματα ενισχύουν τις υπάρχουσες επίσημες στρατηγικές υγείας σύμφωνα με τις οποίες στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να προάγεται ο αποκλειστικός θηλασμός για τους έξι πρώτους μήνες ζωής του παιδιού». Η ειδικός προσέθεσε ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες οι οποίες θα διερευνήσουν την προστατευτική επίδραση του θηλασμού σε ό,τι αφορά διαφορετικούς τύπους άσθματος αργότερα στη ζωή του παιδιού.
http://www.tovima.gr/