28 Ιουλ 2011

«Ο νόμος θα παραλύσει τα πανεπιστήμια και όχι εμείς»

«Ο νόμος θα παραλύσει τα πανεπιστήμια και όχι εμείς». Αυτό προβλέπουν οι πρυτάνεις την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να βάλουν «λουκέτο» στα ιδρύματα. Τη θέση υπέρ των «ανοιχτών» ΑΕΙ υιοθετεί και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία παρουσίασε δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ αντικρούοντας το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα το υπ. Παιδείας. 
Από την άλλη, πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι το ν/σ περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις. 
Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση των φοιτητικών παρατάξεων και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε καταλήψεις στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, οι πρυτάνεις και η ΠΟΣΔΕΠ εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νόμου θα οδηγήσει σε «αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων». Οι πρυτάνεις συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή εκδίδοντας μία ομόφωνη απόφαση, έστω κι αν ορισμένοι ερμήνευσαν τις απουσίες ορισμένων πρυτάνεων ως αποστασιοποίηση. «Αποδομείται ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται Τομείς και παραμένει μόνο κατ' όνομα το Τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών», αναφέρει η απόφαση. 
Από την πλευρά της, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση τόνισε ότι «παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια τα οποία το υπουργείο αρνήθηκε να διευρύνει, η ΠΟΣΔΕΠ προσήλθε στον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις, καθώς η υπουργός δήλωνε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και άφηνε να διαφανεί ότι επρόκειτο για σύντομο μεν αλλά ουσιαστικό διάλογο. Τελικά, μερικές μόνο μέρες μετά, το υπουργείο κατέθεσε το ν/σ χωρίς να λάβει υπόψη τις ουσιαστικές διαφωνίες και τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η μεθόδευση αυτή είναι προσβλητική και αποτελεί εμπαιγμό». 
Πάντως, πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί φαίνεται να ρίχνουν τους τόνους περί μη εφαρμογής του νόμου όταν ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το ίδρυμα δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση, όπως είχε αποφασίσει η Σύγκλητος σε απόφαση της. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ θα κινηθούν δικαστικά για να ανατρέψουν το νόμο. Αλλωστε, οι πρυτάνεις έχουν λάβει γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων που αναφέρουν ότι το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης πλήττει το συνταγματικώς (στο άρθρο 16) κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Επίσης, οι πρυτάνεις έκριναν απαραίτητο να στρέψουν τα βέλη έναντι όσων πανεπιστημιακών στηρίζουν τον νόμο. «Η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων επιβεβαιώνει το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημίων που απορρίπτουν το νομοθέτημα. Το μέτωπο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζεται με λίγες εκατοντάδες μεμονωμένων υπογραφών οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 2% του συνόλου των πανεπιστημιακών», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ ο Ιωάννης Μυλόπουλος. 
Απαντήσεις σε «ζωντανό» χρόνο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έδωσαν χθες εμπειρογνώμονες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του ν/σ. Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/blog/ καθώς και στον λογαριασμό του στο Twitter @MineduBlog. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών και του ενδιαφέροντος, η διαδικασία παρατάθηκε, διαρκώντας συνολικά τρεισήμισι ώρες. Τη διαδικασία παρακολούθησε η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Ο χθεσινός διάλογος παρουσιάζεται στο http://storify.com/minedublog/nomosedu1.
http://politicanea.blogspot.com