24 Ιουλ 2011

Το Όσλο στη δίνη της «τυφλής» βίας

Εθνική τραγωδία στη Νορβηγία

Μία ημέρα μετά τις φονικές επιθέσεις στο κέντρο του 'Όσλο και στη νησί ουτόγια, η Νορβηγία μετράει όχι μόνο τους νεκρούς της, αλλά και τις πληγές που άφησε στο σώμα της αυτή η ξαφνική έκρηξη βίας, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.



Το Σάββατο, ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέβη με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Ουτόγια, όπου τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.


Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος είχε μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.


Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του, "επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής", σύμφωνα με δημοσιογράφο του NRK, που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί οι νέοι που επέζησαν της επίθεσης.


Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός αυτός, ο οποίος, όπως προσέθεσε η ίδια πηγή, δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών.


Παράλληλα, εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι ο Νορβηγός που συνελήφθη ως ύποπτος για την έκρηξη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και για την επίθεση στο νησί Ουτόγια είχε αγοράσει έξι τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.


Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ως Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας του, διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων. "Ήταν έξι τόνοι λιπάσματος, το οποίο ήταν μια μικρή, φυσιολογική παραγγελία για έναν κανονικό παραγωγό αγροτικών προϊόντων" προσέθεσε.


Ο 32χρονος ύποπτος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Ουτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά τη φερόμενη επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Ο απολογισμός των 84 νεκρών της επίθεσης στο νησί μπορεί να αυξηθεί, καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά θύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο, Ρότζερ Άντρεσεν.


Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ούτε αυτός ο απολογισμός είναι οριστικός, σύμφωνα με τον Άντρεσεν.


Παράλληλα, η αστυνομία διερευνά τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Ουτόγια, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων.


Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Ουτόγια όπου σημειώθηκε το μακελειό, όπως μετέδωσαν το δίκτυο NRK και το πρακτορείο ειδήσεων NTB.


Ο συλληφθείς ως δράστης


Επιπλέον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστής.






Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι Νορβηγός, 32 ετών, ψηλός και ξανθός. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το όνομα του δράστη είναι Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Διαβάστε περισσότερα εδώ






Σύμφωνα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση, αλλά και για την επίθεση στο νησί Ουτόγια.






Μετά τη σύλληψη του 32χρονου, η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Ουτόγια.






Η χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο






έρα από την προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη". Παράλληλα, μίλησε για τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.






Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.






"Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών, "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".






Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης". Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".


Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".


Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.