17 Ιουλ 2011

Η Χίλαρι Κλίντον επαινεί την Τουρκία και βιάζεται στο Κυπριακό

«Θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες και σύντομα» δήλωσε
Η Χίλαρι Κλίντον επαινεί την Τουρκία και βιάζεται στο Κυπριακό
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη AP PHOTO / Saul Loeb



Αγκυρα

Το στάτους κβο στην Κύπρο «δεν ωφελεί κανέναν» δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον. «Θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες, και θα το θέλαμε το συντομότερο δυνατό» είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη γειτονική χώρα.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή υπογραμμίζοντας πως «οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προσπαθούν να πάρουν μαθήματα από τις εμπειρίες της Τουρκίας».

Κάλεσε μάλιστα τον τουρκικό λαό να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έρχεται «για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται για περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας» και ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ανησυχία για την τουρκική ελευθεροτυπία

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Turk σημείωσε πως «αν υπάρχει ένας τομέας για τον οποίο ανησυχώ εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών στην Τουρκία [...] είναι αυτός της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου».

Οπως προσέθεσε, η χώρα δεν έχει ανάγκη να περιορίζει τους δημοσιογράφους, τους μπλόγκερ και το Διαδίκτυο διότι είναι αρκετά δυνατή και δυναμική. «Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας οι κινήσεις αυτές. Μοιάζουν αντιφατικές με όλες τις άλλες εξελίξεις που έχουν συμβεί στη χώρα» απάντησε η Αμερικανίδα υπουργός στις επίμονες ερωτήσεις. Οι θεσμοί στην Τουρκία πρέπει να μπορούν να αντέχουν σε κάθε έρευνα, είπε.

Εξήρε πάντως την Τουρκία για την οικονομική της ανάπτυξη, λέγοντας ότι αποτελεί χώρα-πρότυπο για την περιοχή.


http://www.tovima.gr/