27 Ιουλ 2011

Ναυαγοσώστης: Μια δουλειά για το καλοκαίρι!

Περίπου 300 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο καλοκαιρινό μπάνιο
 Ναυαγοσώστης: Μια δουλειά για το καλοκαίρι! (video)


Περίπου 300 άνθρωποι χάνουν κάθε καλοκαίρι τη ζωή τους κάνοντας μπάνιο στις ελληνικές θάλασσες. Την ίδια στιγμή όμως, περισσότερες από τις μισές από τις 488 παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες και εκ της νομοθεσίας θα έπρεπε να επιτηρούνται από ναυαγοσώστη, παραμένουν αφύλακτες.

Αίτια δεν είναι πάντα η έλλειψη πόρων από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως θα περίμενε κανείς. «Οι πνιγμοί στη θάλασσα είναι δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στη χώρα μας, μετά τα τροχαία. Εχει σημασία να ειπωθεί ότι οι Δήμοι προκηρύσσουν θέσεις ναυαγοσώστη, όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτές δεν καλύπτονται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά άτομα που να έχουν αποκτήσει το σχετικό δίπλωμα» λέει ο κ. Νίκος Γιοβανίδης διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, μιας ιδιωτικής σχολής ναυαγοσώστων που λειτουργεί από το 1996. «Η χώρα μας βρίσκεται, στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στους πνιγμούς στη θάλασσα αναλογικά με τον πληθυσμό της» συμπληρώνει.

Ελληνικό Baywatch
Οταν σκέφτεται κανείς το επάγγελμα του ναυαγοσώστη το πιθανότερο είναι ότι έρχεται στο μυαλό η γνωστή αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά που ανέδειξε (ή δημιούργησε) σε μεγάλο βαθμό όλα τα κλισέ του επαγγέλματος. «Παλιότερα έρχονταν αρκετοί να γίνουν ναυαγοσώστες, φανταζόμενοι μια ελληνική εκδοχή του Baywatch. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις ότι είναι πάνω από όλα μια υπεύθυνη δουλειά» λέει ο κ. Δημήτρης Σαλίβερος εκπαιδευτής στην Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία. «Κακώς επικρατεί η αντίληψη ότι για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης χρειάζεται να είναι υψηλού επιπέδου κολυμβητής. Αρκεί και μόνο να ξέρει να κολυμπάει σε ικανοποιητικό επίπεδο» λέει ο κ. Σαλίβερος. 
 
Πέρα από το όποιο γκλάμουρ του επαγγέλματος, ειδικά σε δύσκολες οικονομικά εποχές υπάρχει μια βιοποριστική παράμετρος. «Ναι μεν πρόκειται για εποχική δουλειά όμως, προσφέρει έναν ικανοποιητικό μισθό της τάξης των 1000 ευρώ για επτά ώρες δουλειά την ημέρα επί επτά μέρες την εβδομάδα. Η εκπαίδευση για να αποκτήσεις το δίπλωμα δεν ξεπερνά σε διάρκεια τις δεκαπέντε μέρες» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας βασικός λόγος των πολλών θανατηφόρων συμβάντων στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι οι δυσκολίες που κρύβουν για τους κολυμβητές αλλά ακριβώς το αντίθετο. «Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ελληνικές θάλασσες είναι βατές» λέει ο κ. Σαλίβερος, «και αυτό δίνει σε πολλούς την ψευδαίσθηση σε πολλούς ότι μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς να ξέρουν πραγματικά μπάνιο».

http://www.tovima.gr/