17 Ιουλ 2011

Κύπρος: Θράσου ‘Η ΑΗΚ δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα’

thrasou Θράσου Η ΑΗΚ δεν  συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα

Η ΑΗΚ δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, αλλά παρείχε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Μάνθου Μαυρομμάτη, δύο συμβούλους, σε προσωπικό επίπεδο, για την εμπορική πτυχή, διευκρίνισε με δηλώσεις του  ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.


Όπως είπε, η ΑΗΚ κάλυψε δύο πτυχές αυτής της προσπάθειας, την τεχνική και την εμπορική, αλλά επισήμως δεν έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για το κόστος αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Θράσου είπε ότι είναι αποδεκτό, διευκρινίζοντας ότι κατά τις διαβουλεύσεις ο ίδιος βρισκόταν στα γραφεία της ΑΗΚ, ενημερώθηκε για την τιμή τηλεφωνικώς, την μελέτησαν με τους τεχνοκράτες της Αρχης και κατέληξαν στο ότι αυτή είναι αποδεκτή.

Η διάρκεια της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως ζήτησε ο κ. Μαυρομμάτης, σημείωσε ο κ. Θράσου, λέγοντας ότι, εάν χρειαστεί, θα ζητηθεί και για επιπλέον χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την ποσότητα, ο κ. Θράσου είπε ότι οι Τ/κ έχουν προθυμοποιηθεί να δώσουν από 80 έως και 110 MW. ”Αλλά το σύστημα, όπως με πληροφόρησε ο Διευθυντής του Συστήματος Μεταφοράς, μπορεί να αντέξει μέχρι 80 MW, επειδή είναι πολύ παλιό, πριν το 1974”.
Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι δεν γνωρίζει από ποιο σημείο θα προμηθευθεί το ρεύμα από τα κατεχόμενα, αλλά αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά όλη την Κύπρο.

Ερωτηθείς για τις γεννήτριες που αναμένονται από την Ελλάδα, ο κ. Θράσου είπε ότι αναμένονται σε 110 με 120 εμπορευματοκιβώτια, σε τμηματικές αφίξεις με πλοία που θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.

Τη Δευτέρα, πρόσθεσε, αναμένονται οι αξιολογήσεις των προσφορών που ζήτησε η Αρχή Ηλεκτρισμού για επιπρόσθετες γεννήτριες από ιδιώτες από το εξωτερικό.

Όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών στο Βασιλικό, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες της Αρχης δεν έχουν ακόμα εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία θέλει να ολοκληρώσει πρώτα τη δική της αξιολόγηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ δήλωσε ότι σήμερα ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να ενισχύσει τις περιπολίες της Αστυνομίας στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο στο Βασιλικό.

http://www.onlycy.com/