Ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι καταφέρεται με αυτό τον τρόπο εναντίον της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου
Με σκοπό την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου, ο πρόεδρος της Κένυας, Μουάι Κιμπάκι διέταξε να καούν στην πυρά περισσότεροι από πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ακραία κίνηση του Κενυάτη προέδρου να τυλίξει στις φλόγες τον τεράστιο σωρό από 335 χαυλιόδοντες και 41.000 κοσμήματα από φίλντισι, τα οποία είχαν κατασχεθεί στη Σιγκαπούρη καθ'οδόν προς τις αγορές της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών, πέτυχε τον στόχο της - να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή στο πρόβλημα της λαθροθηρίας. Ύστερα από εξέταση DNA, βρέθηκε πως ο μακάβριος θησαυρός προερχόταν από ελέφαντες που φονεύθηκαν στη Ζάμπια και το Μαλάουι.
Στην ίδια συμβολική κίνηση είχαν προχωρήσει οι κενυατικές αρχές και το 1989, βάζοντας φωτιά σε μεγάλη ποσότητα του πολύτιμου εμπορεύματος. Ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, ύστερα από την καταγραφή ανησυχητικής μείωσης στον πληθυσμο των ελεφάντων.
Πράγματι, η διεθνής συμφωνία του 1989 για απαγόρευση της εμπορίας ελεφαντόδοντου παγκοσμίως περιόρισε τον κίνδυνο εξαφάνισης των ελεφάντων, αλλά όχι για πολύ, καθώς η δίψα της Ασίας για το πολύτιμο προϊόν και η ανθρώπινη καταπάτηση των εδαφών των ζώων αυξάνονταν προοδευτικά.
Στην Αφρική ο αριθμός των ελεφάντων έχει πέσει δραματικά - από 1.300.000 τη δεκαετία του '70 στις 500.000 σήμερα. Στην Κένυα ο αριθμός τους ανέβηκε κατά πολύ μετά το 1989 - 37.000 τώρα, από 16.000 τότε. Παρά την αύξηση αυτή, οι ακτιβιστές προβλέπουν νέα κρίση.
Η οργάνωση «Save the Elephants» (Σώστε τους Eλέφαντες) παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα σημάδια κινδύνου ανά τον κόσμο για τα προστατευόμενά ζώα. Ο ιδρυτής της, Ίαν Ντάγκλας Χάμιλτον, δήλωσε πως το κάψιμο του ελεφαντόδοντου πρέπει να λειτούργησει σαν κώδων συναγερμού για το νέο γύρο καταδίωξης που υφίστανται τα μεγάλα θηλαστικά. Δίπλα στο φλεγόμενο λόφο από φίλντισι, ο Χάμιλτον δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε την αγορά του ελεφαντόδοντου, εάν θέλουμε να σταματήσουν και οι θάνατοι των ζώων».