24 Ιουν 2011

WIKILEAKS: Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ: Ήθελαν τιμωρία της Κύπρου για το όχι στο σχέδιο Ανάν

Η επιθυμία Ευρωπαίων και Αμερικανών για τιμωρία της Κύπρου μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αποκαλύπτεται σε τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks
Στο φως έρχονται οι μεθοδεύσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων και δη του τότε προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και του επιτρόπου αρµόδιου για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν για να "τιµωρηθεί" η Κύπρος µετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Οι Ευρωπαίοι, σε συνεννόηση µε τους Αµερικανούς, όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks, αναζητούσαν τρόπο για να επικαλεστούν το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ προκειµένου να αναστείλουν το δικαίωµα ψήφου της Κυπριακής Δηµοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο.
Οι παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες που εξετάζουν την επόµενη µέρα ενός "όχι" των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν κορυφώνονται, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στις αρχές Απριλίου του 2007.
Από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα του συµβούλου της αµερικανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες Άντριου Έρικσον, προκύπτει ότι όλοι είναι πεπεισµένοι πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος.
Αυτό σήµαινε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν µέσο πίεσης προς τους Ελληνοκύπριους και, άρα, "η πίεση έπρεπε να λάβει άλλες µορφές".
"Κάποια κράτη - µέλη που δεν θέλουν να δώσουν ηµεροµηνία διαπραγµατεύσεων στην Τουρκία, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, ελπίζουν ανοµολόγητα να αποτύχει το σχέδιο Ανάν", σημειώνεται.
Από το τηλεγράφηµα προκύπτει και η συνεννόηση των Αµερικανών µε τους Ευρωπαίους να ασκηθεί πίεση στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν το σχέδιο Ανάν, τόσο από τον επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, όσο και από τον επίτροπο αρµόδιο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, τον επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.
Μια µέρα πριν από το δηµοψήφισµα στην Κύπρο και το αναµενόµενο "όχι" των Ελληνοκυπρίων, σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ο Έρικσον σχολιάζει ότι µε την επικείµενη ένταξη της Κυπριακής Δηµοκρατίας στην ΕΕ "οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πια καρότα για να ενθαρρύνουν το ναι".

http://news247.gr/