22 Ιουν 2011

Πεδίο μάχης τα τουρκοσυριακά σύνορα (vid)

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη (21/06) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε δύο πόλεις της Συρίας, ενώ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Σύριοι, που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία, ακούστηκαν πυρά και εκρήξεις από τη συριακή πλευρά.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του, σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους, που δήλωσαν ότι οι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας όταν αυτές επενέβησαν για να υποστηρίξουν διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία.
Νωρίτερα, πυρά ελαφρών όπλων και εκρήξεις ακούστηκαν από τη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Σύριοι που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα πυρά δείχνουν να προέρχονται από την κορυφή λόφου που επιβλέπει τη μεθοριακή γραμμή, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από αυτήν.
Χιλιάδες Σύριοι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τουρκία, κοντά στο τουρκικό χωριό Γκιουβετσί, καθώς διστάζουν να περάσουν στην Τουρκία φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους.
Περίπου 10.700 Σύροι έχουν ήδη επιλέξει τις τελευταίες εβδομάδες να περάσουν στην Τουρκία, όπου διαμένουν σε πέντε καταυλισμούς με σκηνές που διαχειρίζεται η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας  να "εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση" τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε στην ομιλία του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεζίρκι, Μπαν κι Μουν ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι πραγματικές και αξιόπιστες.

"Πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρείας διαδικασίας αλλαγής και εκδημοκρατισμού και να μην αποκλείουν κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη" ανέφερε ο Μπαν Γκι Μουν.

Ο πρόεδρος της Συρίας εξέδωσε την Τρίτη (21/06) ένα νέο διάταγμα, με το οποίο χορηγεί γενική αμνηστία για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 20 Ιουνίου.

http://www.cosmo.gr/