29 Ιουν 2011

Τρία super foods που θα αλλάξουν το καθημερινό τραπέζι σου

Από τον Βαγγέλη Δρίσκα, Chef-Culinary Expert (http://www.driskas.com)


Έξυπνες ιδέες για να τα απολαύσεις

Ψάχνουμε να βρούμε το ελιξίριο της καλής υγείας σε εξωτικές τροφές, σε σπάνια φρούτα, πολλοί έχουν καθιερώσει στην καθημερινή τους διατροφή το κινόα, το τσάι μάτσα, τους φρέσκους σπόρους κακάο, αλλά ακόμη και τα καθημερινά ταπεινά τρόφιμα, λαχανικά και ψάρια είναι πολύτιμες πηγές ευεργετικών συστατικών που ενισχύουν την καλή υγεία, την ομορφιά και την καλή διάθεση.
Να λοιπόν 3 απλά καθημερινά τρόφιμα και οι καλύτεροι τρόποι για να τα απολαύσεις στο πιάτο σου αξιοποιωντας τα μέγιστα από όσα έχουν να σου προσφέρουν:


Καρότα: Για καλύτερη προστασία από τον ήλιο αλλά και για να μειωθεί η χοληστερίνη. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή (όπως και οι γλυκοπατάτες και η κίτρινη κολοκύθα) που ο οργανισμός μας τα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Το καλό είναι πως όλα τα καλά συστατικά, παραμένουν ενεργά και μετά το βράσιμο. Για αυτό καθιερώστε τα σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό στα γεύματά σας.
Μερικές ιδέες:
- Με λίγο κύμινο και τριμμένο κόλιαντρο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού έχετε μία συναρπαστικά νόστιμη και απλή σαλάτα.
- Προσθέστε στον πουρέ πατάτας βρασμένα και πολτοποιημένα καρότα, ψιλοκόψτε τα ή τρίψτε τα και προσθέστε τα σε σάλτσες με βάση την ντομάτα.
- Δοκιμάστε τα στο χούμους αντικαθιστώντας τα ρεβίθια με βρασμένα και πολτοποιημένα καρότα για ένα πολύ υγιεινό, ελαφρύ και εύπεπτο ορεκτικό.

Καρύδια: Για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πηγή των απαραίτητων για τον οργανισμό μας καλών Ω3 λιπαρών. Τα καρύδια είναι γεμάτα φυτοστερόλες που μειώνουν την χοληστερίνη. Έχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες Ε και Β6.

Μία χούφτα καρύδια σε καθημερινή κατανάλωση, όπως θα έχετε καταλάβει, ενισχύουν την καλή υγεία. Δοκιμάστε τα:
- Πασπαλίστε τις σαλάτες με ψιλοκομμένα καρύδια. Για να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα, ραντίστε τα με λίγο νερό, πασπαλίστε τα δεντρολίβανο ή θυμάρι και πάπρικα και ψήστε τα για λίγα λεπτά στο γκριλ.
- Βάλτε λίγα τριμμένα καρύδια στις αλμυρές ζύμες για τάρτες ή πίτσα, σε αλμυρά και γλυκά μπισκότα ή κουλουράκια.
- Τρίψτε λίγα καρύδια με παρμεζάνα στο μπλέντερ και ρίξτε τα σε πιάτα με ζυμαρικά ή σε μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας.
- Ανακατέψτε τριμμένα καρύδια με μέλι και γιαούρτι και σερβίρετε το σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό με μία δροσερή φρουτοσαλάτα.

Ντομάτες: Γεμάτες αντιοξειδωτικά, με κυρίαρχο το λυκοπένιο που είναι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία που μας δίνει απλόχερα η φύση. Αυτό που δεν ξέρουμε ίσως είναι πως οι ντομάτες πρέπει να μαγειρευτούν για να σπάσουν τα κύτταρα της ντομάτας και να βγει το λυκοπένιο. Σάλτσα ντομάτας, λοιπόν, στα γεύματά μας σε τακτική βάση και με κάθε ευκαιρία. Είκοσι λεπτά μαγειρέματος στην κατσαρόλα ή στον φούρνο και λίγο ελαιόλαδο απαραίτητα στην σάλτσα είναι αρκετά για να απελευθερωθεί το λυκοπένιο και να μεταφερθεί στις αρτηρίες. Λίγο θυμάρι και βασιλικός, λίγη ζάχαρη και αλάτι είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά για πλούσια γεύση και φυσικά ώριμες ζουμερές ντομάτες. Το καλοκαίρι ιδανικά είναι τα πομοντόρια, οι στενόμακρες ντομάτες που είναι πιο σαρκώδεις, τα μικρά κρητικά βελανίδια και τα μικρά άνυδρα ντοματάκια από την Σαντορίνη.
 Τέσσερις εύκολοι και νόστιμοι τρόποι για να απολαύσετε την ντομάτα:
Ένα πιάτο με al dente ζυμαρικά, σάλτα ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, είναι εύπεπτο, νόστιμο και προ πάντων υγιεινό.
-  Καθιερώστε μία σαλάτα με ψητές ντομάτες ή ντοματίνια.
- Συνοδέψτε ένα ψητό κρέας ή ψάρι με σάλτσα ντομάτας στο πλάι ή
- Σερβίρετε σαν ορεκτικό ντιπ ένα μείγμα από σάλτσα ντομάτας και ένα μαλακό λευκό τυρί όπως ξινομηζήθρα ή ανθότυρο.



http://www.stylista.gr