19 Ιουν 2011

Χειροπέδες στο Γενικό Διευθυντή της Greenpeace

Στην πλατφόρμα Leiv Eriksson του ομίλου Cairn Energy, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Γροιλανδίας, ανέβηκε ο Κούμι Ναϊντού, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, αντιδρώντας στην υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου, μόνο που η διαμαρτυρία του κατέληξε στη σύλληψή του.


Ο Νοτιοαφρικανός Γενικός Διευθυντής της οικολογικής Οργάνωσης και ένας Νορβηγός ακτιβιστής, σύμφωνα με την Greenpeace, προσέγγισαν την εξέδρα με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος, προερχόμενο από το σκάφος Esperanza της οργάνωσης.

Ο Ναϊντού επιχείρησε να αναρριχηθεί στην πλατφόρμα ανεβαίνοντας μια σκάλα ύψους 30 μέτρων, ενώ είχε πάνω του έγγραφο με τις υπογραφές 50.000 υποστηρικτών της αποστολής, ώστε να πιέσουν την Cairn Energy να πει, με ποιον τρόπο θα αντιμετώπιζε μια καταστροφή, ανάλογη με την έκρηξη, στην πλατφόρμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

“Φαίνεται, πως με συνέλαβαν. Μου λένε, πως θα μας μεταφέρουν στη Γροιλανδία, αλλά τι θα γίνει από κει και πέρα, δεν το γνωρίζω. Έκανα ό,τι έκανα, γιατί η εξόρυξη πετρελαίου είναι μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές μάχες της εποχής μας.

Μπορεί να είμαι Νοτιοαφρικανός, αλλά με νοιάζει βαθύτατα το τι συμβαίνει εδώ πάνω. Η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό είναι τεράστια απειλή για όλους μας”, δήλωσε ο ίδιος στο τελευταίο μήνυμά του πριν συλληφθεί.

Σημειώνεται δε, πως την περασμένη εβδομάδα, ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απαγορεύοντας στους ακτιβιστές να προσεγγίσουν την περιοχή.

Βάσει της απόφασης, η Greenpeace καλείται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε ημέρα κατάληψης εξέδρας.

Ο όμιλος Cairn επιβεβαίωσε ότι οι ακτιβιστές κατόρθωσαν να αναρριχηθούν στην πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η λειτουργία της, ενώ οι δύο συλληφθέντες επρόκειτο να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Νουούκ, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, αλλά και του γροιλανδικού νόμου περί “ζωνών ασφαλείας”.


Interview du directeur de Greenpeace international by NewscastWire


Greenpeace vs. Nestle by CNN_International

http://www.cosmo.gr/