Διαβάστε τα 9 μυστικά επικοινωνίας που θα βοηθήσουν να σας ακούσει πραγματικά.
Φανταστείτε αυτή την εικόνα: Φτάνετε σε μια εξωτική χώρα, όπου κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα σας, αλλά είστε εφοδιασμένες με ένα λεξικό που θα σας βοηθήσει στην επικοινωνία σας. Μόλις φτάνετε, κάνετε την πρώτη απόπειρα για συζήτηση χρησιμοποιώντας το, αλλά οι ντόπιοι σας κοιτάνε απορημένοι.
Συνειδητοποιείτε την αλήθεια: το λεξικό σάς είναι παντελώς άχρηστο. Σε περίπτωση που δεν το έχετε μαντέψει ακόμη, αυτή η ιστορία φανερώνει την απελπισία και την αδυναμία που νιώθουν εδώ και αιώνες οι γυναίκες όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους άντρες της ζωής τους. Μιλάμε στους άντρες σε μια γλώσσα που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουν και ανακαλύπτουμε ότι δεν ανταποκρίνονται. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας ακούνε. Εκείνοι όμως μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο: «Τι εννοείς ότι δεν σε άκουσα; Φυσικά και άκουσα ό,τι είπες».
Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε τα... χειρότερα όταν μιλάμε στο σύντροφό μας και εκείνος δεν μας ακούει. Νομίζουμε ότι δεν μας αγαπά ή ότι αυτά που του λέμε δεν είναι σημαντικά για εκείνον και γι' αυτό μας αγνοεί. Πολλές φορές, μάλιστα, οι άντρες αδιαφορούν επειδή πιστεύουν πως προσπαθούμε να τους αλλάξουμε, να τους κριτικάρουμε ή να τους «διορθώσουμε». Φαίνεται όμως πως επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο από εμάς. Σκέφτονται, αντιλαμβάνονται, αισθάνονται, αγαπούν, αντιδρούν και εκτιμούν τα πράγματα διαφορετικά. Οι 9 στρατηγικές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να πείτε κάτι σε έναν άντρα, και εκείνος πραγματικά να σας ακούσει.
Με τη δύναμη του λόγου
1. Δώστε του τα ηνία «Τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης που έχουμε στον εγκέφαλό μας, βοηθούν ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται πιο εύκολα σε εμάς απ' ότι στους άντρες», λέει η Ντιάνα Χαρίλα. «Συνεπώς προσέξτε τον τρόπο που θα τον πλησιάσετε για να του μιλήσετε. Μην ξεχνάτε ότι όσο κι αν έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος του σήμερα, ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί ώστε να νιώθει αρχηγός. Δώστε του λοιπόν να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Πόσο βασίζεστε στη γνώμη του. Κοιτάξτε τον στα μάτια και πείτε του ότι θέλετε να μιλήσετε σοβαρά. Χωρίς αοριστίες «μπείτε» στο θέμα ζητώντας του λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Πείτε του: «Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;» ή, «Τι προτείνεις γι' αυτό;».
2. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή «Θυμηθείτε ότι οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί όπως εμείς. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες χρησιμοποιούμε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου μας απ' ό,τι οι άντρες για να κάνουμε παρόμοια πράγματα. Εάν λοιπόν ξεκινήσετε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ αυτός βλέπει τηλεόραση, σερφάρει στο ίντερνετ ή διορθώνει γραπτά, δεν θα μπορέσετε να τραβήξετε την προσοχή του. Το πιθανότερο είναι η συζήτησή σας να μετατραπεί σε... αληθινή μάχη. Δεν χρειάζεται να δηλητηριάζετε τη σχέση σας με παρεξηγήσεις. Κάντε του πρόταση να βγείτε: Πηγαίνετε μια βόλτα σε ένα ουδέτερο μέρος (π.χ. σε ένα καφέ ή σε ένα μέρος που αγαπάτε και οι δύο), το οποίο δεν έχει συνδυαστεί με καβγάδες και δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο που θα εξυπηρετήσει και τους δυο σας. Δεν χρειάζεται να τον ξυπνήσετε στις τρεις το βράδυ για να του πείτε πόσο σας στενοχώρησε η μητέρα του για κάτι που έκανε. Έχετε ήδη πυροδοτήσει την έκρηξη».
3. Σκεφθείτε θετικά «Είναι παγίδα, όταν μιλάμε σε έναν άντρα να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και υπεργενικεύσεις», τονίζει η Ντιάνα Χαρίλα. «Οι άντρες, συνήθως, δεν εννοούν το ίδιο πράγμα με εμάς, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούν όμοιες εκφράσεις με τις δικές μας. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να του πείτε: Ξέρεις, ένιωσα άσχημα χθες που δεν μου έδωσες προσοχή παρά: Είσαι αδιάφορος. Ο σύντροφός σας μεταφράζει κυριολεκτικά το χαρακτηρισμό και αισθάνεται ότι αμφισβητείτε την αγάπη του. Τονίστε και τα θετικά του σημεία λέγοντάς του: Ενώ ξέρω ότι μ' αγαπάς, δεν μπορώ να καταλάβω χθες γιατί ήσουν τόσο μακριά μου. Δείχνοντας την εκτίμησή σας, αυτόματα, εκείνος παύει να είναι αμυντικός, χαλαρώνει και γίνεται καλύτερος ακροατής».
4. Ζητήστε ακριβώς αυτό που θέλετε «Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και όχι απαραίτητα για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Οι άντρες είναι από τη φύση τους "προγραμματισμένοι" να λύνουν προβλήματα. Με άλλα λόγια, εκείνοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αποτελεσματικά ενώ εμείς επιστρατεύουμε το συναίσθημά μας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι, όταν τους ζητάτε κάτι, να προτείνουν ένα σωρό από λύσεις οι οποίες στην ουσία μπορεί να είναι άχρηστες για εσάς. Γι' αυτό είναι σημαντικό το μήνυμά σας να είναι ξεκάθαρο: Θέλω να διαθέσεις χρόνο για μένα γιατί σε χρειάζομαι πολύ αυτή τη στιγμή».Να θυμάστε πως όταν θέλετε να συζητήσετε με το σύντροφό σας, καλό είναι να του δίνετε ένα πλάνο: πείτε του τι ακριβώς θέλετε να κουβεντιάσετε, τι ελπίζετε να πετύχετε και τι περιμένετε από αυτόν.
5. Πείτε αυτό που σκέφτεστε «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι άντρες μας καταλαβαίνουν από την έκφραση του προσώπου μας. Δύσκολα, αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα μας. Μάλιστα, δεν προσέχουν συναισθήματα που εκφράζουν φόβο ή λύπη. Αντίθετα οι γυναίκες, χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατές αποχρώσεις του λόγου για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αυτή η διαφορά δημιουργεί σύγχυση ανάμεσά μας. Εκείνος δεν καταλαβαίνει το νόημα των εκφράσεών μας ενώ εμείς νιώθουμε ότι οι συναισθηματικές μας ανάγκες έχουν αγνοηθεί. Σε μια σχέση, όμως, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μας αρέσει όταν εκείνος μερικές φορές μπορεί να προνοήσει κάποιες ανάγκες μας, (π.χ. να μας κάνει δώρο μια διήμερη εκδρομή ή το τραπέζι σε ένα ωραίο εστιατόριο), αλλά είναι μεγάλη παγίδα να περιμένουμε να συμβεί αυτό χωρίς να του τις εκφράσουμε και να τις ζητήσουμε. Μιλήστε του απλά και καθαρά. Αντί να χρησιμοποιείτε ερωτήσεις όπως: Πότε επιτέλους θα θυμηθείς να πλύνεις τα πιάτα; Προτείνετέ του να μοιραστείτε κάποιες δουλειές το σαββατοκύριακο. Αντί να γκρινιάζετε είναι προτιμότερο να πείτε: Νιώθω πολύ κουρασμένη. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μαζέψεις τα ρούχα . Επίσης να θυμάστε: Εάν νιώθετε κάποια στιγμή εκνευρισμένες ή πληγωμένες από τη συμπεριφορά του μην περιμένετε να το μαντέψει. Απλώς πείτε του άμεσα: Με στενοχώρησε αυτό που είπες προηγουμένως. Αλήθεια, το εννοούσες;».
6. Το παρελθόν είναι παρελθόν Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος στον εγκέφαλο, συστηματοποιούν τις έννοιες και τις συνδέουν πολύ πιο εύκολα χωροχρονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποθηκεύσουν ένα συμβάν στη μνήμη τους και να το ανακτήσουν την κατάλληλη στιγμή. Εύκολα μπορούν να παρεισφρήσουν στην κουβέντα τα άσχημα συναισθήματα του παρελθόντος. «Συχνά, στις θεραπείες μου», λέει η Ντιάνα Χαρίλα, «ρωτάω το ζευγάρι: Πρόκειται για κάτι που σας συμβαίνει τώρα ή στο παρελθόν; Μου απαντούν: Αυτό έχει γίνει επτά χρόνια πριν. Παγιδεύονται, αφού το μόνο που κατορθώνουν είναι να διαιωνίζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο να του πείτε: Όταν είχαμε πάει στο πάρτι της φίλης μου, τρία χρόνια πριν, είχες δείξει την ίδια συμπεριφορά. Δεν θα σας ακούσει. Τον ενοχοποιείτε για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή είναι πλέον παρελθόν. Με άλλα λόγια μπορεί να χαθεί ο στόχος της συζήτησης, δηλαδή, να μιλήσετε για το παρελθόν ενώ το πρόβλημά σας είναι στο παρόν. Γι' αυτό περιοριστείτε σε συμβάντα του σήμερα και μην τα συνδέετε με το χθες».
7. Κατεβάστε το διακόπτη «Πολλές φορές δεν ξέρουμε πότε και πώς πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα. Μοιάζει σαν να θέλουμε να εκδικηθούμε το συνομιλητή μας, γιατί νιώθουμε ότι μας συμπεριφέρθηκε άσχημα ή μας αγνόησε. Συγκρατήστε το θυμό σας. Όταν τον δείτε να χάνει την υπομονή του, να δυσανασχετεί ή να βαριέται, καλύτερα να μην πυροδοτήσετε την κουβέντα με επιπλέον λέξεις και υπονοούμενα. Aλλωστε, οι άντρες έχουν λιγότερες αντοχές για διάλογο απ' ότι οι γυναίκες. Μερικές λέξεις αρκούν για να βάλετε τέλος». λέει η Ν. Χαρίλα. Επιπλέον, μην πετάτε σπόντες για κάτι που θέλετε αλλά ζητήστε το ευθέως. Αυτή η τακτική κάνει τους άντρες να νιώθουν ότι χρησιμοποιείτε δόλιες μεθόδους και αυτό δημιουργεί θυμό και εντάσεις. Δώστε λίγο χρόνο και συζητήστε το όταν και οι δύο θα είστε πιο ήρεμοι.
8. Ανακεφαλαιώστε «Οι γυναίκες έχουν μεγάλη ευκολία να ανακαλούν από τη μνήμη τους γεγονότα και ιστορίες. Αυτό τις διευκολύνει να διευθετήσουν τη διαφορά τους με το σύντροφό τους κρατώντας ως απόσταγμα μόνο τα καλά της κουβέντας. Μην προσπαθήσετε να ανακεφαλαιώσετε σαν να πρόκειται για έκθεση ιδεών. Κλείστε την κουβέντα με ένα συμπέρασμα-δήλωση. Εάν, για παράδειγμα, το πρόβλημά σας είναι η μητέρα του, είναι προτιμότερο να κλείσετε λέγοντας: Με ενοχλεί η συμπεριφορά της μητέρας σου, αλλά αφού με διαβεβαιώνεις ότι δεν έχει άμεση σχέση με εμένα, θα προσπαθήσω να είμαι ευγενική μαζί της. Μην είστε αρνητικές και μην ψάχνετε αφορμή για κριτική. Εκείνος αμύνεται και σταματά να σας ακούει. Να είστε σίγουρες ότι όταν συνοψίζετε πολλή ώρα κουβέντας σε λίγες λέξεις αυξάνετε την πιθανότητα ο διάλογος να μείνει χαραγμένος στο μυαλό του».
9. Με υπομονή «Όταν κατανοήσετε τις διαφορές σας με το άλλο φύλο, θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε την απογοήτευση που αισθάνεστε κάθε φορά που εκείνος "δεν σας ακούει". Αυτού του είδους η "άσκηση" δουλεύει είτε είστε στην αρχή μιας σχέσης, είτε είστε πολλά χρόνια παντρεμένοι, είτε απλώς φίλοι. Μην περιμένετε όμως να γίνει κάποιο θαύμα. Αντί να προσπαθείτε να τον αλλάξετε, συνεργαστείτε μαζί του: αποδεχτείτε τις διαφορές, εκφράστε ανοιχτά και με ευθύτητα τα συναίσθηματά σας, τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις εικόνες που περνάνε από το μυαλό σας. Ναι, ίσως σας φαίνεται δύσκολο, αλλά να θυμάστε πως η βελτίωση της επικοινωνίας θέλει υπομονή και προπάντων συνεχή εξάσκηση. Τολμήστε το!».
http://www.preventionmag.gr/
Φανταστείτε αυτή την εικόνα: Φτάνετε σε μια εξωτική χώρα, όπου κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα σας, αλλά είστε εφοδιασμένες με ένα λεξικό που θα σας βοηθήσει στην επικοινωνία σας. Μόλις φτάνετε, κάνετε την πρώτη απόπειρα για συζήτηση χρησιμοποιώντας το, αλλά οι ντόπιοι σας κοιτάνε απορημένοι.
Συνειδητοποιείτε την αλήθεια: το λεξικό σάς είναι παντελώς άχρηστο. Σε περίπτωση που δεν το έχετε μαντέψει ακόμη, αυτή η ιστορία φανερώνει την απελπισία και την αδυναμία που νιώθουν εδώ και αιώνες οι γυναίκες όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους άντρες της ζωής τους. Μιλάμε στους άντρες σε μια γλώσσα που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουν και ανακαλύπτουμε ότι δεν ανταποκρίνονται. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας ακούνε. Εκείνοι όμως μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο: «Τι εννοείς ότι δεν σε άκουσα; Φυσικά και άκουσα ό,τι είπες».
Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε τα... χειρότερα όταν μιλάμε στο σύντροφό μας και εκείνος δεν μας ακούει. Νομίζουμε ότι δεν μας αγαπά ή ότι αυτά που του λέμε δεν είναι σημαντικά για εκείνον και γι' αυτό μας αγνοεί. Πολλές φορές, μάλιστα, οι άντρες αδιαφορούν επειδή πιστεύουν πως προσπαθούμε να τους αλλάξουμε, να τους κριτικάρουμε ή να τους «διορθώσουμε». Φαίνεται όμως πως επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο από εμάς. Σκέφτονται, αντιλαμβάνονται, αισθάνονται, αγαπούν, αντιδρούν και εκτιμούν τα πράγματα διαφορετικά. Οι 9 στρατηγικές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να πείτε κάτι σε έναν άντρα, και εκείνος πραγματικά να σας ακούσει.
Με τη δύναμη του λόγου
1. Δώστε του τα ηνία «Τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης που έχουμε στον εγκέφαλό μας, βοηθούν ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται πιο εύκολα σε εμάς απ' ότι στους άντρες», λέει η Ντιάνα Χαρίλα. «Συνεπώς προσέξτε τον τρόπο που θα τον πλησιάσετε για να του μιλήσετε. Μην ξεχνάτε ότι όσο κι αν έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος του σήμερα, ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί ώστε να νιώθει αρχηγός. Δώστε του λοιπόν να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Πόσο βασίζεστε στη γνώμη του. Κοιτάξτε τον στα μάτια και πείτε του ότι θέλετε να μιλήσετε σοβαρά. Χωρίς αοριστίες «μπείτε» στο θέμα ζητώντας του λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Πείτε του: «Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;» ή, «Τι προτείνεις γι' αυτό;».
2. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή «Θυμηθείτε ότι οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί όπως εμείς. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες χρησιμοποιούμε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου μας απ' ό,τι οι άντρες για να κάνουμε παρόμοια πράγματα. Εάν λοιπόν ξεκινήσετε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ αυτός βλέπει τηλεόραση, σερφάρει στο ίντερνετ ή διορθώνει γραπτά, δεν θα μπορέσετε να τραβήξετε την προσοχή του. Το πιθανότερο είναι η συζήτησή σας να μετατραπεί σε... αληθινή μάχη. Δεν χρειάζεται να δηλητηριάζετε τη σχέση σας με παρεξηγήσεις. Κάντε του πρόταση να βγείτε: Πηγαίνετε μια βόλτα σε ένα ουδέτερο μέρος (π.χ. σε ένα καφέ ή σε ένα μέρος που αγαπάτε και οι δύο), το οποίο δεν έχει συνδυαστεί με καβγάδες και δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο που θα εξυπηρετήσει και τους δυο σας. Δεν χρειάζεται να τον ξυπνήσετε στις τρεις το βράδυ για να του πείτε πόσο σας στενοχώρησε η μητέρα του για κάτι που έκανε. Έχετε ήδη πυροδοτήσει την έκρηξη».
3. Σκεφθείτε θετικά «Είναι παγίδα, όταν μιλάμε σε έναν άντρα να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και υπεργενικεύσεις», τονίζει η Ντιάνα Χαρίλα. «Οι άντρες, συνήθως, δεν εννοούν το ίδιο πράγμα με εμάς, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούν όμοιες εκφράσεις με τις δικές μας. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να του πείτε: Ξέρεις, ένιωσα άσχημα χθες που δεν μου έδωσες προσοχή παρά: Είσαι αδιάφορος. Ο σύντροφός σας μεταφράζει κυριολεκτικά το χαρακτηρισμό και αισθάνεται ότι αμφισβητείτε την αγάπη του. Τονίστε και τα θετικά του σημεία λέγοντάς του: Ενώ ξέρω ότι μ' αγαπάς, δεν μπορώ να καταλάβω χθες γιατί ήσουν τόσο μακριά μου. Δείχνοντας την εκτίμησή σας, αυτόματα, εκείνος παύει να είναι αμυντικός, χαλαρώνει και γίνεται καλύτερος ακροατής».
4. Ζητήστε ακριβώς αυτό που θέλετε «Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και όχι απαραίτητα για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Οι άντρες είναι από τη φύση τους "προγραμματισμένοι" να λύνουν προβλήματα. Με άλλα λόγια, εκείνοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αποτελεσματικά ενώ εμείς επιστρατεύουμε το συναίσθημά μας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι, όταν τους ζητάτε κάτι, να προτείνουν ένα σωρό από λύσεις οι οποίες στην ουσία μπορεί να είναι άχρηστες για εσάς. Γι' αυτό είναι σημαντικό το μήνυμά σας να είναι ξεκάθαρο: Θέλω να διαθέσεις χρόνο για μένα γιατί σε χρειάζομαι πολύ αυτή τη στιγμή».Να θυμάστε πως όταν θέλετε να συζητήσετε με το σύντροφό σας, καλό είναι να του δίνετε ένα πλάνο: πείτε του τι ακριβώς θέλετε να κουβεντιάσετε, τι ελπίζετε να πετύχετε και τι περιμένετε από αυτόν.
5. Πείτε αυτό που σκέφτεστε «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι άντρες μας καταλαβαίνουν από την έκφραση του προσώπου μας. Δύσκολα, αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα μας. Μάλιστα, δεν προσέχουν συναισθήματα που εκφράζουν φόβο ή λύπη. Αντίθετα οι γυναίκες, χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατές αποχρώσεις του λόγου για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αυτή η διαφορά δημιουργεί σύγχυση ανάμεσά μας. Εκείνος δεν καταλαβαίνει το νόημα των εκφράσεών μας ενώ εμείς νιώθουμε ότι οι συναισθηματικές μας ανάγκες έχουν αγνοηθεί. Σε μια σχέση, όμως, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μας αρέσει όταν εκείνος μερικές φορές μπορεί να προνοήσει κάποιες ανάγκες μας, (π.χ. να μας κάνει δώρο μια διήμερη εκδρομή ή το τραπέζι σε ένα ωραίο εστιατόριο), αλλά είναι μεγάλη παγίδα να περιμένουμε να συμβεί αυτό χωρίς να του τις εκφράσουμε και να τις ζητήσουμε. Μιλήστε του απλά και καθαρά. Αντί να χρησιμοποιείτε ερωτήσεις όπως: Πότε επιτέλους θα θυμηθείς να πλύνεις τα πιάτα; Προτείνετέ του να μοιραστείτε κάποιες δουλειές το σαββατοκύριακο. Αντί να γκρινιάζετε είναι προτιμότερο να πείτε: Νιώθω πολύ κουρασμένη. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μαζέψεις τα ρούχα . Επίσης να θυμάστε: Εάν νιώθετε κάποια στιγμή εκνευρισμένες ή πληγωμένες από τη συμπεριφορά του μην περιμένετε να το μαντέψει. Απλώς πείτε του άμεσα: Με στενοχώρησε αυτό που είπες προηγουμένως. Αλήθεια, το εννοούσες;».
6. Το παρελθόν είναι παρελθόν Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος στον εγκέφαλο, συστηματοποιούν τις έννοιες και τις συνδέουν πολύ πιο εύκολα χωροχρονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποθηκεύσουν ένα συμβάν στη μνήμη τους και να το ανακτήσουν την κατάλληλη στιγμή. Εύκολα μπορούν να παρεισφρήσουν στην κουβέντα τα άσχημα συναισθήματα του παρελθόντος. «Συχνά, στις θεραπείες μου», λέει η Ντιάνα Χαρίλα, «ρωτάω το ζευγάρι: Πρόκειται για κάτι που σας συμβαίνει τώρα ή στο παρελθόν; Μου απαντούν: Αυτό έχει γίνει επτά χρόνια πριν. Παγιδεύονται, αφού το μόνο που κατορθώνουν είναι να διαιωνίζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο να του πείτε: Όταν είχαμε πάει στο πάρτι της φίλης μου, τρία χρόνια πριν, είχες δείξει την ίδια συμπεριφορά. Δεν θα σας ακούσει. Τον ενοχοποιείτε για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή είναι πλέον παρελθόν. Με άλλα λόγια μπορεί να χαθεί ο στόχος της συζήτησης, δηλαδή, να μιλήσετε για το παρελθόν ενώ το πρόβλημά σας είναι στο παρόν. Γι' αυτό περιοριστείτε σε συμβάντα του σήμερα και μην τα συνδέετε με το χθες».
7. Κατεβάστε το διακόπτη «Πολλές φορές δεν ξέρουμε πότε και πώς πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα. Μοιάζει σαν να θέλουμε να εκδικηθούμε το συνομιλητή μας, γιατί νιώθουμε ότι μας συμπεριφέρθηκε άσχημα ή μας αγνόησε. Συγκρατήστε το θυμό σας. Όταν τον δείτε να χάνει την υπομονή του, να δυσανασχετεί ή να βαριέται, καλύτερα να μην πυροδοτήσετε την κουβέντα με επιπλέον λέξεις και υπονοούμενα. Aλλωστε, οι άντρες έχουν λιγότερες αντοχές για διάλογο απ' ότι οι γυναίκες. Μερικές λέξεις αρκούν για να βάλετε τέλος». λέει η Ν. Χαρίλα. Επιπλέον, μην πετάτε σπόντες για κάτι που θέλετε αλλά ζητήστε το ευθέως. Αυτή η τακτική κάνει τους άντρες να νιώθουν ότι χρησιμοποιείτε δόλιες μεθόδους και αυτό δημιουργεί θυμό και εντάσεις. Δώστε λίγο χρόνο και συζητήστε το όταν και οι δύο θα είστε πιο ήρεμοι.
8. Ανακεφαλαιώστε «Οι γυναίκες έχουν μεγάλη ευκολία να ανακαλούν από τη μνήμη τους γεγονότα και ιστορίες. Αυτό τις διευκολύνει να διευθετήσουν τη διαφορά τους με το σύντροφό τους κρατώντας ως απόσταγμα μόνο τα καλά της κουβέντας. Μην προσπαθήσετε να ανακεφαλαιώσετε σαν να πρόκειται για έκθεση ιδεών. Κλείστε την κουβέντα με ένα συμπέρασμα-δήλωση. Εάν, για παράδειγμα, το πρόβλημά σας είναι η μητέρα του, είναι προτιμότερο να κλείσετε λέγοντας: Με ενοχλεί η συμπεριφορά της μητέρας σου, αλλά αφού με διαβεβαιώνεις ότι δεν έχει άμεση σχέση με εμένα, θα προσπαθήσω να είμαι ευγενική μαζί της. Μην είστε αρνητικές και μην ψάχνετε αφορμή για κριτική. Εκείνος αμύνεται και σταματά να σας ακούει. Να είστε σίγουρες ότι όταν συνοψίζετε πολλή ώρα κουβέντας σε λίγες λέξεις αυξάνετε την πιθανότητα ο διάλογος να μείνει χαραγμένος στο μυαλό του».
9. Με υπομονή «Όταν κατανοήσετε τις διαφορές σας με το άλλο φύλο, θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε την απογοήτευση που αισθάνεστε κάθε φορά που εκείνος "δεν σας ακούει". Αυτού του είδους η "άσκηση" δουλεύει είτε είστε στην αρχή μιας σχέσης, είτε είστε πολλά χρόνια παντρεμένοι, είτε απλώς φίλοι. Μην περιμένετε όμως να γίνει κάποιο θαύμα. Αντί να προσπαθείτε να τον αλλάξετε, συνεργαστείτε μαζί του: αποδεχτείτε τις διαφορές, εκφράστε ανοιχτά και με ευθύτητα τα συναίσθηματά σας, τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις εικόνες που περνάνε από το μυαλό σας. Ναι, ίσως σας φαίνεται δύσκολο, αλλά να θυμάστε πως η βελτίωση της επικοινωνίας θέλει υπομονή και προπάντων συνεχή εξάσκηση. Τολμήστε το!».
http://www.preventionmag.gr/