Εσπευσμένη και ριψοκίνδυνη χαρακτηρίζεται η απόφαση Ομπάμα από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς
Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας (και παρ' ολίγον πρόεδρος των ΗΠΑ το 2004) κ. Τζον Κέρι, στήριξε το σχέδιο Ομπάμα, μιλώντας για «πολιτική λύση, εφόσον δεν υπάρχει στρατιωτική»
Κριτική από τους Δημοκρατικούς ως τους Ρεπουμπλικάνους δέχεται η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αποσύρει 33.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, με την κριτική να επικεντρώνεται στην ταχύτητα απόσυρσης των στρατευμάτων και το ενδεχόμενο κενό ασφάλειας στη χώρα.
Έκκληση στον πρόεδρο να μην θυσιάσει τα κέρδη των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ ενώ και ο Τζον ΜακΚέιν προειδοποίησε ότι η αποχώρηση είναι εσπευσμένη.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για την ‘'μετριασμένη'’ αποχώρηση που ελπίζαμε και ζητούσαμε, εγώ και άλλοι».
Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η επικεφαλής της ομάδας τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, έδωσε τον τόνο της κριτικής λέγοντας ότι τόσο στο Σώμα όσο και οι πολίτες πολλοί πίστευαν ότι η αποχώρηση θα γίνει νωρίτερα από τα ανακοινωθέντα.
Πάντως ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπογράμμισε ότι, καθώς όλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, τότε πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση.
Κριτική κατά του σχεδίου εξαπέλυσαν και οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2012.
Κριτική στο σχέδιο άσκησε και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, που επισήμανε ότι το σχέδιο απόσυρσης ίσως είναι περισσότερο ριψοκίνδυνο από αυτό που ήταν έτοιμο να υιοθετήσει—το στηρίζει πάντως, όπως υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Ομπάμα, 5.000 στρατιώτες θα επιστρέψουν μέχρι το καλοκαίρι, άλλοι 10.000 ως το τέλος του χρόνου και 20.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Από και πέρα θα παραμείνουν 70.000 στρατιώτες που σταδιακά θα επιστρέφουν ως το Δεκέμβριο του 2014, οπότε η ασφάλεια θα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στους Αφγανούς. Είναι πιθανό ότι θα έχει παραμείνει ένα μέρος των στρατιωτών, πιθανόν σε εκπαιδευτικό ρόλο.
Ουσιαστικά μέχρι το φθινόπωρο του 2012 θα έχουν αποσυρθεί οι στρατιώτες της ενίσχυσης των δυνάμεων που αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτούς τους περίπου 30.000 στρατιώτες σχεδίαζαν οι στρατηγοί να διατηρήσουν και μέσα στο 2012, αν όχι όλους, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους.
Από το τέλος του 2001, οπότε άρχισε η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί 1.500 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 12.000. Το κόστος του πολέμου ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια το χρόνο.
http://www.tovima.gr