Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Εδώ και 20 χρόνια, οι οδηγίες για υγιεινή διατροφή στηρίζονταν στη διατροφική πυραμίδα. Σήμερα, οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ «σερβίρουν» εκ νέου τις διατροφικές οδηγίες σε… πιάτο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σχεδιασμός του διατροφικού πιάτου ενσωματώνει επτά διατροφικά μηνύματα:
1 Απόλαυσε το φαγητό σου, αλλά κατανάλωσε μικρότερη ποσότητα
2 Απέφυγε υπερμεγέθεις μερίδες
3 Το μισό γεύμα θα πρέπει να είναι τα λαχανικά και τα φρούτα
4 Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη με νερό
5 Τα μισά σιτηρά από αυτά που καταναλώνετε να είναι ολικής αλέσεως
6 Πίνετε γάλα χωρίς λιπαρά ή 1%
7 Διαβάστε τις οδηγίες στα τρόφιμα (κατεψυγμένα, φρέσκα) και βρείτε το νάτριο (αλάτι) που περιέχουν. Επιλέξτε αυτά με το λιγότερο.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΗΠΑ επένδυσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει και προωθήσει το πιάτο της διατροφής και τώρα ελπίζει ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην εκπαίδευση και κατανόηση της διατροφής. Σκοπός του είναι η μείωση της παχυσαρκίας και των παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα.
http://ygeia.tanea.gr/