«Πραγματική δημοκρατία τώρα»
Αντιμέτωποι με συνεχή συρρίκνωση θέσεων εργασίας, με τις ευκαιρίες να φέρουν το βάρος της «υπερβολικής σπατάλης» της προηγούμενης γενιάς, αυτή η «χαμένη γενιά» των νέων Ευρωπαίων έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο μακριά από τα εξασθενημένα εργατικά συνδικάτα και την αναποτελεσματική έκφραση στην πολιτική που έχει οδηγήσει στη δυσαρέσκεια που αισθάνονται πολλοί από το Λονδίνο έως την Αθήνα.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές «κατέλαβαν» πλατείες σε όλη την Ισπανία ενόψει των τοπικών εκλογών το Μάιο για να καταστήσουν σαφές ότι έχουν υπορραφθεί πλέον οι «mainstream» πολιτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την παρατεταμένη οικονομική κατάσταση της χώρας και το 45 τοις εκατό της ανεργίας των νέων.
Με παρόμοιες κινήσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Αθήνα, οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ακέφαλες και άμορφες και αντικατόπτριζαν μια μετατόπιση από αριστερά κόμματα που είτε είναι αδύναμα ή έχουν υποστηρίξει τα σύμφωνα λιτότητας αντί να καταγγείλουν τις περικοπές δαπανών που προκύπτουν από την κρίση του χρέους της ζώνης του ευρώ.
Οι διαδηλωτές στο Παρίσι, έχουν μεταφέρει τις καθημερινές συνεδριάσεις τους σε μια θέση κοντά στην πλατεία της Βαστίλης, με τα ΜΑΤ να επιβάλουν απαγόρευση των συγκεντρώσεων.
Κραδαίνοντας πινακίδες που γράφουν «Πραγματική δημοκρατία τώρα», «Παρίσι Ξύπνα» και «Γίνε αγανακτισμένος!», οι διαδηλωτές έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες επιτροπές, οι οποίες εκπονούν προτάσεις, ενώ οι εθελοντές καταγράφουν και συγκεντρώνουν τα παράπονα, απηχώντας σε πρακτικές από τις πρώτες ημέρες της Γαλλικής Επανάστασης.
Στη Βρετανία, οι φοιτητές ηγήθηκαν των διαμαρτυριών κατά των επερχόμενων μέτρων λιτότητας, αλλά οι πρόσφατες συναντήσεις έχουν επιστήσει την προσοχή των νέων σε «αβέβαιες» θέσεις εργασίας, συνταξιούχους και υπαλλήλους γραφείου.
«Βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους να έρχονται στις συνεδριάσεις μας με κοστούμια και γραβάτες» δήλωσε ένας διαδηλωτής.
http://www.protothema.gr/