17 Ιουν 2011

Η αϋπνία των γυναικών φέρνει σύννεφα στον γάμο

Όταν έχουν προβλήματα ύπνου το σπίτι υποφέρει, ενώ οι άνδρες κρατούν μακριά τα νεύρα και την κακή διάθεση
Η αϋπνία των γυναικών φέρνει σύννεφα στον γάμο
Η κακή σχέση των γυναικών με τον ύπνο φέρνει προβλήματα στο σπίτι




Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο μας, νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μόνο δικό μας. Στην πραγματικότητα όμως, δεν κοιμόμαστε, όπως δεν ζούμε, μέσα σε θάλαμο απομόνωσης. Πόσο μάλλον, όταν είμαστε παντρεμένοι και μοιραζόμαστε το κρεβάτι και την ζωή μας με έναν άλλο άνθρωπο.

Νέα έρευνα την οποία δημοσίευσε ο δικτυακός τόπος του CNN, έδειξε ότι όταν οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, τότε και ο γάμος τους υποφέρει. Όσο περισσότερο χρόνο η σύζυγος στριφογυρίζει στο κρεβάτι μέχρι να την πάρει ο ύπνος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει αρνητικό κλίμα στο ζευγάρι την επόμενη μέρα.

Δεν ισχύει όμως, το ίδιο και για τους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στην ώρα που χρειάζεται ο άνδρας να αποκοιμηθεί και τις αλληλεπιδράσεις των συζύγων το επόμενο πρωί. Ποια είναι όμως, η αιτία αυτής της διαφοροποίησης;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επικοινωνιακές και εκφραστικές στις σχέσεις τους, σε αντίθεση με τους άνδρες που έχουν την τάση να είναι περισσότερο «κατασταλτικοί». Έτσι, μετά από μια βραδιά κακού ύπνου ενώ η γυναίκα θα εκδηλώσει ευερεθιστότητα ή ενόχληση, ο σύζυγος το πιθανότερο θα είναι απλώς να το καταπνίξει.
Οι γυναίκες εκφράζοντας τον εκνευρισμό, το άγχος, καθώς και την αγωνία τους ότι ο άλλος της κριτικάρει αρνητικά, θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αν ο σύζυγος ροχαλίζει ή πέφτει στο κρεβάτι αργότερα, βεβαίως επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου της. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεται ότι ο σύζυγος δεν την σκέφτεται και δεν την υποστηρίζει στο πρόβλημά της.

Σε διάστημα 10 ημερών, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ζωή 35 ζευγαριών μέσω ενός μηχανήματος σε μέγεθος ρολογιού που καταγράφει τα διαστήματα δραστηριότητας και ξεκούρασης. Να σημειωθεί ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με διαταραχές ύπνου.
Επιπλέον, μελέτησαν την ώρα που χρειάστηκαν για να κοιμηθούν, την διάρκεια του ύπνου, καθώς και πόσες φορές ξύπνησαν στην διάρκεια της νύχτας. Σε καθημερινή βάση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν σύντομα ερωτηματολόγια όπου ανέφεραν πότε είχαν μεταξύ τους αρνητική αλληλεπίδραση, όπως να αισθάνονται ότι ο άλλος τους αγνοεί και πότε θετική, έχοντας την αίσθηση ότι ο σύντροφος είναι υποστηρικτικός και τους εκτιμά.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, τα ζευγάρια ανέφεραν αρνητικό κλίμα όταν η γυναίκα δεν κοιμόταν καλά το βράδυ. Όσο για τους άνδρες, παρατηρήθηκε ότι όταν η σχέση με την γυναίκα τους εξελίσσεται θετικά μέσα στην ημέρα έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερες ώρες. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρειάζεται να περάσουν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι για να νιώθουν δραστήριοι, μετά από μια μέρα όπου όλα κύλησαν ομαλά κι ευχάριστα.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα αποτελέσματα των διαταραχών ύπνου στις σχέσεις του ζευγαριού, τα πρώτα αυτά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ένα ξυπνητήρι για τα ζευγάρια. Για να διασφαλίσουν την καλή πορεία του γάμου και της σχέσης τους θα πρέπει να δίνουν σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες της κοινής τους ζωής και να απευθύνονται σε ειδικούς για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα.

http://www.tovima.gr/