3 Ιουν 2011

Παράθυρα: 10 πρωτότυπα καλοκαιρινά makeovers

Αν υπάρχει μία εποχή κατά την οποία τα παράθυρα αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δωμάτιο, αυτή είναι το τέλος της άνοιξης: Είτε γιατί θέλουμε να τα αναδείξουμε, για να εκμεταλλευτούμε το φως που μας είχε λείψει τον χειμώνα, είτε γιατί θέλουμε να το περιορίσουμε, και να δημιουργήσουμε ένα δροσερό σκηνικό εν όψει καλοκαιριού. Όποια και αν είναι τα… αισθήματα σας απέναντι στα παράθυρα, έχουμε δέκα πρωτότυπες ιδέες για να τα ντύσετε.

Διακοσμήστε τις κουρτίνες σας
Αν οι παλιές, μονόχρωμες κουρτίνες σας φαίνονται βαρετές, αλλά το budget σας δεν «σηκώνει» καινούριες, μπορείτε να τις αλλάξετε πανεύκολα και –κυρίως– ανέξοδα. Μία πλουμιστή, ή απλά σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με αυτό της κουρτίνας σας, τρέσα, την οποία θα ράψετε μόνοι σας στην άκρη της, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας, θα κάνει τις κουρτίνες σας να μοιάζουν καινούριες. Εναλλακτικά, μπορείτε να ράψετε την τρέσα, ή ακόμα και ένα μεγαλύτερο κομμάτι υφάσματος, στο κάτω μέρος της κουρτίνας, για να την μακρύνετε.

Εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω από το παράθυρο Τοποθετήστε δυο βιβλιοθήκες δεξιά κι αριστερά του παραθύρου, και βάλτε ανάμεσά τους μία ξύλινη κούτα –η οποία θα σας φανεί χρήσιμη και ως αποθηκευτικός χώρος για ρούχα, βιβλία, παιχνίδια κλπ. Στολίστε την με μερικά μαξιλαράκια, κι έχετε έτοιμη μια φωτεινή γωνιά διαβάσματος δίπλα στο παράθυρο. Η κίτρινη κουρτίνα, η οποία θα φωτίσει ακόμα περισσότερο τον χώρο, είναι προαιρετική.

 
Δημιουργήστε αντίθεση  Στα παράθυρα της κουζίνας σας, που συνήθως μένουν ακάλυπτα, μπορείτε να τοποθετήσετε απλά σκίαστρα –κουρτίνες που κατεβαίνουν κάθετα– που θα φτιάξετε μόνοι σας από υφάσματα επιπλώσεων. Διαλέξτε ένα χρώμα που να κάνει αντίθεση, όπως το μαύρο της φωτογραφίας, αν θέλετε να τραβήξετε το βλέμμα στο παράθυρο, και συνεπώς στο φως που εισέρχεται από αυτό.






 
Παίξτε με το μήκος Η κουρτίνα που ακουμπά ελαφρώς το πάτωμα δημιουργεί αίσθηση πολυτέλειας. Αν, μάλιστα, αλλάζετε τις βαριές χειμωνιάτικες κουρτίνες με λεπτότερες, αέρινες αυτήν την εποχή, παίζοντας με το μάκρος θα φέρετε αέρα διακοπών στο υπνοδωμάτιό σας. Για να το πετύχετε, δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούριες, μακρύτερες κουρτίνες: μπορείτε απλά να κρεμάσετε το κουρτινόξυλο λίγα εκατοστά πιο χαμηλά.

Έξτρα tip: αν οι καλοκαιρινές κουρτίνες είναι σε ουδέτερα χρώματα, μπορείτε να αλλάζετε αυτές του υπνοδωματίου με εκείνες του σαλονιού, ή οποιουδήποτε άλλου δωματίου, κάθε φορά που έχετε διάθεση –αλλά όχι χρόνο– για ανανέωση.

Φτιάξτε τη μόνοι σας Η κουρτίνα της φωτογραφίας ταιριάζει τόσο πολύ με τη διακόσμηση του δωματίου, που αρχικά θα δυσκολευτείτε να την εντοπίσετε. Αν έχετε κι εσείς ένα δωμάτιο του οποίου η διακόσμηση ακολουθεί μία συγκεκριμένη απόχρωση, όπως το μπλε της φωτογραφίας, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ταιριαστές κουρτίνες, ως εξής: Διαλέξτε υφάσματα σε διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος, και ράψτε μεταξύ τους μεγάλες λωρίδες από το καθένα, ξεκινώντας από το πιο ανοιχτόχρωμο, για το πάνω μέρος της κουρτίνας, και καταλήγοντας στο πιο σκούρο.

Αυτοσχεδιάστε με κολλάζ Το στόρι της φωτογραφίας είναι τόσο εντυπωσιακό, που δύσκολα θα μαντεύατε πως είναι χειροποίητο. Κι όμως. Μπορείτε κι εσείς να διακοσμήσετε τα απλά στόρια σας χρησιμοποιώντας… οτιδήποτε υλικό διαθέτετε, από παλιά υφάσματα μέχρι χαρτί περιτυλίγματος. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι μια κόλλα σε σπρέι, την οποία θα ψεκάσετε τόσο στο στόρι όσο και στην πίσω πλευρά του χαρτιού/ υφάσματος, για καλύτερα αποτελέσματα. Ξεκινήστε τραβώντας μια κάθετη γραμμή στο κέντρο του στοριού, και τοποθετώντας τα κομμένα σε τετράγωνα υφάσματα/ χαρτιά από κάτω προς τα πάνω. Ολοκληρώστε με μια μονόχρωμη λωρίδα υφάσματος στο κάτω μέρος, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Φτιάξτε (καλοκαιρινή) ατμόσφαιρα
Αν έχετε μια εντυπωσιακή τζαμαρία, όπως αυτή της φωτογραφίας, τοποθετήστε ένα κουρτινόξυλο σε ελάχιστη απόσταση από το ταβάνι και κρεμάστε από αυτό μια αέρινη κουρτίνα σε έντονο, όμως, χρώμα. Δέστε την περίπου στη μέση με μεγάλους, εντυπωσιακούς φιόγκους, ή με πιο διακριτικές υφασμάτινες κορδέλες, για να αφήσετε το καλοκαιρινό φως να εισχωρήσει στον χώρο, χωρίς να χάσετε το δραματικό εφέ της κουρτίνας.


 
Στολίστε τα γυμνά παράθυρα Ιδανική λύση για τα παράθυρα της κουζίνας, ή οποιοδήποτε άλλο παράθυρο δεν χρειάζεται κουρτίνες, είναι ένα χαρούμενο ύφασμα που θα τα καλύψει μόνο κατά ¾. Αν, μάλιστα, επιλέξετε ένα βαμβακερό ύφασμα με καθαρές γραμμές, όπως αυτό της φωτογραφίας, δεν θα χρειαστεί καν στρίφωμα: μπορείτε απλά να το κόψετε ίσια και να το κρεμάσετε. Το αποτέλεσμα παραπέμπει στη ρομαντική εκδοχή του μικρού σπιτιού στο λιβάδι.

Προσθέστε μια funky νότα στις κουρτίνες Ο χρόνος που απαιτείται για να κάνετε τις παλιές, μονόχρωμες κουρτίνες σας υπέροχα pop ανέρχεται περίπου σε… εξήντα δευτερόλεπτα. Επιλέξτε κορδέλες στα χρώματα της αρεσκείας σας –κατά προτίμηση τέτοια που να κάνουν αντίθεση με το χρώμα της κουρτίνας– και στερεώστε τις με κλιπ όπως αυτά της φωτογραφίας επάνω στην κουρτίνα. Μπορείτε είτε να αγοράσετε κορδέλες από καταστήματα με χαρτικά, με είδη ραπτικής, είτε να τις φτιάξετε μόνοι σας, κόβοντας παλιά υφάσματα ή να τις… ξεκολλήσετε από τις συσκευασίες δώρων που φυλάτε για συναισθηματικούς λόγους.

Βάλτε φαντασία Τοποθετήστε γλάστρες με λουλούδια ή πρωτότυπες κατασκευές των παιδιών στο περβάζι του παραθύρου, και αναδείξτε τις με μια διάφανη κουρτίνα σε απρόσμενη απόχρωση, όπως η μοβ της φωτογραφίας. Το εφέ μοιάζει βγαλμένο από την Αλίκη του Τιμ Μπάρτον, οπότε αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι καλύτερα να το επιχειρήσετε σε κάποιο δωμάτιο όπου δεν περνούν πολύ χρόνο τα βράδια.

Η.Κ.

http://www.in2life.gr/