28 Μαΐ 2011

Light και νόστιμα

Από τον Βαγγέλη Δρίσκα, Chef-Culinary Expert (www.driskas.com)


Έξυπνα tips&tricks για να ετοιμάσετε πεντανόστιμα πιάτα με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη!

Όλοι ξέρουμε τα προτερήματα και την αξία ενός σωστού και ισορροπημένου γεύματος, και όλο και περισσότεροι αναζητάμε τρόπους και ιδέες για πιο ελαφρύ μαγείρεμα, ελαττώνοντας κυρίως τα λιπαρά και την ζάχαρη. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, όμως, αρκετά συχνά μας επαναφέρουν στις παλιές συνήθειες.  Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να μειώσουμε στη μαγειρική μας τα λιπαρά, την ζάχαρη και ό,τι μας επιβαρύνει, χωρίς να χαθεί η γεύση;

Light δεν σημαίνει απαραίτητα και εκπτώσεις στην γεύση. Φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, φρούτα (ξύσμα και χυμός), κρασί, είναι λίγα από τα υλικά που κάνουν πιο νόστιμο το μαγείρεμα. Βασικό είναι επίσης, να εξοπλιστείτε με σκεύη και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε με λίγο λάδι. Ένα αντικολλητικό τηγάνι και μία αντικολλητική γάστρα είναι απαραίτητα σε κάθε κουζίνα ενώ και ένα σπρέι λαδιού θα σας φανεί πολύ χρήσιμο σε αρκετές παρασκευές.

Μερικές συμβουλές και μυστικά για ελαφρύ, υγιεινό μαγείρεμα:
1. Βάλτε ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και λίγο σκόρδο στον πουρέ πατάτας αντικαθιστώντας το γάλα και το βούτυρο. Ο πουρές γίνεται πιο αφράτος, ελαφρύς και πολύ πιο νόστιμος.
2. Πανάρετε με νιφάδες βρώμης ή σπασμένα κορνφλέικς και ψήστε αντί να τηγανίσετε κομμάτια κοτόπουλου ή ψαριού.
3. Χρησιμοποιήστε σπρέι λαδιού για να λαδώσετε ένα ταψί ή ακόμη και για να βρέξετε με λάδι τις σαλάτες, ελαχιστοποιώντας έτσι την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε.
4. Ελαττώστε το λάδι στο σοτάρισμα χρησιμοποιώντας αντικολλητικά σκεύη. Προσθέστε λίγο νερό ή κρασί, ακόμη και χυμό φρούτων (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ) για να ενισχύσετε την γεύση.
5. Οι λιπαρές σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο είναι σαφώς πολύ νόστιμες. Αν μειώσετε τα λιπαρά προσθέστε ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, ξύσμα από εσπεριδοειδή, πικάντικα μπαχαρικά για να ενισχύσετε την γεύση.
6. Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος σε αλμυρές συνταγές με ίση ποσότητα γάλακτος χτυπημένου στο μίξερ με ρικότα ή τυρί cottage.
7. Καθαρίστε τα κρέατα από το ορατό λίπος πριν τα μαγειρέψετε.  Για να μη στεγνώσουν, ψήστε τα τυλιγμένα με λαδόκολλα ή μέσα σε γάστρα ή κατσαρόλα και σκεπασμένα με ζωμό.
8. Για τα πιο λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός που είναι απαραίτητα για τα Ω3 λιπαρά τους, σας προτείνω τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος: ποσέ σε ένα μείγμα κρασιού, μυρωδικών και μπαχαρικών.

http://www.stylista.gr/