Η G8 δεσμεύεται να υποστηρίξει τις νέες αραβικές δημοκρατίες, απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Συρία και επισημαίνει ότι ο Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στο κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Οι αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναμική των μεταβολών που συντελέσθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αναφέρεται στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τις νέες αραβικές δημοκρατίες, και με τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφήν δανείων προς την Αίγυπτο και την Τυνησία. Μάλιστα, ο τυνήσιος υπουργός Οικονομικών Τζαλούλ Αγιέντ, ανακοίνωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο όνομα των μελών της Ομάδας των Οκτώ (G8), πρότεινε στη σύνοδο της Ντοβίλ ένα οικονομικό πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της «αραβικής άνοιξης». «Εκείνο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί είναι ένα συνολικό πακέτο 40 δισ. δολαρίων για την περιοχή. Το πακέτο αυτό δεν έχει επιμερισθεί κατά χώρα και θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας μέχρι τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να διαρθρώσουμε καλύτερα το πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος συμμετέχει στις συναντήσεις αυτές. Ο Αγιέντ δεν παρέσχε περαιτέρω εξηγήσεις για τη φύση αυτής της βοήθειας, η οποία όμως αναμένεται να συγκροτηθεί κατά κύριο λόγο με δάνεια από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον θάνατο πλήθους διαδηλωτών ως αποτέλεσμα της μαζικής χρήσης βίας από τις συριακές αρχές, καθώς και από τις σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν οι ηγέτες της Ομάδας των 8 στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. «Μόνο ο δρόμος του διαλόγου και των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στη δημοκρατία και από εκεί στη διαρκή ασφάλεια και ευημερία στη Συρία. Εάν οι συριακές αρχές δεν εισακούσουν αυτήν την έκκληση, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, προειδοποιούν οι ηγέτες της Ομάδας των 8 στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Ντοβίλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία είναι πιθανόν να αντιταχθεί στην ύπαρξη τέτοιας προειδοποίησης στο τελικό κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Ως προς τη Λιβύη, οι ηγέτες των 8 δηλώνουν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και ότι πρέπει να αποχωρήσει. «Είναι σαφές ότι ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά του λιβυκού λαού. Ο Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Πρέπει να αποχωρήσει», αναφέρεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος. Εάν αυτή η διατύπωση υιοθετηθεί από τη σύνοδο κορυφής της Ντοβίλ, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία αποδέχθηκε την έκκληση για αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η ρωσική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι η Ομάδα των 8 δεν πρέπει «να μετατραπεί σε όργανο που προτείνει μέτρα άσκησης πίεσης και κυρώσεις». «Ο κ. Καντάφι πρέπει να φύγει. Οι Λίβυοι έχουν δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. «Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια αποφασιστικότητα να τελειώσουν την αποστολή» στη Λιβύη, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η Ομάδα των 8 καταδίκασε τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης των ειρηνικών διαδηλώσεων και κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αποχωρήσει από την εξουσία. «Καταδικάζουμε τη χρήση βίας απέναντι στις ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Υεμένη...Καλούμε τον πρόεδρο Σάλεχ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να διασφαλίσει ότι οι νόμιμες προσδοκίες του λαού της Υεμένης θα εκπληρωθούν», σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
http://news.gr.msn.com/