30 Μαΐ 2011

Ρωσικό υποβρύχιο σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση!

Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού για πρώτη φορά στην Ιστορία και μετά από μισό αιώνα Ψυχρού Πολέμου, ένα ρωσικό υποβρύχιο θα λάβει μέρος σε άσκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα παγκοσμίως, άσκηση διάσωσης υποβρυχίου με την κωδική ονομασία «Bold Monarch 11» (θαρραλέος ηγεμόνας). Η άσκηση έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία, καθώς η Ρωσία είχε αρχικά αρνηθεί την αμερικανική βοήθεια στην προσπάθεια διάσωσης του βυθισμένου υποβρυχίου «Κουρσκ» στη Θάλασσα του Μπάρεντς…
Το ρωσικό υποβρύχιο θα «καθίσει» στον πυθμένα της Μεσογείου μαζί με υποβρύχια από την Πορτογαλία την Ισπανία και την Τουρκία και θα αναμένει την ανάπτυξη της διασωστικής προσπάθειας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Η συγκεκριμένη άσκηση θα γίνει το διάστημα 30 Μαΐου – 10 Ιουνίου στα ανοικτά των ακτών της Καρθαγένης στην Ισπανία. Θα συμμετάσχουν περίπου 2.000 στρατιωτικά και μη στελέχη, καθώς επίσης πλοία και αεροσκάφη προερχόμενα από περισσότερες των είκοσι χωρών.
Υποβρύχια οχήματα διάσωσης υποβρυχίων παρέχουν για τις ανάγκες της άσκησης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιταλία και η Σουηδία, ενώ αεροσκάφη θα συμμετάσχουν από την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με αποστολή τον εντοπισμό των υποβρυχίων που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης θα έχουν ναυαγήσει.

http://www.defence-point.gr/