H ώρα του 56ου τελικού της σημαντικότερης διασυλλογικής διοργάνωσης έφτασε. Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμετρώνται στο "Γουέμπλεϊ" του Λονδίνου για το στέμμα του Champions League (21:45) και το Contra.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επερχόμενη τιτανομαχία.Μόλις πριν 2 χρόνια βρισκόμασταν σε παρόμοια θέση, αφού οι 2 φιναλίστ είχαν διασταυρώσει ξανά τα "ξίφη" τους, στο "Ολίμπικο" της Ρώμης. Η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γι' αυτό η φετινή αναμέτρηση ενέχει την ιδιότητα της ρεβάνς. Πίσω από αυτήν την πρώτη ανάγνωση, όμως, η κατάκτηση του τροπαίου από κάποια εκ των 2 ομάδων θα σημάνει ταυτόχρονα την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.
Αφενός για τους "μπλαουγκράνα" θα είναι η 4η τα τελευταία 19 χρόνια, με την 1η (στην ιστορία της και σε αυτό το σερί) να καταγράφεται στο ίδιο γήπεδο το 1992 με τον Πεπ Γκουαρδιόλα ως παίκτη. Αφετέρου για τους τυπικά φιλοξενούμενους "κόκκινους διαβόλους" θα είναι η 3η στα τελευταία 12 χρόνια και με δεδομένους τους 3 τελικούς στα τελευταία 4, είναι σαφές ότι μιλάμε για μία ομάδα, αυτήν του Αλεξ Φέργκιουσον, που έχει "ζωγραφίσει" στα χρώματά της το σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Τα αστέρια
Εάν στο πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι έπρεπε να προσωποποιηθεί μία από τις 3 πετυχημένες σεζόν της σύγχρονης Μπαρτσελόνα, αυτή θα ήταν αναμφίβολα η φετινή. Ο Αργεντινός επιθετικός έχει σπάσει όλα τα "κοντέρ" παραγωγικότητας, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε εκτελεστικό ρόλο. Τα 52 φετινά τέρματα δεν μπορούν να αποτυπώσουν σε πλήρη βαθμό τη συμβολή του στη φετινή πορεία των Καταλανών. Πιο ώριμος από ποτέ, έχει καταφέρνει να θεσπίσει νέες ιδιότητες στη θέση του κρυφού κυνηγού, βοηθώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Φυσικά από το προσωπικό μενού του δεν λείπουν οι ντρίμπλες, τα σόλο, οι ασίστ, ωστόσο το ολοκληρωμένο παιχνίδι του επιθετικά και αμυντικά τον καθιστά περισσότερο από ποτέ "ακρογωνιαίο λίθο" των πρωταθλητών Ισπανίας και φιναλίστ του Champions League.
Σε ηλικία 37 ετών, ο Ράιαν Γκιγκς θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στον καναπέ της έπαυλής του και να παρακολουθεί το εν λόγω παιχνίδι πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με τη σύζυγό του ή την... Ιμοτζεν Τόμας. Ο Ουαλός επέλεξε να παρατείνει την καριέρα του το περσινό καλοκαίρι, προς τέρψιν των θαυμαστών του, αλλά ουχί τιμητικά. Τη φετινή σεζόν είναι πιο ουσιώδης από ποτέ, αφού με τις δυνάμεις που του επιτρέπει το κουρασμένο κορμί του καταφέρνει να αποδίσει το 110% κάθε φορά που αγωνίζεται. Οι πάσες ακριβείας του, εξάλλου, έδωσαν την πρόκριση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Τσέλσι στα προημιτελικά. Μπορεί πριν 2 χρόνια να ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της σεζόν στην Premier League τιμής ένεκεν, ωστόσο φέτος έχει κερδίσει με το σπαθί του την αναγνώριση, ή καλύτερα έχει διατηρήσει τον αγωνιστικό μύθο του πολύ ψηλά. Εξ ου και η ανησυχία που δημιούργησε το πρόσφατο ερωτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, μιας και από το νυν ρόστερ της Γιουνάιτεντ, με τον Γουέιν Ρούνει να απέχει παρασάγγας από τον περσινό εαυτό του, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να καθορίσει τις τύχες της ομάδας του.
Οι προπονητές
Δεύτερος τελικός Champions League σε 3 χρόνια και εφόσον κατακτήσει το τρόπαιο, αυτομάτος ο Πεπ Γκουαρδιόλα γίνεται ο πολυτροπαιούχος τεχνικός στην ιστορία των Καταλανών. Δεν είναι και λίγο πράγμα για έναν προπονητή που βρίσκεται στο χώρο σε επαγγελματικό επίπεδο μόλις 4 χρόνια, εκ των οποίων μόνο τα 3 σε ανωτέρου επιπέδου σύλλογο. Οι δημοσιογράφοι στην Ισπανία χαριτολογώντας γράφουν για τον 40χρονο πως έχει "βυζάξει από το στήθος του Γιόχαν Κρόιφ" και δεν πέφτουν έξω, αφού ήταν ο "εγκέφαλος" της Dream Team που επιστέγασε την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το 1992 στο ίδιο γήπεδο. Ο Γκουαρδιόλα επιστρέφει στο "Γουέμπλεϊ 19 χρόνια μετά, ξανά για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτήν τη φορά ως "μαέστρος" της "Pep Team", της δικής του ομάδας που έχει κατασκευαστεί με τρόπο που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του "ιπτάμενου Ολλανδού". Τη φετινή χρονιά έδειξε και ένα διαφορετικό και μάλιστα σε αυτήν τη διοργάνωση, στις 18 εφιαλτικές ημέρες των 4 el clasico, όταν ξέσπασε στη συνέντευξη Τύπου πριν τον πρώτο ημιτελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο. Ξέσπασμα απολύτως προγραμματισμένο, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι γύρω του και που σίγουρα είχε αποτέλεσμα, με τους Καταλανούς να επικρατούν 2-0 μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και να διασφαλίζουν την πρόκριση στον τελικό.
Η πορεία του 25 χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει συνδεθεί με την ανάδειξη των "κόκκινων διαβόλων" στην κορυφαία ομάδα της Αγγλίας, βάσει επιτυχιών εντός των τειχών. Η επισημοποίηση της ανάκτησης των "σκήπτρων" από τη Λίβερπουλ έγινε προ ημερών, με την κατάκτηση του 19ου πρωταθλήματος Αγγλίας και του 12 επί ημερών του Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκοτσέζος, όμως, μεταμόρφωσε τη Γιουνάιτεντ και στην Ευρώπη, αφού τα τελευταία 12 χρόνια έχει κατακτήσει 2 φορές το Champions League και στις τελευταίες 4 σεζόν έχει οδηγήσει τους Αγγλους σε 3 τελικούς. Κατόρθωμα διόλου ευκαταφρόνητο για έναν 69χρονο προπονητή, που εδώ και χρόνια για πολλούς επικριτές του θα έπρεπε να βγει στη σύνταξη, ωστόσο ο ίδιος σε πείσμα των συνθηκών, δημιουργεί νέες ομάδες της Μάντσεστερ, ακόμα και από το μηδέν, τις οποίες στέφει πρωταθλήτριες. Η φετινή αποτελεί ακόμα ένα τρανό παράδειγμα για τον τρόπο που μία ομάδα χάνει όλα τα αστέρα από την τελευταία φορά που κέρδισε πρωτάθλημα (Κριστιάνο Ρονάλντο, Κάρλος Τέβες, Γουέιν Ρούνεϊ που φέτος ήταν αρνητικός), ωστόσο αναγεννάται από τις στάχτες της με μεταγραφές τύπου Χαβιέρ Ερνάντες (ακόμα κι αν υπάρχει κι ένας... Μπέμπε κάπου στο παρασκήνιο) και με αναγέννηση του 37χρονου Ράιαν Γκιγκς και του 40χρονου Έντβιν φαν ντερ Σαρ.
Η προϊστορία
Από το 1984 και τα 2 γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον που έστειλαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντί της Μπαρτσελόνα στην ανατροπή του 2-0 στο "Καμπ Νου" μέχρι τον τελικό του 2009 έχει κυλήσει πολύ νερό στο "αυλάκι" της ευρωπαϊκής προϊστορίας των 2 φιναλίστ. Συνολικά έχουν διασταυρώσει τα "ξίφη" τους 10 φορές, ωστόσο λόγω σημασίας ξεχωρίζουν οι 2. Αρχικά ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991, με τον Φέργκιουσον να κατακτά το 1ο σημαντικό τρόπαιο στην καριέρα του στη Μάντσεστερ, απέναντι στην ανερχόμενη δύναμη της ομάδας του Κρόιφ. Τα 2 τέρματα του Μαρκ Χιουζ στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης του "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ έδωσαν προβάδισμα στους Αγγλους και η μείωση από τον Ρόναλντ Κούμαν λίγο αργότερα δεν είχε αποτέλεσμα.
Οι σεζόν 1994-1995 και 1998-1999 έφερε αντιμέτωπες τις 2 ομάδες στη φάση των ομίλων του Champions League και παρήγαγαν 4 εντυπωσιακά παιχνίδια, στα οποία συνολικά σημειώθηκαν 20 γκολ. Εν αντιθέσει με το θέαμα των ημιτελικών του 2007-2008, όπου το τέρμα του Πολ Σκόουλς στον επαναληπτικό του "Ολντ Τράφορντ" έκανε τη διαφορά στις αναμετρήσεις των 2 ομάδων.
Το πιο καθοριστικό ματς που έχουν δώσει, όμως, ήταν αυτό που έκρινε τον πιο σημαντικό τίτλο της σεζόν 2008-2009. Η ακαταμάχητη Μπαρτσελόνα, η οποία εκείνη την περίοδο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, δεν βρήκε μεγάλες αντιστάσεις από τη Γιουνάιτεντ και με το πέρας του πρώτου 10λέπτου χτύπησε με τον Σαμουέλ Ετό. Στο 70' η κεφαλιά του Λιονέλ Μέσι "κλείδωσε" την τελική έκβαση, με την αναμέτρηση του "Γουέμπλεϊ" να προσφέρεται για ρεβάνς.
Η πορεία
Η Μπαρτσελόνα άρχισε την πορεία της προς τον τελικό του Λονδίνου από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με Κοπεγχάγη, Ρούμπιν Καζάν και Παναθηναϊκό. Η πρεμιέρα έγινε απέναντι στους "πράσινους" με το επιβλητικό 5-1 και μετά την ισοπαλία 1-1 στη Ρωσία με τον "κακό δαίμονα" Ρούμπιν Καζάν, ήρθε η νίκη επί της Κοπεγχάγης με 2-0 στη Βαρκελόνη που έδειξε τον δρόμο. Η εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 ανάγκασε τους Καταλανούς να τα δώσουν όλα στο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου απέναντι στον Παναθηναϊκό για να εξασφαλίσουν πρόκριση και πρωτιά μια ώρα αρχύτερα και το πέτυχαν επικρατώντας 3-0. Το 2-0 επί της Ρούμπιν στο "Καμπ Νου" ήταν η πρώτη νίκη επί των Ρώσων σε 4 ματς. Στα νοκ άουτ, η ρεβάνς κόντρα στην Αρσεναλ δεν είχε αναπάντεχα αποτελέσματα. Παρά την ήττα με ανατροπή στο Λονδίνο με 2-1, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε 3-1 στον επαναληπτικό χωρίς οι "κανονιέρηδες" να πραγματοποιήσουν ούτε 1 σουτ! Στην επόμενη φάση το εμπόδιο της Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν πιο εύκολο και μετά το 5-1 του πρώτου αγώνα η πρόκριση έγινε τυπική υπόθεση, με τη νίκη 1-0 στον επαναληπτικό να αποτελεί την "παρθενική" σε ευρωπαϊκό νοκ άουτ του Πεπ Γκουαρδιόλα μακριά από την Ισπανία. Η ώρα των ημιτελικών έκρυβε τη μεγαλύτερη "παγίδα" που θα μπορούσε να τύχει, την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η θετική διαχείριση των 4 el clasico σε 18 ημέρες απέφερε την πρόκριση με νίκη 2-0 στην ισπανική πρωτεύουσα και ισοπαλία 1-1 στην Καταλονία, αλλά και πολύ γκρίνια από τους "μερέγκες".
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων, ωστόσο αρκέστηκε στην ουσία και δικαιώθηκε. Η "λευκή" ισοπαλία με τους Ρέιντζερς στο "Ολντ Τράφορντ" δεν ήταν το καλύτερο ποδαρικό, ωστόσο η νίκη 1-0 στο "Μεστάγια" απέναντι στην αντίπαλό της για την πρώτη θέση Βαλένθια έδωσε την απαιτούμενη ώθηση. Δύο νίκες επί της "πρωτάρας" Μπούρσασπορ με 1-0 στην Αγγλία και 3-0 στην Τουρκία έφεραν τους "κόκκινους διαβόλους" σε θέση ισχύος και το πέναλτι του Γουέιν Ρούνεϊ στο τέλος της αναμέτρησης της Γλασκόβης με τους Ρέιντζερς "ξεμπλόκαρε" τον Αγγλο επιθετικό που είχε να σκοράρει 2 μήνες. Η ισοπαλία 1-1 με τους Ισπανούς την τελευταία αγωνιστική "σφράγισε" την πρωτιά. Στη φάση των 16 η Μαρσέιγ αποδείχθηκε "σκληρό καρύδι" και μετά την ισοπαλία 0-0 στο "Βελοντρόμ" πάλεψε για κάτι καλό στο Μάντσεστερ. Εν τέλει η Γιουνάιτεντ επικράτησε 2-1, αλλά παρέμεινε εντός των συνόρων, αφού τέθηκε αντιμέτωπη με την βασική ανταγωνίστριά της τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, την Τσέλσι. Δύο νίκες, με 1-0 στο Λονδίνο και 2-1 στο "Ολντ Τράφορντ" έδωσαν την πρόκριση στους "κόκκινους διαβόλους" και προοικονόμησαν τις εξελίξεις και στην Premier League. Στα ημιτελικά η τύχη τους έφερε τη Σάλκε, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στην πολύ πιο έμπειρη και δυνατή Γιουνάιτεντ. Νίκη 2-0 στη Γερμανία και άλλη μία με 4-1 στην Αγγλία και η Γιουνάιτεντ για ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια κέρδιζε "εισιτήριο" για τον τελικό.
Το γήπεδο
Αποτελεί πραγματικό σύμβολο του αθλήματος, αφού από το 1923 έγινε το επίκεντρο του ποδοσφαίρου στη χώρα που το αναγέννησε, την Αγγλία. Παραδοσιακός τόπος διεξαγωγής των τελικών του αρχαιότερου θεσμού, του κυπέλλου Αγγλίας, και του λιγκ καπ της χώρας, το "Γουέμπλεϊ" έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 και τον τελικό του τελευταίου Κυπέλλου Πρωταθλητριών, του 1992, με νικήτρια την Μπαρτσελόνα! Με 90.000 θέσεις αποτελεί το 2ο σε χωρητικότητα στην Ευρώπη μετά το "Καμπ Νου", ωστόσο για τον τελικό θα χρησιμοποιηθούν οι 86.000 θέσεις. Η κάθε ομάδα πήρε από 25.000 εισιτήρια, ενώ άλλα 11.000 πωλήθηκαν στο κοινό μέσω αιτήσεων. Η χωρητικότητά του αυξήθηκε με την ανακατασκευή του 2003, η οποία διήρκεσε 4 χρόνια και κόστισε 1.030.000.000 ευρώ.
http://www.cosmo.gr/
Αφενός για τους "μπλαουγκράνα" θα είναι η 4η τα τελευταία 19 χρόνια, με την 1η (στην ιστορία της και σε αυτό το σερί) να καταγράφεται στο ίδιο γήπεδο το 1992 με τον Πεπ Γκουαρδιόλα ως παίκτη. Αφετέρου για τους τυπικά φιλοξενούμενους "κόκκινους διαβόλους" θα είναι η 3η στα τελευταία 12 χρόνια και με δεδομένους τους 3 τελικούς στα τελευταία 4, είναι σαφές ότι μιλάμε για μία ομάδα, αυτήν του Αλεξ Φέργκιουσον, που έχει "ζωγραφίσει" στα χρώματά της το σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Τα αστέρια
Εάν στο πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι έπρεπε να προσωποποιηθεί μία από τις 3 πετυχημένες σεζόν της σύγχρονης Μπαρτσελόνα, αυτή θα ήταν αναμφίβολα η φετινή. Ο Αργεντινός επιθετικός έχει σπάσει όλα τα "κοντέρ" παραγωγικότητας, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε εκτελεστικό ρόλο. Τα 52 φετινά τέρματα δεν μπορούν να αποτυπώσουν σε πλήρη βαθμό τη συμβολή του στη φετινή πορεία των Καταλανών. Πιο ώριμος από ποτέ, έχει καταφέρνει να θεσπίσει νέες ιδιότητες στη θέση του κρυφού κυνηγού, βοηθώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Φυσικά από το προσωπικό μενού του δεν λείπουν οι ντρίμπλες, τα σόλο, οι ασίστ, ωστόσο το ολοκληρωμένο παιχνίδι του επιθετικά και αμυντικά τον καθιστά περισσότερο από ποτέ "ακρογωνιαίο λίθο" των πρωταθλητών Ισπανίας και φιναλίστ του Champions League.
Σε ηλικία 37 ετών, ο Ράιαν Γκιγκς θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στον καναπέ της έπαυλής του και να παρακολουθεί το εν λόγω παιχνίδι πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με τη σύζυγό του ή την... Ιμοτζεν Τόμας. Ο Ουαλός επέλεξε να παρατείνει την καριέρα του το περσινό καλοκαίρι, προς τέρψιν των θαυμαστών του, αλλά ουχί τιμητικά. Τη φετινή σεζόν είναι πιο ουσιώδης από ποτέ, αφού με τις δυνάμεις που του επιτρέπει το κουρασμένο κορμί του καταφέρνει να αποδίσει το 110% κάθε φορά που αγωνίζεται. Οι πάσες ακριβείας του, εξάλλου, έδωσαν την πρόκριση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Τσέλσι στα προημιτελικά. Μπορεί πριν 2 χρόνια να ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της σεζόν στην Premier League τιμής ένεκεν, ωστόσο φέτος έχει κερδίσει με το σπαθί του την αναγνώριση, ή καλύτερα έχει διατηρήσει τον αγωνιστικό μύθο του πολύ ψηλά. Εξ ου και η ανησυχία που δημιούργησε το πρόσφατο ερωτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, μιας και από το νυν ρόστερ της Γιουνάιτεντ, με τον Γουέιν Ρούνει να απέχει παρασάγγας από τον περσινό εαυτό του, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να καθορίσει τις τύχες της ομάδας του.
Οι προπονητές
Δεύτερος τελικός Champions League σε 3 χρόνια και εφόσον κατακτήσει το τρόπαιο, αυτομάτος ο Πεπ Γκουαρδιόλα γίνεται ο πολυτροπαιούχος τεχνικός στην ιστορία των Καταλανών. Δεν είναι και λίγο πράγμα για έναν προπονητή που βρίσκεται στο χώρο σε επαγγελματικό επίπεδο μόλις 4 χρόνια, εκ των οποίων μόνο τα 3 σε ανωτέρου επιπέδου σύλλογο. Οι δημοσιογράφοι στην Ισπανία χαριτολογώντας γράφουν για τον 40χρονο πως έχει "βυζάξει από το στήθος του Γιόχαν Κρόιφ" και δεν πέφτουν έξω, αφού ήταν ο "εγκέφαλος" της Dream Team που επιστέγασε την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το 1992 στο ίδιο γήπεδο. Ο Γκουαρδιόλα επιστρέφει στο "Γουέμπλεϊ 19 χρόνια μετά, ξανά για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτήν τη φορά ως "μαέστρος" της "Pep Team", της δικής του ομάδας που έχει κατασκευαστεί με τρόπο που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του "ιπτάμενου Ολλανδού". Τη φετινή χρονιά έδειξε και ένα διαφορετικό και μάλιστα σε αυτήν τη διοργάνωση, στις 18 εφιαλτικές ημέρες των 4 el clasico, όταν ξέσπασε στη συνέντευξη Τύπου πριν τον πρώτο ημιτελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο. Ξέσπασμα απολύτως προγραμματισμένο, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι γύρω του και που σίγουρα είχε αποτέλεσμα, με τους Καταλανούς να επικρατούν 2-0 μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και να διασφαλίζουν την πρόκριση στον τελικό.
Η πορεία του 25 χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει συνδεθεί με την ανάδειξη των "κόκκινων διαβόλων" στην κορυφαία ομάδα της Αγγλίας, βάσει επιτυχιών εντός των τειχών. Η επισημοποίηση της ανάκτησης των "σκήπτρων" από τη Λίβερπουλ έγινε προ ημερών, με την κατάκτηση του 19ου πρωταθλήματος Αγγλίας και του 12 επί ημερών του Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκοτσέζος, όμως, μεταμόρφωσε τη Γιουνάιτεντ και στην Ευρώπη, αφού τα τελευταία 12 χρόνια έχει κατακτήσει 2 φορές το Champions League και στις τελευταίες 4 σεζόν έχει οδηγήσει τους Αγγλους σε 3 τελικούς. Κατόρθωμα διόλου ευκαταφρόνητο για έναν 69χρονο προπονητή, που εδώ και χρόνια για πολλούς επικριτές του θα έπρεπε να βγει στη σύνταξη, ωστόσο ο ίδιος σε πείσμα των συνθηκών, δημιουργεί νέες ομάδες της Μάντσεστερ, ακόμα και από το μηδέν, τις οποίες στέφει πρωταθλήτριες. Η φετινή αποτελεί ακόμα ένα τρανό παράδειγμα για τον τρόπο που μία ομάδα χάνει όλα τα αστέρα από την τελευταία φορά που κέρδισε πρωτάθλημα (Κριστιάνο Ρονάλντο, Κάρλος Τέβες, Γουέιν Ρούνεϊ που φέτος ήταν αρνητικός), ωστόσο αναγεννάται από τις στάχτες της με μεταγραφές τύπου Χαβιέρ Ερνάντες (ακόμα κι αν υπάρχει κι ένας... Μπέμπε κάπου στο παρασκήνιο) και με αναγέννηση του 37χρονου Ράιαν Γκιγκς και του 40χρονου Έντβιν φαν ντερ Σαρ.
Η προϊστορία
Από το 1984 και τα 2 γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον που έστειλαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντί της Μπαρτσελόνα στην ανατροπή του 2-0 στο "Καμπ Νου" μέχρι τον τελικό του 2009 έχει κυλήσει πολύ νερό στο "αυλάκι" της ευρωπαϊκής προϊστορίας των 2 φιναλίστ. Συνολικά έχουν διασταυρώσει τα "ξίφη" τους 10 φορές, ωστόσο λόγω σημασίας ξεχωρίζουν οι 2. Αρχικά ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991, με τον Φέργκιουσον να κατακτά το 1ο σημαντικό τρόπαιο στην καριέρα του στη Μάντσεστερ, απέναντι στην ανερχόμενη δύναμη της ομάδας του Κρόιφ. Τα 2 τέρματα του Μαρκ Χιουζ στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης του "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ έδωσαν προβάδισμα στους Αγγλους και η μείωση από τον Ρόναλντ Κούμαν λίγο αργότερα δεν είχε αποτέλεσμα.
Οι σεζόν 1994-1995 και 1998-1999 έφερε αντιμέτωπες τις 2 ομάδες στη φάση των ομίλων του Champions League και παρήγαγαν 4 εντυπωσιακά παιχνίδια, στα οποία συνολικά σημειώθηκαν 20 γκολ. Εν αντιθέσει με το θέαμα των ημιτελικών του 2007-2008, όπου το τέρμα του Πολ Σκόουλς στον επαναληπτικό του "Ολντ Τράφορντ" έκανε τη διαφορά στις αναμετρήσεις των 2 ομάδων.
Το πιο καθοριστικό ματς που έχουν δώσει, όμως, ήταν αυτό που έκρινε τον πιο σημαντικό τίτλο της σεζόν 2008-2009. Η ακαταμάχητη Μπαρτσελόνα, η οποία εκείνη την περίοδο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, δεν βρήκε μεγάλες αντιστάσεις από τη Γιουνάιτεντ και με το πέρας του πρώτου 10λέπτου χτύπησε με τον Σαμουέλ Ετό. Στο 70' η κεφαλιά του Λιονέλ Μέσι "κλείδωσε" την τελική έκβαση, με την αναμέτρηση του "Γουέμπλεϊ" να προσφέρεται για ρεβάνς.
Η πορεία
Η Μπαρτσελόνα άρχισε την πορεία της προς τον τελικό του Λονδίνου από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με Κοπεγχάγη, Ρούμπιν Καζάν και Παναθηναϊκό. Η πρεμιέρα έγινε απέναντι στους "πράσινους" με το επιβλητικό 5-1 και μετά την ισοπαλία 1-1 στη Ρωσία με τον "κακό δαίμονα" Ρούμπιν Καζάν, ήρθε η νίκη επί της Κοπεγχάγης με 2-0 στη Βαρκελόνη που έδειξε τον δρόμο. Η εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 ανάγκασε τους Καταλανούς να τα δώσουν όλα στο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου απέναντι στον Παναθηναϊκό για να εξασφαλίσουν πρόκριση και πρωτιά μια ώρα αρχύτερα και το πέτυχαν επικρατώντας 3-0. Το 2-0 επί της Ρούμπιν στο "Καμπ Νου" ήταν η πρώτη νίκη επί των Ρώσων σε 4 ματς. Στα νοκ άουτ, η ρεβάνς κόντρα στην Αρσεναλ δεν είχε αναπάντεχα αποτελέσματα. Παρά την ήττα με ανατροπή στο Λονδίνο με 2-1, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε 3-1 στον επαναληπτικό χωρίς οι "κανονιέρηδες" να πραγματοποιήσουν ούτε 1 σουτ! Στην επόμενη φάση το εμπόδιο της Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν πιο εύκολο και μετά το 5-1 του πρώτου αγώνα η πρόκριση έγινε τυπική υπόθεση, με τη νίκη 1-0 στον επαναληπτικό να αποτελεί την "παρθενική" σε ευρωπαϊκό νοκ άουτ του Πεπ Γκουαρδιόλα μακριά από την Ισπανία. Η ώρα των ημιτελικών έκρυβε τη μεγαλύτερη "παγίδα" που θα μπορούσε να τύχει, την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η θετική διαχείριση των 4 el clasico σε 18 ημέρες απέφερε την πρόκριση με νίκη 2-0 στην ισπανική πρωτεύουσα και ισοπαλία 1-1 στην Καταλονία, αλλά και πολύ γκρίνια από τους "μερέγκες".
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων, ωστόσο αρκέστηκε στην ουσία και δικαιώθηκε. Η "λευκή" ισοπαλία με τους Ρέιντζερς στο "Ολντ Τράφορντ" δεν ήταν το καλύτερο ποδαρικό, ωστόσο η νίκη 1-0 στο "Μεστάγια" απέναντι στην αντίπαλό της για την πρώτη θέση Βαλένθια έδωσε την απαιτούμενη ώθηση. Δύο νίκες επί της "πρωτάρας" Μπούρσασπορ με 1-0 στην Αγγλία και 3-0 στην Τουρκία έφεραν τους "κόκκινους διαβόλους" σε θέση ισχύος και το πέναλτι του Γουέιν Ρούνεϊ στο τέλος της αναμέτρησης της Γλασκόβης με τους Ρέιντζερς "ξεμπλόκαρε" τον Αγγλο επιθετικό που είχε να σκοράρει 2 μήνες. Η ισοπαλία 1-1 με τους Ισπανούς την τελευταία αγωνιστική "σφράγισε" την πρωτιά. Στη φάση των 16 η Μαρσέιγ αποδείχθηκε "σκληρό καρύδι" και μετά την ισοπαλία 0-0 στο "Βελοντρόμ" πάλεψε για κάτι καλό στο Μάντσεστερ. Εν τέλει η Γιουνάιτεντ επικράτησε 2-1, αλλά παρέμεινε εντός των συνόρων, αφού τέθηκε αντιμέτωπη με την βασική ανταγωνίστριά της τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, την Τσέλσι. Δύο νίκες, με 1-0 στο Λονδίνο και 2-1 στο "Ολντ Τράφορντ" έδωσαν την πρόκριση στους "κόκκινους διαβόλους" και προοικονόμησαν τις εξελίξεις και στην Premier League. Στα ημιτελικά η τύχη τους έφερε τη Σάλκε, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στην πολύ πιο έμπειρη και δυνατή Γιουνάιτεντ. Νίκη 2-0 στη Γερμανία και άλλη μία με 4-1 στην Αγγλία και η Γιουνάιτεντ για ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια κέρδιζε "εισιτήριο" για τον τελικό.
Το γήπεδο
Αποτελεί πραγματικό σύμβολο του αθλήματος, αφού από το 1923 έγινε το επίκεντρο του ποδοσφαίρου στη χώρα που το αναγέννησε, την Αγγλία. Παραδοσιακός τόπος διεξαγωγής των τελικών του αρχαιότερου θεσμού, του κυπέλλου Αγγλίας, και του λιγκ καπ της χώρας, το "Γουέμπλεϊ" έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 και τον τελικό του τελευταίου Κυπέλλου Πρωταθλητριών, του 1992, με νικήτρια την Μπαρτσελόνα! Με 90.000 θέσεις αποτελεί το 2ο σε χωρητικότητα στην Ευρώπη μετά το "Καμπ Νου", ωστόσο για τον τελικό θα χρησιμοποιηθούν οι 86.000 θέσεις. Η κάθε ομάδα πήρε από 25.000 εισιτήρια, ενώ άλλα 11.000 πωλήθηκαν στο κοινό μέσω αιτήσεων. Η χωρητικότητά του αυξήθηκε με την ανακατασκευή του 2003, η οποία διήρκεσε 4 χρόνια και κόστισε 1.030.000.000 ευρώ.
http://www.cosmo.gr/