29 Μαΐ 2011

Οι τάρανδοι βλέπουν στο υπεριώδες

Σούπερ όραση έχουν οι αρκτικοί τάρανδοι για να κυνηγούν στο σκοτάδι
Οι τάρανδοι βλέπουν στο υπεριώδες
Οι τάρανδοι της Αρκτικής εντοπίζουν στο υπεριώδες φάσμα φωτός την τροφή και τους εχθρούς τους



Λονδίνο 

Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι τάρανδοι των αρκτικών περιοχών μπορούν να βλέπουν πέρα από το λεγόμενο «ορατό φως» αφού έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και στο υπεριώδες φάσμα. Αυτό τους επιτρέπει στις δύσκολες συνθήκες της Αρκτικής, όπου κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα το ηλιακό φως απουσιάζει, να διατηρούν πολύ καλή ορατότητα. Βλέποντας και στο υπεριώδες φάσμα φωτός οι τάρανδοι μπορούν να εντοπίζουν εύκολα την τροφή τους αλλά και να διακρίνουν τους εχθρούς τους.

Τα «υπεριώδη» μάτια των ταράνδων

Για το ανθρώπινο μάτι το ορατό φάσμα του φωτός είναι αυτό με μήκος κύματος ανάμεσα στα 720 νανόμετρα και τα 380 νανόμετρα. Μέσα σε αυτό το φάσμα υπάρχουν όλα τα χρώματα που μπορούμε να αντιληφθούμε. Για τους ταράνδους της Αρκτικής όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι το υπεριώδες φως με μήκος κύματος κάτω από τα 380 νανόμετρα «περνάει» μέσα από τους φακούς και τον κερατοειδή χιτώνα των αρκτικών ταράνδων.

Αυτό που έπρεπε να διαπιστώσουν στην συνέχεια ήταν αν αυτό δεν είναι απλά μια οπτική αντίδραση αλλά αν οι τάρανδοι πράγματι βλέπουν στο υπεριώδες φάσμα του φωτός. Για να το επιβεβαιώσουν παρατήρησαν την ηλεκτρική αντίδραση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ενός ταράνδου που βρισκόταν σε κατάσταση αναισθησίας στο υπεριώδες φως. Διαπίστωσαν ότι οι φωτοδέκτες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, κύτταρα που είναι γνωστά ως «κωνία», αντέδρασαν στο υπεριώδες φως.

Σε τι χρησιμεύει η «υπεριώδης» όραση

Η ικανότητα των ταράνδων της Αρκτικής να βλέπουν και στο υπεριώδες φάσμα του φωτός είναι όπως φαίνεται κρίσιμη για την επιβίωση τους. Οι λειχήνες που αποτελούν την βασική πηγή διατροφή τους απορροφούν το υπεριώδες φως και για τους ταράνδους θα φαντάζουν μαύρες πάνω στο χιόνι. Το ίδιο ισχύει και για τους λύκους, τους βασικούς εχθρούς των ταράνδων, αφού το τρίχωμά τους θα φαίνεται πιο σκούρο πάνω στο χιόνι.

http://www.tovima.gr