Και πώς να τα συντηρήσεις στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου

Κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, κάνω σχέδια για τον μικρό κήπο με τα μυρωδικά που έχω στήσει στο μπαλκόνι μου. Η κλασσική συλλογή περιλαμβάνει απαραίτητα θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με διαφορετικές ποικιλίες των παραπάνω και παράλληλα εμπλουτίζω τον κήπο με νέα είδη. Φέτος κόλλησα σε 3-4 διαφορετικά είδη θυμαριού – άλλο με λεμονάτη γεύση, και άλλο με πιο πικρή ή πικάντικη. Οι φίλοι και οι μαθητές μου στα σεμινάρια μαγειρικής με πειράζουν για την εμμονή που έχω κυρίως στο θυμάρι αλλά και στα υπόλοιπα φρέσκα αρωματικά. Ειδικά για το θυμάρι πιστεύω πως είναι το αρωματικό που ταιριάζει με όλα σχεδόν τα μαγειρέματα, και μάλιστα πρόσφατα, σε μία βόλτα σε ένα μικρό φυτώριο στα νότια προάστια, ανακάλυψα θησαυρούς. Τρεις ποικιλίες θυμαριού, φρέσκο θρούμπι, τέσσερα διαφορετικά φασκόμηλα και πάει λέγοντας. Αγόρασα πάνω από δέκα διαφορετικά, μία τρυφερή λουίζα, ένα δίχρωμο φασκόμηλο, φρέσκο θρούμπι με εκπληκτική μυρωδιά, μέντα και βασιλικούς, πλατύφυλλο, χειμωνιάτικο και τον μωβ που είναι πιο δροσερός και πιο λεμονάτος. Με τον μωβ βασιλικό για παράδειγμα κάνω ένα ξεχωριστό πέστο που ταιριάζει ιδανικά με νιόκι πατάτας, ενώ ο πλατύφυλλος ταϋλανδέζικος είναι ιδανικός για να τυλίξεις διάφορες γεμίσεις, καθώς η γεύση του είναι ένας συνδυασμός σπανακιού με βασιλικό. Ό,τι μαγειρέψω τους επόμενους μήνες, θα έχει απαραίτητα και ένα φρέσκο μυρωδικό. Κάντε και σεις το ίδιο.
Το φρέσκο εστραγκόν είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το ξερό καθώς δεν έχει αυτό το δυνατό άρωμα που είναι ενοχλητικό αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα. Ταιριάζει με ό,τι ταιριάζει και ο βασιλικός. Κυρίως με σάλτσα ντομάτας, αλλά και με πουλερικά, θαλασσινά, λευκά τυριά. Ο πιο απλός τρόπος για να απολαύσετε τα αρώματά του είναι να το χρησιμοποιήσετε σαν στρώμα στην σχάρα ή βάζοντάς το σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να ψήσετε επάνω του ένα ψάρι ή φιλέτα ψαριού. Ακόμη αν το βάλετε στην κοιλιά ενός ψαριού που προορίζεται για ψήσιμο, ποτίζει την σάρκα του με αυτό το γλυκό και λεμονάτο άρωμά του. Ψιλοκομμένο και δουλεμένο με λίγο χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο, γίνεται ένα πρώτης τάξης αρωματικό μείγμα για να το απλώσετε ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας στο στήθος στου κοτόπουλου που θα ψήσετε στον φούρνο. Ακόμη, ψιλοκομμένο φρέσκο, δίνει άλλη διάσταση στην ντοματοσαλάτα ή στην κλασσική ιταλική σαλάτα με μοτσαρέλα και ντομάτα.

Το μελισσόχορτο και τα διάφορα είδη μέντας και δυόσμου, ταιριάζουν πολύ με γλυκές γεύσεις. Ένα δροσερό καλοκαιρινό γλυκό, είναι τα βερίκοκα με σιρόπι μέντας. Τα βερίκοκα έτσι κι αλλιώς είναι φρούτα που αναδεικνύουν την γεύση τους μόνο όταν μαγειρευτούν, και το βράσιμο σε σιρόπι είναι ο ιδανικός τρόπος για να τα προετοιμάσετε. Ο συνδυασμός με την μέντα είναι απλά θεϊκός.
Η συντήρηση των αρωματικών στο μπαλκόνι ή στον κήπο είναι εύκολη υπόθεση. Όσοι δοκιμάσετε να μαγειρέψετε με αυτά, είμαι σίγουρος πως θα κολλήσετε. Πειραματιστείτε με τα μυρωδικά, κάντε τα δικά σας χαρμάνια και ανακαλύψτε τα αρώματά τους. Δίνουν ένα απίστευτο άρωμα, αρκεί να τα βάλετε προς το τέλος του μαγειρέματος για να μη χαθεί η γεύση τους. Δοκιμάστε τα παντού: σε βινεγκρέτ για σαλάτες, στην κοιλιά του ψαριού που θα ψήσετε, κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου, σε ζυμαρικά, κάντε πέστο με οποιοδήποτε είδος όπως ακριβώς κάνετε το πέστο του βασιλικού. Και αν δεν ξέρετε ποιά γεύση σας ταιριάζει, ξεκινήστε με ένα δύο και πολύ γρήγορα θα δείτε την συλλογή σας να πολλαπλασιάζεται.
http://www.stylista.gr/