30 Μαΐ 2011

Το χάρισμα της απόλυτης ευτυχίας

Από μικρή άκουγες πως πρέπει να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου για να πετύχεις τους στόχους σου και να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το χάρισμα της απόλυτης ευτυχίας μας το δίνει η αυτοσυμπόνοια, μια νέα έννοια αρκετά παρεξηγημένη που ωστόσο το τελευταίο διάστημα κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Στην πραγματικότητα δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης δεδομένου ότι οι δύο έννοιες αναφέρονται σε δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής και σκέψης. Η αυτοεκτίμηση για παράδειγμα δικαιολογεί την αυτοκριτική ως κινητήριο μοχλό για να πετύχεις τους στόχους σου και να χτίσεις λιθαράκι – λιθαράκι την αυτοεκτίμησή σου ενώ η αυτοσυμπόνοια έγκειται στη αποδοχή και αγάπη του εαυτού σου με τα δυνατά αλλά και αδυνατα σημεία σου.

Τι είναι η αυτοσυμπόνοια;
Η αυτό-συμπόνια είναι η ευαισθησία με την οποία πρέπει να φέρεσαι στον εαυτό σου και σε όσους σε περιβάλλουν. Από πολλούς έχει κατηγορηθεί ότι προάγει την υπερβολική επιείκεια δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα σου ωθώντας σε οκνηρία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο ρόλος της αυτοσυμπόνοιας είναι εντελώς διαφορετικός και στην πράξη λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σχέση ακόμη και με την ατυτοεκτίμηση. Τα στάδια της, όπως έχουν οριστεί από τους ειδικούς είναι η κατανόηση, η αντίληψη της οικουμενικότητας και η καλοσύνη.

* Κατανόηση: Το πρώτο που καλείσαι να κάνεις είναι να κατανοήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Με το να αντιμετωπίσεις τις ανησυχίες, το θυμό, την απογοήτευση και τον πόνο που τυχόν νιώθεις θα έχεις κάνει το σημαντικότερο βήμα προς την κατάκτηση της απόλυτης ευτυχίας.

* Οικουμενικότητα: Τα συναισθήματα που νιώθεις δεν είναι πρωτόγνωρα αλλά συναντώνται σε κάθε άνθρωπο. Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος προσπαθεία να τα αποφύγει ή να τα κρύψει όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα, στρεσογόνες ή επώδυνες καταστάσεις και απογοητεύσεις. Με το να κατανοήσεις ότι δεν είσαι η πρώτη που το αντιμετωπίζει αποκτάς τη δύναμη να τα αντιμετωπίσεις.

* Καλοσύνη: Η εκτίμηση και η αγάπη του εαυτού σου είναι απαραίτητη για να καταφέρεις να κατακτήσεις την ηρεμία και την ευτυχία. Με το να συμπεριφέρεσαι καλά στους γύρω σου αλλά και στον εαυτό σου νιώθεις πολύ καλύτερα. Σε αυτό το στάδιο αναγνωρίζεις τα προτερήματά και τα μειονεκτήματά σου δίχως όμως να κατακρίνεις τον εαυτό σου για αυτά που ο περίγυρος ή εσύ θεωρείς ελλατώματα. Μαθαίνοντας να σέβεσαι αλλά και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου λυτρώνεσαι από το φόβο της απόρριψης και της αποτυχίας και αποκτάς ψυχική ηρεμία. Αλλωστε θυμήσου ότι όταν αισθάνεσαι όμορφα με τον εαυτό σου και τα έχεις βρει μαζί του αυτό αντανακλάται και στην εξωτερική σου εικόνα.

Ποιες είναι οι παγίδες της αυτοεκτίμησης;
Για δεκαετίες οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ο ακρογωνιάιος λίθος για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Είναι γεγονός ότι στη σημερινή Δυτική Κοινωνία κυριαρχεί η άποψη πως η αυτοεκτίμηση ανοίγει το δρόμο προς την επιτυχία. Ωστόσο, αν δεν προσέξεις η υψηλή αυτοεκτίμησή σου μπορεί να μετατραπεί σε ναρκισσισμό ή υπέρμετρο σνομπισμό. Δεν είναι κακό να εκτιμάς τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, όταν όμως αυτή η πρακτική γίνεται εμμονή αρχίζουν τα προβλήματα.

* Παραβλέπεις τα αρνητικά σου: Κατά κάποιο τρόπο η αυτοεκτίμηση σε ωθεί να ανταγωνιστείς τους γύρω σου κάτι που μέχρι ένα σημείο λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για να προσπαθήσεις και να πετύχεις τους στόχους σου. Στην προσπάθειά σου όμως να την κρατήσεις σε ένα υψηλό επίπεδο ίσως προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι καλύτερη από τους υπόλοιπους παραβλέποντας τα αρνητικά σου ή τα σημεία στα οποία υστερείς.

* Υπερεκτιμάς τον εαυτό σου: Αυτή η κατάσταση όπως καταλαβαίνεις είναι προβληματική. Πέφτοντας στην παγίδα της «υπερεκτίμησης» ακυρώνεις αυτομάτως τα οφέλη που θα αποκόμιζες.

* Υποτιμάς τους άλλους: Στην ασυνείδητη αυτή διαδικασία πιθανότητα να υποτιμήσεις τους άλλους και να υπερεκτιμήσεις τον εαυτό σου υιοθετώντας ανάλογη συμπεριφορά.

* Γίνεσαι εύθραυστη: Θεωρώντας ότι είσαι η καλύτερη σε όλα απλούστατα έχεις αποτύχει να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Αυτό πιθανότατα να σε κάνει λιγότερο ανθεκτική σε δυσάρεστες καταστάσεις και σε κάνει εύθραυστη ψυχολογικά.

* Χάνεις το νόημα της ζωής: Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης είναι να σε διδάξει το πότε πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά ή να απολογηθείς για κάτι και όχι να προσκολλάσαι σε μια αέναη προσπάθεια να αποδείξεις πως είσαι η καλύτερη.

* Κατακλύζεσαι από αρνητικά συναισθήματα: Θυμάσαι από μικρή τη μάμά σου να σε πιέζει να αδειάσεις το πιάτο σου λέγοντας πως αν δεν φας δε θα σου επιτρέψει να βγεις βόλτα. Τα αισθήματα που ένιωθες ήταν ανάμεικτα. Θυμός, ζήλια, άρνηση αλλά και θλίψη. Τα ίδια αρνητικά συναισθήματα συμβαίνει και στη μετέπειτα ζωή σου κάθε φορά που πιέζεις τον εαυτό σου.

* Φοβάσαι να ρισκάρεις: Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι με το να τιμωρούν τον εαυτό τους τους κρατάει σε σειρά. Ωστόσο η αυτοκριτικη και η αυτοτιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε εχθρότητα προς τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους. Αυτό με τη σειρά του σε εμποδίζει να εκμεταλλευτείς εις το έπακρον τις δυνατότητες που έχεις, δεν έχεις ενέργεια και υποσυνείδητα ανβλητική.

* Αυτοτιμωρείσαι: Από μικρή όλοι τόνιζαν πόσο έξυπνη και σπιρτόζα είσαι. Υποσυνείδητα πίστεψες πως αυτό είναι που κάνει τους υπολοίπους να σε συμπαθήσουν και για να γίνεις αγαπητή προσπάθησες να επενδύσεις σε αυτό. Σε όλη τη μετέπειτα ζωή σου οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με αυτά τα χαρακτηριστικά σου δημιουργούν άγχος. Οι χαμηλοί βαθμοί στα μαθήματα, η αποτυχία στις πανελλήνιες ή μια πιθανή απόλυση από την εργασία σου δημιουργούν αίσθημα απογοήτευσης.

Τα οφέλη της αυτοσυμπόνοιας
* Σε κινητοποιεί: Αρκετοί την έχουν συνδέσει με μια πρακτική που σε βγάζει από την σειρά και χαμηλώνει τα στάνταρ σου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αυτοσυμπόνοια λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός χαρίζοντάς σου το χάρισμα της απόλυτης ευτυχίας.

* Γίνεσαι υπεύθυνη: Οι άνθρωποι με αυτοσυμπόνοια τείνουν να εργάζονται σκληρότερα και να είναι υπέυθυνοι για τις πράξεις τους ίσως επειδή δεν φοβούνται να κάνουν λάθη ή να αποτύχουν.

* Σε κρατά "προσγειωμένη": Σου δίνει ώθηση να προσπαθήσεις για το καλύτερο αλλά δεν τροφοδοτεί συμπεριφορές όπως η απληστία, ή ζήλια ή ο ναρκισσισμός.

* Γίνεσαι πιο αισιόδοξη και ευτυχισμένη: Μαθαίνεις να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή και να βλέπεις τη θετική πλευρά της ζωής.

* Λάμπεις από ομορφιά: Όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, αυτό αντανακλάται και στην εξωτερική σου εμφάνιση και εικόνα.

* Σε βοηθά να κρατήσεις τη γραμμή σου: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αυτο-συμπονετικοί άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να καθίσουν στον καναπέ όλη μέρα τρώγοντας γλυκά και κλαίγοντας τη μοίρα τους.

Να θυμάσαι:
* Το μυστικό για την επιτυχία είναι η ικανότητα του να αποτυγχάνεις. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου εμφανίζεται η αυτοσυμπόνοια.
* Η αποδοχή των ελλατωμάτων σου και των ατελειών σου είναι το πρώτο βήμα για καλή ψυχική υγεία.
* Η έντονη αυτοκριτική μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα ψυχολογικής φύσης όπως για παράδειγμα έντονο στες ή και κατάθλιψη.
* Η χαρά είναι επιλογή. Εάν περιμένεις να είναι όλα τέλεια θα απογοητευτείς. Το μυστικό είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να τον αφήσεις να χαρεί.
* Η σύγκρουση μεταξύ της προσωπικότητας και της ψυχής σου δημιουργεί καταθλιπτική διάθεση. * Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό ενός ευτυχισμένου ανθρώπου είναι το ότι αγαπά τον εαυτό του.
* Όπως άλλωστε έχει πει και ο John Gordon η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

http://www.womenonly.gr