Ανησυχίες ότι χημικά από τα πλαστικά μπορεί να φθάσουν στο τραπέζι των καταναλωτών
Νόστιμες αλλά δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία οι καραβίδες που αλιεύονται στις θάλασσες της Βρετανίας
Λονδίνο
Συναγερμός για τη δημόσια υγεία σήμανε στη Βρετανία όταν εντοπιστήκαν πλαστικές ίνες στα στομάχια της πλειοψηφίας των καραβίδων που αλιεύονται στους πιο παραγωγικούς ψαρότοπους της χώρας. Τουλάχιστον τα τέσσερα πέμπτα των καραβίδων που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν καταπιεί συνθετικές πλαστικές ίνες, που εξαιτίας του σχήματός τους σε σφιχτές μπάλες δεν ήταν δυνατό αποβληθούν από τα μαλακόστρακα.
Αυτό εγείρει ανησυχίες ότι χημικά από τα πλαστικά μπορεί να φθάσουν στο τραπέζι των καταναλωτών με επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οι πλαστικές ίνες, που βρέθηκαν στο 83% των καραβίδων που αλιεύτηκαν στην περιοχή του Κλάιντ, προέρχονται από τσάντες από πολυαιθυλένιο, πλαστικά που απορρίπτονται στη θάλασσα από γιοτ και από τον αλιευτικό εξοπλισμό των ψαράδων. Η ουρά των καραβίδων είναι συνήθως το μοναδικό μέρος που καταναλώνεται από τον άνθρωπο και με τα σπλάχνα και το κεφάλι να απορρίπτονται.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι ο κίνδυνος να καταναλωθούν τα επικίνδυνα πλαστικά από τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δυνητικά καρκινογόνα χημικά από τα πλαστικά που καταναλώνονται από τη θαλάσσια ζωή μπορούν να διηθηθούν στο βρώσιμο κρέας. Επιπλέον ορισμένοι σεφ βράζουν τα κεφάλια των γαρίδων ή των καραβίδων για να φτιάξουν ζωμό για σούπα και τελικά τα επικίνδυνα χημικά φθάνουν στους καταναλωτές.
http://www.tovima.gr/