Υποσχέσεις για τη βίζα
Με θερμά σχόλια για την παρουσία της Πολωνίας στην ανατολική Ευρώπη ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ζητήματα συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο κυριάρχησαν στις συνομιλίες, όπως και η κατάργηση της βίζας.Η Πολωνία είναι «ηγετική δύναμη» και «παράδειγμα μετάβασης προς τη δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για περισσότερα από 20 χρόνια» είπε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η πολωνική οικονομία δεν εισήλθε σε φάση ύφεσης το 2009, στο μέσο δηλαδή της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην πολωνική ηγεσία για τη βοήθειά της προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.
Επιπλέον, είπε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαμηνιαία πολωνική προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την πρώτη Ιουλίου και επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία, όπου είναι φυλακισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Λουκασένκο.
Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα κυριάρχησε στις συνομιλίες των δύο πλευρών, με την Πολωνία να ζητά να αναβαθμιστεί η αμερικανική παρουσία, στα πλαίσια και της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ.
Στο πολωνικό έδαφος είναι ήδη εγκατεστημένη μία συστοιχία πυραύλων Patriot ενώ σχεδιάζονται αναβαθμίσεις στο υλικό. Η εγκατάσταση ισχυρότερων συστημάτων στην Πολωνία έχει εξοργίσει τη ρωσική κυβέρνηση η οποία εκτιμά πως η σχεδιαζόμενη αμερικανική ασπίδα θα έχει ρωσικούς κι όχι ιρανικούς, όπως διακηρύσσεται, στόχους.
Στο θέμα της βίζας για όσους Πολωνούς θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε στη Βαρσοβία «να σημειωθεί μία πρόοδος» που όμως για να υπάρξει, χρειάζεται η σύμπραξη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Δεν έγινε συνάντηση με τον Λεχ Βαλέσα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που είχε στο επίσημο πρόγραμμά του κατάθεση στεφάνου, στο μνημείο για τους 96 νεκρούς στο αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο του 2010, επισήμανε «τον κρίσιμο ρόλο της Πολωνίας στην πτώση του κομμουνισμού, με όχημα το συνδικάτο 'Αλληλεγγύη’»..
Πάντως δεν έγινε συνάντηση του Ομπάμα με τον ιδρυτή της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα, που δήλωσε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ότι δεν έχει καιρό για φωτογραφίες».
Το στενό περιβάλλον του Πολωνού ηγέτη άφησε να εννοηθεί πως αυτό που ανέμενε ο Βαλέσα, ήταν μία «προσωπική πρόσκληση», εκ μέρους του προέδρου Ομπάμα.
http://www.tanea.gr/