22 Μαΐ 2011

Η πολλή χαρά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Τα άτομα που πασχίζουν να είναι συνεχώς ευδιάθετα πεθαίνουν νωρίτερα
Η πολλή χαρά βλάπτει σοβαρά την υγεία
Οσοι πασχίζουν να είναι συνεχώς ... η χαρά της ζωής πεθαίνουν νωρίτερα από τους πιο «συγκρατημένους» συνομηλίκους τους



Ουάσινγκτον
Η υπέρμετρη χαρά μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία! Αυτό προειδοποιούν επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είναι συνεχώς χαρούμενα πεθαίνουν νωρίτερα από τους πιο «μουρτζούφληδες» συνομηλίκους τους.
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε στοιχεία σχετικά με παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1920 – τα δεδομένα σχετικά με τους εθελοντές κάλυπταν πολύ μακρά περίοδο ως και τα γηρατειά τους. Οι επιστήμονες είδαν ότι τα παιδιά που χαρακτηρίζονταν ως ευδιάθετα και πρόσχαρα στο σχολείο, πέθαναν νωρίτερα σε σύγκριση με τους πιο «συγκρατημένους» συμμαθητές τους.

Μεγαλύτερo ρίσκo
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει επειδή τα πολύ πρόσχαρα άτομα τείνουν να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα στη ζωή τους και να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές. Είναι επίσης πιθανό να είναι πιο επιρρεπή σε ψυχικές νόσους όπως η διπολική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης – το άτομο περνά από την υπερβολική χαρά στην υπερβολική λύπη.
Παράλληλα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μόνιμη καλή διάθεση και χαρά – ακόμη και σε ακατάλληλες στιγμές – μπορεί να προκαλέσει την οργή του περίγυρου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσει το άτομο θύμα επίθεσης.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι όταν κάποιος κάνει υπερπροσπάθεια να είναι χαρούμενος καταλήγει τελικώς με χειρότερη διάθεση από ό,τι πριν.

Στο «ειδώλιο» οι συμβουλές ευτυχίας
Οι επιστήμονες έθεσαν μάλιστα στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» και ορισμένα άρθρα περιοδικών τα οποία δίνουν συχνά συμβουλές ευτυχίας, κάνοντας τελικώς τους αναγνώστες …δυστυχισμένους. Σε μελέτη που διεξήγαγαν ζήτησαν από εθελοντές να διαβάσουν ένα άρθρο το οποίο προσέφερε συμβουλές βελτίωσης της διάθεσης – όπως το να δει κάποιος μια κωμωδία στην τηλεόραση - και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τις συμβουλές αυτές.
Όπως φάνηκε οι εθελοντές προσπαθούσαν τόσο σκληρά να βελτιώσουν τη διάθεσή τους βλέποντας την κωμική ταινία, ώστε στο τέλος της ένιωθαν τελικώς θυμωμένοι και εξαπατημένοι από τη συμβουλή, με αποτέλεσμα να είναι σε πιο κακή διάθεση από πριν.

Ουσιαστικές σχέσεις
Το «κλειδί» πάντως της πραγματικής χαράς σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Perspectives on Psychological Science» , είναι πολύ απλό: ουσιαστικές σχέσεις με φίλους και συγγενείς.
Η καθηγήτρια Τζουν Γκρούμπερ από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης τόνισε σχετικά με τα άτομα που πασχίζουν να είναι χαρούμενα: «Όταν κάνουμε κάτι με το κίνητρο και την προσμονή ότι θα μας κάνει χαρούμενους, μπορεί να οδηγηθούμε στην απογοήτευση. Ο ισχυρότερος δείκτης πρόβλεψης της χαράς δεν είναι τα χρήματα ή η αναγνώριση μέσω της επαγγελματικής επιτυχίας ή της δόξας αλλά το να έχει το άτομο ουσιώδεις κοινωνικές σχέσεις».
Η κυριότερη συμβουλή σύμφωνα με την δρα Γκρούμπερ είναι λοιπόν να σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε χαρούμενοι και να στρέψουμε την ενέργειά μας στο να καλλιεργήσουμε τους δεσμούς μας με τους άλλους ανθρώπους.

http://www.tovima.gr