8 Απρ 2011

Δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκουν τις sos απαντήσεις τους

Οχτώ ερωτήματα sos για τα δικαιώματα των εργαζομένων απαντώνται από το Υπουργείο Παιδείας δίνοντας τέλος σε εύλογες απορίες. Απαντήσεις σε ότι αφορά τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις αποζημιώσεις, τις απολύσεις, τις άδειες μητρότητας, τις εξαγορές ενσήμων, τα δικαιώματα συνταξιοδότησης κ.λ.π., δημοσιεύονται σε αναλυτικό πίνακα.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι οι εξής, σύμφωνα με το Βήμα:

1.Εχει δικαίωµα ο εργοδότης να αποφασίσει µονοµερώς κάποια ελαστική µορφή εργασίας, όπως εκ περιτροπής εργασία µε µειωµένο ωράριο; Τι ισχύει; Τι µπορούν να κάνουν οι εργαζόµενοι στην περίπτωση αυτή;
Ο εργοδότης που αντιµετωπίζει µείωση της οικονοµικής του δραστηριότητας µπορεί, αντί να προβεί σε απολύσεις, να εφαρµόσει κάποια µορφή εκ περιτροπής εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασία συνίσταται σε λιγότερες ηµέρες εργασίας την εβδοµάδα ή σε λιγότερες εβδοµάδες τον µήνα ή και σε λιγότερους µήνες τον χρόνο, κατά πλήρες όµως ηµερήσιο ωράριο εργασίας. Το µέτρο αυτό δεν µπορεί να υπερβαίνει τους 9 µήνες ανά έτος για τον ίδιο εργαζόµενο. Οι εργαζόµενοι, σε περίπτωση που υποστούν καταχρηστική άσκηση της εκ περιτροπής εργασίας, µπορούν να προσφύγουν στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας και να προσφεύγουν στα αρµόδια δικαστήρια.

2. Ποια αποζηµίωση δικαιούνται οι εργαζόµενοι σε περίπτωση απόλυσης;
Το ποσό της αποζηµίωσης εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας του εργαζοµένου στον εργοδότη από τον οποίο απολύεται, από τις τακτικές του αποδοχές κατά τη στιγµή της απόλυσης, καθώς και από τη φύση της εργασίας του, που διακρίνεται σε εργασία υπαλληλική ή εργατοτεχνική. Η νέα υπηρεσία ΙΡΙ?Α του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει καταρτίσει συγκεκριµένο πίνακα αποζηµιώσεων λόγω απόλυσης, τόσο των υπαλλήλων όσο και των εργατοτεχνιτών, διαθέσιµο σε κάθε µισθωτό.

3. Εχει δικαίωµα ο εργοδότης να µην καταβάλλει δεδουλευµένες αποδοχές στον εργαζόµενο και για πόσο καιρό; Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόµενος στις περιπτώσεις αυτές; Πού πρέπει να απευθυνθεί;
Κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει εµπρόθεσµα στους απασχολούµενους σε αυτόν µισθωτούς τις οφειλόµενες (δεδουλευµένες) αποδοχές κάθε είδους. Η άρνηση του εργοδότη να καταβάλει τις οφειλόµενες αποδοχές, ακόµα και η καθυστέρηση πληρωµής τους, παρέχει στον εργαζόµενο τα εξής δικαιώµατα: Να µηνύσει τον εργοδότη, να ασκήσει το δικαίωµα της επίσχεσης εργασίας, να επιδιώξει δικαστικά την είσπραξη του µισθού του. Επιπλέον, η µη καταβολή των δεδουλευµένων αποδοχών αποτελεί ποινικό αδίκηµα και ο υπαίτιος εργοδότης – ή/ και ο νόµιµος εκπρόσωπός του – τιµωρείται κατόπιν µήνυσης που υποβάλλεται από τις αρµόδιες Επιθεωρήσεις του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας. O τηλεφωνικός αριθμός 15512 θα σημειώνει τέτοιου είδους καταγγελίες.

4. Πώς προστατεύεται η µητρότητα στην εργασία; Ποιες άδειες δικαιούνται οι εργαζόµενες κατά την εγκυµοσύνη και µετά τον τοκετό;
Απαγορεύεται η απόλυση εργαζοµένης από τον εργοδότη της κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της, εκτός και αν συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. διάλυση της επιχειρήσεως). ?ς σπουδαίος λόγος, όµως, σε καµιά περίπτωση δεν µπορεί να θεωρηθεί η µείωση της αποδοτικότητας της εργαζοµένης λόγω της εγκυµοσύνης. Επίσης απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση της εργαζοµένης για χρονικό διάστηµα ενός έτους από την ηµέρα του τοκετού ή για διάστηµα 15 µηνών για τις γυναίκες που κάνουν χρήση της ειδικής παροχής προστασίας µητρότητας. Οι εργαζόµενες µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη και αν απασχολούνται λαµβάνουν άδεια τοκετού που ανέρχεται σε 17 εβδοµάδες (8 εβδοµάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδοµάδες µετά). Μετά τη λήξη της άδειας αυτής δικαιούνται να λάβουν την προαναφερόµενη άδεια – ειδική παροχή προστασίας µητρότητας – που ανέρχεται σε 6 µήνες. Τέλος, οι νέες µητέρες δικαιούνται να λαµβάνουν για 30 µήνες µετά τον τοκετό την ειδική άδεια απουσίας λόγω θηλασµού – άδεια φροντίδας παιδιού – που τους επιτρέπει είτε να προσέρχονται κατά µία ώρα αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν µία ώρα νωρίτερα από τη λήξη του προγραµµατισµένου ωραρίου.

5.Μπορώ να εξαγοράσω ένσηµα για πλασµατικό χρόνο από σπουδές, στρατό κ.λπ.;
Ναι, µπορώ να εξαγοράσω πλασµατικά χρόνια (στρατός, ανεργία κ.λπ.) υπό προϋποθέσεις. (π.χ. για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξηση σύνταξης).

6. Είµαι µακροχρόνια άνεργος. Έχω δικαίωµα σε κάποιες υπηρεσίες υγείας;
Για κάθε κατηγορία µακροχρόνια ανέργου υπάρχει, υπό προϋποθέσεις, η κάλυψη ασθένειας. Η νοµοθετική ρύθµιση που διευρύνει τις οµάδες των δικαιούχων για κάλυψη ασθένειας µε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις είναι ήδη σε εξέλιξη.

7.Μπορώ να µεταφέρω ένσηµα στην Ελλάδα από εργασία στο εξωτερικό για να συνεχίσω την ασφαλιστική µου κάλυψη;
Η ασφάλιση για εργασία σε χώρες της Ε.Ε. ή σε χώρες που έχουν διακρατικές συµβάσεις συνυπολογίζεται για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

8. Όταν έχω έτη ασφάλισης σε διαφορετικά Ταµεία, πώς θεµελιώνω δικαίωµα συνταξιοδότησης;
Στην περίπτωση που ο ασφαλισµένος έχει διαδοχική ασφάλιση, υπολογίζεται το σύνολο των ενσήµων και ο ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε βάση τη νοµοθεσία του Ταµείου στο οποίο ήταν ασφαλισµένος τα τελευταία 5 χρόνια. Εάν δεν έχει συµπληρώσει τα τελευταία 5 χρόνια σε κάποιο Ταµείο, τότε υπάγεται στη νοµοθεσία του Ταµείου στο οποίο είναι ασφαλισµένος τα περισσότερα χρόνια.

Ελαστική εργασία στα ύψη

Δραµατική µείωση της µόνιµης απασχόλησης έδωσε την Τετάρτη (06.04) στη δηµοσιότητα το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) µε τη µία στις δύο νέες προσλήψεις εντός του 2011 να αφορά ελαστικές µορφές απασχόλησης και κυρίως την εκ περιτροπής εργασία, ενώ πάνω από 10.000 συµβάσεις πλήρους απασχόλησης µετατράπηκαν σε µερικής ή εκ περιτροπής εργασία εντός του πρώτου διµήνου του έτους.

“Οι ελαστικές µορφές εργασίας κυριαρχούν το 2011 των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2010 (ήταν 46,2%). Οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης που µετατράπηκαν κατά το πρώτο δίµηνο του έτους σε µερικής απασχόλησης είναι αυξηµένες κατά 199,15% σε σχέση µε το 2010. Οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης που µετατράπηκαν σε εκ περιτροπής αυξήθηκαν κατά 1.121,45%” υπογραμμίζει το ΣΕΠΕ.

http://www.cosmo.gr/