27 Απρ 2011

"Μήλο της Έριδος" το λιμάνι της Μιζουράτα

"Ναι" από ΗΠΑ για εμπορικές σχέσεις με την αντιπολίτευση στη Λιβύη
Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές μάχες στη Μιζουράτα, με το λιμάνι της πόλης να αποτελεί το ''το μήλο της Έριδος'' μεταξύ εξεγερμένων και αντικαθεστωτικών.

ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί ταρακούνησαν την Τρίτη την πόλη, κάτι που δεν εμπόδισε τον Καντάφι να συνεχίσει το χτυπήματα για τον έλεγχο του λιμανιού.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κοντά στο λιμάνι. Χιλιάδες Λίβυοι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο το τελευταίο διάστημα σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Μιζουράτα, περιμένοντας τα πλοία να τους αποκρύνουν από την πόλη.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Τρίπολη, Jean Michel Monod, ανέφερε στο CNN ότι ένα πλοίο που βρισκόταν στη Μιζουράτα για να αποκρύνει χιλιάδες άμαχους πολίτες, αποχώρησε νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες στη Μιζουράτα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης, η οποίο βρίσκεται βομβαρδίζεται τις τελευταίες επτά εβδομάδες.
Οι μάχες έχουν επεκταθεί όμως και στα Δυτικά Όρη, ενώ ο στρατός της Λιβύης ενίσχυσε τις θέσεις του και γύρω από την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα.
Το στρατιωτικό αδιέξοδο στη Λιβύη και η αποτυχία της ανατροπής καθεστώς Καντάφι έχει προκαλέσει τριγμούς στη διεθνή κοινότητα, με τους επικριτές του ΝΑΤΟ να κάνουν λόγο για άλλη μια περίπτωση όπου η Δύση καταπάτα τους κανόνες του ψηφίσματος του ΟΗΕ.
Πάντως, την Τρίτη οι ΗΠΑ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με την αντιπολίτευση στη Λιβύη, για την αγορά πετρελαίου και άλλων προϊόντων φυσικής ενέργειας, από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιτρέπει πλέον στις εταιρείες της χώρας να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την αντιπολίτευση στη Λιβύη, που ελέγχει μεγάλο έκταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εφόσον διασφαλίζεται ότι από τις συναλλαγές αυτές το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι "δεν προσπορίζεται οποιοδήποτε όφελος".
Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, εξετάζουν τρόπους να ενισχύσουν οικονομικά το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, που έχει συστήσει η αντιπολίτευση με έδρα τη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών από την πρώτη μέρα της εξέγερσης, με σκοπό να αποδυναμωθεί το καθεστώς του Καντάφι και να εξαναγκαστεί ο ίδιος να εγκαταλείψει τη χώρα.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=118755