10 Απρ 2011

Πες μου την ηλικία σου, να σου πω τι να τρως

Χρωματιστά λαχανικά για τους σαραντάρηδες. Βρώμη για τους πενηντάρηδες. Γαλακτοκομικά για τους εικοσάρηδες. Και, φυσικά, φρέσκα λαχανικά για όλους.


Νεότερες έρευνες για τη διατροφή, οι οποίες έγιναν γνωστές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, συνδέουν τις ανάγκες κάθε ηλικίας με διαφορετικά τρόφιμα. Με λίγα λόγια, πες μου την ηλικία σου, να σου πω τι πρέπει να τρως για να έχεις καλή υγεία. Ιδού οι σχετικοί κανόνες, όπως προκύπτουν από τα συνδιασμένα πορίσματα σχετικών ερευνών.

ΕΙΚΟΣΑΡΗΔΕΣ
Βρίσκονται στο απόγειο της σωματικής υγείας την οποία θεωρούν δεδομένη γι' αυτό τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ, να παραλείπουν γεύματα και να ξενυχτούν.
Περισσότερο τυρί
Πρέπει να καταναλώνουν 700 mg ασβεστίου τη μέρα, ίσα με 250 γρ. γάλα ή 100 γρ. τυρί. Ομως δεν πρέπει να πίνουν πολλά αεριούχα αναψυκτικά γιατί το φωσφορικό οξύ που περιέχουν εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Λιγότερα κοκτέιλ
Η «αλκορέξια», συχνή στις γυναίκες αυτής της ηλικίας, τις κάνει να περιορίζουν υπερβολικά το φαγητό προκειμένου να έχουν περιθώριο για τις έξτρα θερμίδες του ποτού. Ομως προκαλείται εσωτερική αύξηση του βάρους η οποία είναι αόρατη αλλά επικίνδυνη διότι λίπος περιβάλει τα εσωτερικά όργανα προκαλώντας καρδιακά και διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΕΣ
Προσπαθούν να ισορροπήσουν δουλειά, σύντροφο, ενδεχομένως και μικρά παιδιά και τείνουν να τρώνε άτσαλα και ανθυγιεινά. Επιπλέον συνήθως τους λείπει ύπνος.
Περισσότερα αποξηραμένα βερίκοκα
Η πλασματική ενέργεια που δίνει ο καφές, το τσάι και η κόκα κόλα είναι βραχυχρόνια. Τα αποξηραμένα βερίκοκα απελευθερώνουν ενέργεια σιγά-σιγά, όπως και το μήλο ή μια φέτα ψωμί σικάλεως.
Λιγότερο τσιμπολόγημα
Το τσιμπολόγημα τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη προσθέτει κιλά ενώ δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία. Να προτιμούν μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ψωμί ολικής άλεσης με λίγο φυστικοβούτυρο ή μπαστουνάκια καρότου με χούμους.

ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ
Ο ρυθμός του μεταβολισμού _ τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες _ είναι 10% χαμηλότερος από των τριαντάρηδων, πράγμα που σημαίνει ότι τα κιλά προστίθενται ευκολότερα και χάνονται δυσκολότερα. Πρέπει να τρώνε 200 θερμίδες λιγότερες τη μέρα.
Περισσότερες μπριζόλες
Οι γυναίκες έχουν τάση για αναιμία όταν διαταράσσεται ο κύκλος της περιόδου με την ηλικία. Η έλλειψη αυτή σιδήρου προκαλεί υπνηλία, κατάπτωση, αδυναμία συγκέντρωσης. Συστήνεται άπαχο κόκκινο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με αβγά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Να λαμβάνουν βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο, ντομάτα) για να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Διατροφή του ουράνιου τόξου
Η ηλικία φαίνεται στο δέρμα. Οι σαραντάρηδες πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά έντονων χρωμάτων που περιέχουν β-καροτένιο συν βιταμίνη Ε (αβοκάντο, ολικής άλεσης) καθώς και ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ
Αντρες και γυναίκες αυτής της ηλικίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, οστεοπόρωση και καρκίνο.
Περισσότερη βρώμη
Προσθέτοντας ίνες στη διατροφή τους μέσω βρώμης και όσπριων και προτιμώντας μάρκες γάλακτος, βούτυρου και γιαουρτιού που μειώνουν την χοληστερίνη θα καταφέρουν να διατηρήσουν την δική τους σε χαμηλά επίπεδα.
Λιγότερο αλάτι
Ο κύριος κίνδυνος για καρδιακά είναι η υψηλή πίεση που προκαλείται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, το πολύ αλκοόλ και το αλάτι. Πρέπει να περιορίσουν το αλάτι και τα αλμυρά φαγητά και να τρώνε περισσότερα είδη πλούσια σε ποτάσιο (μπανάνες, χυμοί) που εξουδετερώνει τις βλαβερές παρενέργειες του υπερβολικού αλατιού.

ΕΞΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ
Ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι 20-40% χαμηλότερος από των εικοσάρηδων γι' αυτό έχουν μεγάλο πρόβλημα πάχους ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος για καρκίνο.
Περισσότερο τσάι
Μεγαλώνοντας χάνουμε σταδιακά την αίσθηση της δίψας και μπορούμε εύκολα να αφυδατωθούμε πράγμα που προκαλεί κόπωση, πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα στα νεφρά και κυστίτιδα. Το νερό είναι πάντα το καλύτερο (οκτώ ποτήρια τη μέρα) αλλά, παρά την αντίθετη άποψη, ο καφές και το τσάι μετρούν.
Λιγότερα λουκάνικα
Το 80% των καρκίνων του εντέρου εμφανίζονται στους άνω των 60, γι' αυτό πρέπει να περιορίσουν το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον, πατέ). Μια διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά με φύλλα μειώνει τον κίνδυνο και βοηθά στην απώλεια βάρους.

http://www.tovima.gr/