Στραπατσάδα αντί των αυγών με μπέικον, καρυδόπιτα αντί για muffins και τσάι του βουνού αντί για το μαύρο τσάι. Κάπως έτσι θα είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, που θα προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα στη χώρα μας, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν φήμη για τα παραδοσιακά τους εδέσματα. Ειδική πιστοποίηση θα αποκτούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία θα παρέχουν, εκτός του ήδη προβλεπόμενου υποχρεωτικού πρωινού, και μια σειρά παραδοσιακών εδεσμάτων, σύμφωνα με πρόγραμμα που προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στόχος είναι όχι μόνο η γνωριμία με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η δημιουργία ενός "χάρτη γευσιγνωσίας" της Ελλάδας με ειδική σήμανση περιοχών, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή, αλλά και πιστοποιημένη κουζίνα, με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, στον ιστότοπο του ΕΟΤ, που θα είναι αναρτημένος ο χάρτης αυτός.
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Τσιαούση.
Ο κ. Νικητιάδης ενημερώνει επίσης τη βουλευτή ότι μέσα στη χρονιά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα χορήγησης "Ειδικού Σήματος Ποιότητας", το οποίο θα αποτελέσει μια νέα πρωτοποριακή δράση όχι μόνο πιστοποίησης, αλλά και κατηγοριοποίησης των εστιατορίων που θα συμμετάσχουν και τα οποία προσφέρουν ελληνική παραδοσιακή ποιοτική κουζίνα, με αυστηρά κριτήρια, τα οποία θα εστιάζουν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ευρηματικότητα.
Πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα οπωροκηπευτικά, το ελληνικό κρασί, το μέλι, τα ζυμαρικά βιολογικής καλλιέργειας και παραδοσιακής τεχνικής, τα αρωματικά βότανα, και άλλα όμως προϊόντα, εφόσον χρησιμοποιούνται ως βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή ελληνικών παραδοσιακών εδεσμάτων.
Κίνητρο συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί η προβολή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, εντός και εκτός Ελλάδος, με κάθε μέσο που διαθέτει ο ΕΟΤ (τουριστικοί οδηγοί, διαφήμισης της δράσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κλπ) με επιβράβευση-διάκριση, παράλληλα, της πιο ποιοτικής και ευρηματικής επιχείρησης, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος.
http://www.protothema.gr/
Στόχος είναι όχι μόνο η γνωριμία με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η δημιουργία ενός "χάρτη γευσιγνωσίας" της Ελλάδας με ειδική σήμανση περιοχών, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή, αλλά και πιστοποιημένη κουζίνα, με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, στον ιστότοπο του ΕΟΤ, που θα είναι αναρτημένος ο χάρτης αυτός.
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Τσιαούση.
Ο κ. Νικητιάδης ενημερώνει επίσης τη βουλευτή ότι μέσα στη χρονιά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα χορήγησης "Ειδικού Σήματος Ποιότητας", το οποίο θα αποτελέσει μια νέα πρωτοποριακή δράση όχι μόνο πιστοποίησης, αλλά και κατηγοριοποίησης των εστιατορίων που θα συμμετάσχουν και τα οποία προσφέρουν ελληνική παραδοσιακή ποιοτική κουζίνα, με αυστηρά κριτήρια, τα οποία θα εστιάζουν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ευρηματικότητα.
Πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα οπωροκηπευτικά, το ελληνικό κρασί, το μέλι, τα ζυμαρικά βιολογικής καλλιέργειας και παραδοσιακής τεχνικής, τα αρωματικά βότανα, και άλλα όμως προϊόντα, εφόσον χρησιμοποιούνται ως βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή ελληνικών παραδοσιακών εδεσμάτων.
Κίνητρο συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί η προβολή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, εντός και εκτός Ελλάδος, με κάθε μέσο που διαθέτει ο ΕΟΤ (τουριστικοί οδηγοί, διαφήμισης της δράσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κλπ) με επιβράβευση-διάκριση, παράλληλα, της πιο ποιοτικής και ευρηματικής επιχείρησης, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος.
http://www.protothema.gr/