14 Απρ 2011

Η λύση στη Λιβύη είναι η αποχώρηση Καντάφι

ΝΑΤΟϊκές επιδρομές χθες στην Τρίπολη
Η χρήση βίας πρέπει ν΄αποφευχθεί στη Λιβύη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που γνωρίζουν ταραχές, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που συνήλθε στην πόλη Σάνια της Κίνας.
"Αποδεχόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία η χρήση βίας πρέπει ν΄αποφευχθεί", τονίζει η ομάδα Brics η οποία εκφράζει "βαθειά ανησυχία για τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια και τη δυτική Αφρική".
Η ομάδα Brics εκφράζει την ελπίδα "να επιτευχθεί ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδος στις χώρες αυτές".
Μόνον η Νότια Αφρική ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που άνοιξε το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, ενώ οι άλλες τέσσερις και κυρίως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχαν.

ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην Τρίπολη


Αεροπορικές επιθέσεις στην Τρίπολη πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις οι οποίες βομβάρδισαν
αποθήκες με πυρομαχικά λίγο έξω από την πόλη.
Σύμφωνα μάλιστα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, δύο πολύ ισχυρές έκρηξεις ακούστηκε το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ, το  Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την λιβυκή αεράμυνα, ενώ έχει ισχυριστεί ότι έχει αναθέσει την ευθύνη των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ.
"Έχουμε θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ πολεμικά αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές του για να καταστρέψουν τη λιβυκή αεράμυνα. Έκαναν πραγματικά μερικές πτήσεις", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο κ. Λάπαν δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν αποσπαστεί στο ΝΑΤΟ για την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων. Αλλά επιβεβαίωσε ότι αφότου το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ηγεσία των επιχειρήσεων στις 4 Απριλίου, η αμερικανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον της λιβυκής αεράμυνας.
Διευκρίνισε πάντως ότι τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη δεν συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ που ψηφίστηκε για την προστασία των αμάχων, και ότι ο στόλος των ΗΠΑ εξηρτάτο από το ΝΑΤΟ για την αποστολή αυτή.


http://www.protothema.gr