23 Απρ 2011

Οι χιμπαντζήδες γεννούν ...ανθρώπινα

Οι χιμπαντζήδες γεννούν ...ανθρώπινα
Τα μικρά των χιμπαντζήδων έρχονται στον κόσμο με το κεφάλι προς τα κάτω όπως και τα ανθρώπινα βρέφη



Λονδίνο


Η βιντεοσκόπηση της γέννας θηλυκών χιμπαντζήδων έδειξε στους επιστήμονες ότι οι «συγγενείς» μας στην οικογένεια των πρωτευόντων θηλαστικών γεννούν ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, κάτι που ήταν άγνωστο ως σήμερα.
Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Hayashibara για τους Μεγάλους Πιθήκους στην Οκαγιάμα της Ιαπωνίας βιντεοσκόπησαν θηλυκούς χιμπαντζήδες που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία ενόσω γεννούσαν. Όπως είδαν οι ερευνητές το μικρό εξερχόταν από το γεννητικό κανάλι με το κεφάλι προς τα κάτω. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτή η θέση κατά τον τοκετό αποτελεί αποκλειστικώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα θεμέλια της συγκεκριμένης θεωρίας ήταν σαθρά. Οι ιάπωνες ερευνητές κινηματογράφησαν τρεις γέννες χιμπαντζήδων στο πλαίσιο της μελέτης τους η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Biology Letters» της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας. Προκειμένου να είναι παρόντες κατά την κρίσιμη στιγμή οι επιστήμονες ζούσαν, ακόμη και κοιμούνταν μαζί με τους χιμπαντζήδες. Ετσι κατάφεραν να καταγράψουν αναλυτικά τη γέννα από πολύ κοντινή απόσταση.
Οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι τρεις περιπτώσεις που βιντεοσκόπησαν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση στον γενικό κανόνα. Ωστόσο συμπληρώνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα βρέφη είχαν την ίδια θέση κατά τον τοκετό, γεγονός που μαρτυρεί ότι η συγκεκριμένη θέση είναι φυσιολογική και ίσως ρυθμίζεται ως έναν βαθμό από την ανατομία του θηλυκού χιμπαντζή που γεννά.

http://www.tovima.gr/