Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αφορά περίπου ένα 15% των γυναικών και χαρακτηρίζεται απο πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών και ορμονικές ανισορροπίες. Συγκεκριμένα οι ορμόνες θυλακιοτρόπος και ωχρινοτρόπος, δεν παράγονται σε ισορροπία και προκαλούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Γυναίκες με ΣΠΩ συχνά παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, που προκαλεί υπερτρίχωση και ακμή, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και αντίσταση στη δράση αυτής. Ο κύριος ρόλος της ινσουλίνης είναι η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό. Όταν τα κύτταρα αντιστέκονται στην δράση της ινσουλίνης συχνά παρατηρείται αύξηση βάρους το οποίο και παρατηρείται σε ενα 50% των ατόμων με πολυκυστικές. Όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος τόσο αυξάνεται και η αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ παράλληλα εμφανίζονται επιπλέον προβλήματα όπως αύξηση των λιπιδίων του αίματος. Οι γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών συχνά παρουσιάζουν ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας (σχήμα μήλο) και αύξηση του κοιλιακού λίπους.
Οι λόγοι ανάπτυξης του συνδρόμου είναι άγνωστοι μέχρι στιγμής αλλά πιθανόν να οφείλονται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης και κατ΄επέκταση στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Λόγω της ινσουλινοαντίστασης τα άτομα με πολυκυστικές θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση απλών σακχάρων όπως είναι τα γλυκά και τα αναψυκτικά και γενικά ότι εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Οι απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να αντικατασταθούν με ανεπεξέργαστα δημητριακά όπως ψωμί ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι. Καλό θα ήταν τα άτομα με πολυκυστικές να καταναλώνουν πρωτεΐνες απο ψάρι και κοτόπουλο που δέν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γλυκόζη αίματος και να καταναλώνουν σε αφθονία λαχανικά εποχής και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως πορτοκάλι, μήλα, φράουλες κλπ. Αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λίπη) μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση ημιαποβουτηρωμένων γαλακτοκομικών, κρεάτων χωρίς λίπος κλπ. Απώλεια βάρους εώς και 5-10% μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παραγωγή τεστοστερόνης στο αίμα ενώ μειώνει αισθητά και τα πιθανά προβλήματα που εμπλέκονται με το σύνδρομο.
Τέλος, το τσιγάρο αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ η εκγύμναση μειώνει την ινσουλινοαντίσταση.
Σε γενικές γραμμές τα άτομα με πολυκυστικές θα πρέπει να καταλαμβάνουν προσπάθεια να διατηρήσουν ένα σωματικό βάρος κοντά στο ιδανικό τους, να τρώνε συχνά γεύματα πλούσια σε λαχανικά, πρωτείνη και ανεπεξέργαστα δημητριακά ενώ θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη) και κορεσμένων λιπαρών. Μια σωστή διατροφή σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή και εκγύμναση μπορεί να επιφέρει δραματική μείωση των πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών.
Γιάννης Κερίμης MSc, R.D (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιστοσελίδα: www.ikerimis.com
http://www.onlycy.com