Aπο την Νέλη Κωστοπούλου (mailto:nkostopoulou@imako.gr)
Έξι διάσημοι σεφ προτείνουν ένα απολαυστικό πλήρες μενού
Σουπιές με χούμους καρότου από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Υλικά για 6 άτομα
500 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
ελαιόλαδο
αλάτι
για το χούμους καρότου:
4 μεγάλα καρότα
3 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή 1 κουτ. γλυκού ξερός
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
αραβικές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κόβετε τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες και τις αλατίζετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις σουπιές σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το χούμους με καρότο: Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε μικρότερα κομμάτια. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε για 1 – 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να βάλετε νερό στη κατσαρόλα για να στεγνώσουν.
Τα βάζετε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζετε και τα πολτοποιείτε.
Κόβετε τις αραβικές πίτες σε μικρότερα κομμάτια και τις ψήνετε στον φούρνο στους 200ο C για 5 λεπτά περίπου.
Βάζετε το χούμους επάνω στις ψημμένες πίτες και σερβίρετε με τις σουπιές.
Σαλάτα με φακές, σιτάρι και σάλτσα μουστάρδας από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Υλικά για 6 άτομα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια σιτάρι
250 γραμμάρια φακές
150 γραμμάρια καλαμπόκι
5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Για την σάλτσα
8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι λευκό μπαλσάμικο
1 κουταλιά μουστάρδα με θυμάρι (Παπαδημητρίου)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζετε για 45 λεπτά τις φακές μαζί με το σιτάρι.
Στραγγίζετε καλά σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τις βρασμένες φακές και το βρασμένο σιτάρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, το καλαμπόκι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τον μαϊντανό και την πιπεριά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα υλικά για την σάλτσα και περιχύνετε την σαλάτα και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα.
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην σαλάτα μερικά φύλλα από ρόκα η σταμναγκάθι.
*Συνταγή από το site του www.sidayes.gr
Χταποδοσαλάτα με σκιουφιχτά, λιαστές τομάτες, κάππαρη και αγγουράκι τουρσί από τον Γιάννη Λουκάκο
Για 4 μερίδες
Υλικά
300γρ. χταπόδι μαγειρεμένο
50γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες καρέ
50γρ. πιπεριές κίτρινες κομμένες καρέ
25γρ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
30γρ. κάππαρη
100γρ. λιαστές τομάτες, ψιλοκομμένες
50γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
65γρ. ελαιόλαδο
500γρ. Σκιουφιχτά βρασμένα
Αλάτι-πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά
Για το μαγειρεμένο χταπόδι
1.000γρ. Χταπόδι
30γρ, ελαιόλαδο
30γρ. ξίδι βαλσάμικο λευκό
Αλάτι
1ος τρόπος
Τοποθετούμε το χταπόδι σε σακούλα κατάλληλη για μαγείρεμα και αφαιρούμε τον αέρα σε μηχάνημα vacuum.
Μαγειρεύουμε sous vide στους 88ο Cγια 1 ½ ώρα.
Κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφαιρούμε από τη σακούλα και μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρήση στη σαλάτα κόβουμε σε μικρά κομμάτια
2ος τρόπος
Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει στο βαθμό της αρεσκείας μας.
Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει, το σουρώνουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια
Μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
*Συνταγή από το νέο του βιβλίο «Ψωμί και Αλάτι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Ταραμοπουρέ με κρουτόν ψωμάκια από την Ιωάννα Τσολομίτη
Υλικά
100γρ. ταραμά άσπρο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από 1 λεμόνι
½ κιλό ψωμί μαύρο και άσπρο
8 ψιλές φέτες ψωμάκι για κρουτόν
Ρίγανη
Λάδι όσο πάρει
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το άσπρο ψωμί σε νερό και μετά το στύβουμε πολύ καλά.
Πολτοποιούμε σε μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ταραμά μαζί με λάδι και λεμόνι.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ψωμί και το μίγμα του ταραμά το λάδι το ρίχνουμε λίγο-λίγο για να ενσωματωθεί. Το δουλεύουμε αρκετή ώρα να γίνει αλοιφή.
Συνήθως συνοδεύει ψάρια, διάφορα τουρσιά, ποικιλίες, καλαμάρια τηγανητά καθώς και φασόλια γίγαντες.
*Συνταγή από το βιβλίο της «Πρόσκληση Μαγειρικής» των εκδόσεων Gema
Καλαμαράδα από τον Χριστόφορο Πέσκια
Υλικά
για 4 μερίδες
1kg καλαμαρια μέτρια καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ μα πολύ λεπτές ροδέλες
2 σκελιδές σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες
1 ½ kg ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες πάρα πολύ μικρό brunoise (πολυ μικρά κυβάκια, σχεδόν τριμμένη)
Λίγη πάπρικα
100 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι βασιλικό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο και το τσίλι με 20ml ελαιόλαδο για 20 δευτερολέπτα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τη παπρίκα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι η σάλτσα μας να γίνει πολύ πηχτή.
Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το καλαμάρι σε πολύ δυνατή φωτιά με άλλα 20ml ελαιόλαδο για 30 δευτερολέπτα. Προσθέτουμε τη σάλτσα, και ανακατεύουμε.
Απομάκρυνουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Νηστίσιμη κρέμα πορτοκάλι με ξερά φρούτα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Υλικά
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
900 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξερά φρούτα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τους χυμούς, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Όταν ο χυμός αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη έως ότου η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ποτήρια γεμίζοντας τα ¾ από αυτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα ξερά φρούτα.
http://www.stylista.gr/
Έξι διάσημοι σεφ προτείνουν ένα απολαυστικό πλήρες μενού
Σουπιές με χούμους καρότου από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Υλικά για 6 άτομα
500 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
ελαιόλαδο
αλάτι
για το χούμους καρότου:
4 μεγάλα καρότα
3 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή 1 κουτ. γλυκού ξερός
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
αραβικές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κόβετε τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες και τις αλατίζετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις σουπιές σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το χούμους με καρότο: Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε μικρότερα κομμάτια. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε για 1 – 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να βάλετε νερό στη κατσαρόλα για να στεγνώσουν.
Τα βάζετε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζετε και τα πολτοποιείτε.
Κόβετε τις αραβικές πίτες σε μικρότερα κομμάτια και τις ψήνετε στον φούρνο στους 200ο C για 5 λεπτά περίπου.
Βάζετε το χούμους επάνω στις ψημμένες πίτες και σερβίρετε με τις σουπιές.
Σαλάτα με φακές, σιτάρι και σάλτσα μουστάρδας από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Υλικά για 6 άτομα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια σιτάρι
250 γραμμάρια φακές
150 γραμμάρια καλαμπόκι
5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Για την σάλτσα
8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι λευκό μπαλσάμικο
1 κουταλιά μουστάρδα με θυμάρι (Παπαδημητρίου)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζετε για 45 λεπτά τις φακές μαζί με το σιτάρι.
Στραγγίζετε καλά σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τις βρασμένες φακές και το βρασμένο σιτάρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, το καλαμπόκι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τον μαϊντανό και την πιπεριά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα υλικά για την σάλτσα και περιχύνετε την σαλάτα και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα.
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην σαλάτα μερικά φύλλα από ρόκα η σταμναγκάθι.
*Συνταγή από το site του www.sidayes.gr
Χταποδοσαλάτα με σκιουφιχτά, λιαστές τομάτες, κάππαρη και αγγουράκι τουρσί από τον Γιάννη Λουκάκο
Για 4 μερίδες
Υλικά
300γρ. χταπόδι μαγειρεμένο
50γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες καρέ
50γρ. πιπεριές κίτρινες κομμένες καρέ
25γρ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
30γρ. κάππαρη
100γρ. λιαστές τομάτες, ψιλοκομμένες
50γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
65γρ. ελαιόλαδο
500γρ. Σκιουφιχτά βρασμένα
Αλάτι-πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά
Για το μαγειρεμένο χταπόδι
1.000γρ. Χταπόδι
30γρ, ελαιόλαδο
30γρ. ξίδι βαλσάμικο λευκό
Αλάτι
1ος τρόπος
Τοποθετούμε το χταπόδι σε σακούλα κατάλληλη για μαγείρεμα και αφαιρούμε τον αέρα σε μηχάνημα vacuum.
Μαγειρεύουμε sous vide στους 88ο Cγια 1 ½ ώρα.
Κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφαιρούμε από τη σακούλα και μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρήση στη σαλάτα κόβουμε σε μικρά κομμάτια
2ος τρόπος
Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει στο βαθμό της αρεσκείας μας.
Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει, το σουρώνουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια
Μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
*Συνταγή από το νέο του βιβλίο «Ψωμί και Αλάτι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Ταραμοπουρέ με κρουτόν ψωμάκια από την Ιωάννα Τσολομίτη
Υλικά
100γρ. ταραμά άσπρο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από 1 λεμόνι
½ κιλό ψωμί μαύρο και άσπρο
8 ψιλές φέτες ψωμάκι για κρουτόν
Ρίγανη
Λάδι όσο πάρει
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το άσπρο ψωμί σε νερό και μετά το στύβουμε πολύ καλά.
Πολτοποιούμε σε μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ταραμά μαζί με λάδι και λεμόνι.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ψωμί και το μίγμα του ταραμά το λάδι το ρίχνουμε λίγο-λίγο για να ενσωματωθεί. Το δουλεύουμε αρκετή ώρα να γίνει αλοιφή.
Συνήθως συνοδεύει ψάρια, διάφορα τουρσιά, ποικιλίες, καλαμάρια τηγανητά καθώς και φασόλια γίγαντες.
*Συνταγή από το βιβλίο της «Πρόσκληση Μαγειρικής» των εκδόσεων Gema
Καλαμαράδα από τον Χριστόφορο Πέσκια
Υλικά
για 4 μερίδες
1kg καλαμαρια μέτρια καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ μα πολύ λεπτές ροδέλες
2 σκελιδές σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες
1 ½ kg ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες πάρα πολύ μικρό brunoise (πολυ μικρά κυβάκια, σχεδόν τριμμένη)
Λίγη πάπρικα
100 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι βασιλικό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο και το τσίλι με 20ml ελαιόλαδο για 20 δευτερολέπτα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τη παπρίκα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι η σάλτσα μας να γίνει πολύ πηχτή.
Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το καλαμάρι σε πολύ δυνατή φωτιά με άλλα 20ml ελαιόλαδο για 30 δευτερολέπτα. Προσθέτουμε τη σάλτσα, και ανακατεύουμε.
Απομάκρυνουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Νηστίσιμη κρέμα πορτοκάλι με ξερά φρούτα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Υλικά
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
900 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξερά φρούτα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τους χυμούς, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Όταν ο χυμός αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη έως ότου η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ποτήρια γεμίζοντας τα ¾ από αυτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα ξερά φρούτα.
http://www.stylista.gr/