20 Απρ 2011

«Η Ευρώπη φοβάται το ελληνικό έμφραγμα»

Βερολίνο Νίκος Χειλάς


Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απασχολεί από καιρό τη γερμανική δημοσιότητα. Τις τελευταίες ημέρες όμως οι «Κασσάνδρες» βαράνε γενικό συναγερμό. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα, το κούρεμα έρχεται» δήλωσε την Τρίτη στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Κλέμενς Φούεστ, καθηγητής της οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Τα ποσά, πρόσθεσε, που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της είναι ανυπόφορα μεγάλα. «Την οδηγούν στην καταστροφή» είπε.

Η δήλωση αυτή έρχεται να ενισχύσει τις φήμες, ότι τόσο ο κ. Σόιμπλε, όσο και άλλοι υπουργοί στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών αναμένουν ενδιάμεσα στωικά το «αναπόφευκτο». Επίσημα βέβαια, οι ίδιοι συνεχίζουν να αρνούνται ότι κάνουν σκέψεις, ή ακόμα περισσότερο πλάνα για αναδιάρθρωση, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους μιλούν όμως ήδη ξεκάθαρη γλώσσα.

Και η γλώσσα αυτή στηρίζεται σε συγκεκριμένους αριθμούς. «Μια χώρα, που διαθέτει το ήμισυ των φόρων της για την εξυπηρέτηση του χρέους της, δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα» είπε ο κ.Φούεστ. Οι κοινωνικές αναταράξεις, πρόσθεσε, είναι έτσι προγραμματισμένες. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι αυτό θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης και ότι η νέα κυβέρνηση θα πει: “Δεν κάνουμε πλέον περικοπές”».

Ο φόβος της αναδιάρθρωσης δεν προσβάλλει όμως μόνο τους κατόχους ελληνικών χρεογράφων στη Γερμανία. «Η Ευρώπη φοβάται το έμφραγμα τύπου Ελλάδας» ήταν το απόγευμα της Τρίτης ο κύριος τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού «Der Spiegel». «Το ριζοσπαστικό αυτό βήμα θα επέτρεπε στη χώρα μια καινούρια αρχή, θα αποτελούσε όμως ένα τεράστιο ρίσκο για το υπόλοιπο κομμάτι της ηπείρου μας» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνεχίζει το περιοδικό, το 60% των ελληνικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Οι απώλειες τους θα ήταν σημαντικές, αν το «hair cut» έφτανε στο 50%, όπως υπολογίζεται σήμερα. Ακόμα μεγαλύτερο φόβο προκαλεί όμως το ενδεχόμενο, το ελληνικό παράδειγμα να βρει μιμητές και σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ενδεχομένως, στη συνέχεια, η Ιταλία και η Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα ήταν, σε αναλογία με το ύψιστο δυνατό ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια, εξοντωτικό για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν όμως η τύχη των ελληνικών τραπεζών, που κατέχουν παρόμοια ομόλογα. Ο χρηματιστικός κλάδος της χώρας θα κατέρρεε πλήρως – πόσο μάλλον, που η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει χρήμα για τη διάσωσή τους.

Ενόψει τέτοιων αλυσιδωτών συνεπειών, εκτιμά το «Der Spiegel», είναι απίθανο η Αθήνα να τολμήσει το «κούρεμα με την ψιλή». Το πιθανότερο, προσθέτει, είναι μια εθελούσια παραίτηση των πιστωτών από μέρος των τοποθετήσεών τους. Το μέσο γι αυτό θα ήταν η πώληση των ομολόγων τους στην ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα (πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική) τιμή τους. Έτσι, καταλήγει το σχετικό άρθρο, θα επιτυγχανόταν ταυτόχρονα δυο στόχοι: Οι απώλειες των επενδυτών θα έμεναν σε ανεκτά όρια και το ελληνικό κράτος θα έπαιρνε ανάσα ζωής μέσω του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος: μιας «φιλικής αναδιάρθρωσης».

http://www.tovima.gr/