26 Απρ 2011

Αφήνουν τις πόλεις και...παίρνουν τα βουνά για καλύτερη ζωή

Σχεδιάζουν να χτίσουν πήλινο χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου

Επιθυμούν να φύγουν μακριά από την εργασιακή ρουτίνα, τους τσιµεντένιους τοίχους, την... υποκρισία της επαγγελµατικής καθιέρωσης. Έως τώρα ήταν κάτοικοι της πόλης, αλλά πλέον επιστρέφουν στη φύση. Και όχι μόνο αυτό. Προσπαθούν να χτίσουν μια νέα κοινωνία από την αρχή. Ο Κώστας Κοντοµάνος που....
εργάζεται ως οικονοµολόγος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει αποφασίσει να τα παρατήσει όλα και να στήσει, μαζί με άλλους, στους πρόποδες του Κισσάβου, ένα χωριό φτιαγμένο από πηλό, σε µια έκταση µε κούµαρα και κουτσουπιές. Λέει ο ίδιος: "Θα την ονοµάσουμε "Ζωή". Θα έχει σπίτια από γήινα υλικά και το πολύ 150 κατοίκους. Τα µέλη της θα τρέφονται από τις καλλιέργειές τους και φωτοβολταϊκά συστήµατα θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια.

Ο Δήµος Μελιβοίας σκέφτεται να παραχωρήσει 160 στρέµµατα για τη δηµιουργία του χωριού. Η διαδικασία µπορεί να πάρει χρόνια. Γι’ αυτό οι µελλοντικοί κάτοικοι σχεδιάζουν να αγοράσουν µια ιδιωτική έκταση 40 στρεµµάτων κοντά στην αρχική τοποθεσία και µέσα στην επόµενη διετία να αρχίσουν το χτίσιµο.Πέρα από τη βιοκλιµατική αρχιτεκτονική και τον αγροτικό προσανατολισµό της, η Ζωή δεν θα είναι εφήµερη εξόρµηση στη φύση". Και προσθέτει: "Πάνω από 500 άτοµα από Ελλάδα και το εξωτερικό ενδιαφέρονται για την οικοκοινότητα. Οι περισσότεροι είναι 30-45 ετών. Κάτοικοι πόλεων όλοι τους. Ανάµεσά τους και ζευγάρια µε παιδιά.

Πώς χτίζεται όµως µια νέα κοινωνία; Πώς επιλέγονται τα µέλη της και ποιους κανόνες ακολουθούν; Οι απαντήσεις ακόµη αναζητούνται σε µια δηµόσια συζήτηση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα www.cob.gr, υποψήφιοι κάτοικοι ανταλλάσσουν απόψεις για το αν όλα τα µέλη της "Ζωής" θα είναι φυτοφάγοι, αν θα γίνονται δεκτοί οι καπνιστές ή αν θα υπάρχουν στα σπίτια τηλεοράσεις".

http://ksipnistere.blogspot.com