21 Απρ 2011

Επιδερμίδα: Το λάθος που κάνει το 80% των γυναικών

Έρευνες έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των γυναικών πιστεύουν ότι έχουν διαφορετικό τύπο επιδερμίδας από εκείνον που πραγματικά έχουν. Μάθε ποιος είναι ο δικός σου για να φροντίσεις σωστά το πρόσωπό σου με τα κατάλληλα καλλυντικά.


Κάποτε όλες οι κρέμες φροντίδας είχαν σχέση μόνο με τον τύπο δέρματος της κάθε γυναίκας. Αυτό ισχύει πράγματι για τις μικρές ηλικίες, που χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονη λιπαρότητα, αφυδάτωση ή ξηρότητα. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Τι γίνεται λοιπόν αν το μυαλό σου έχει «κολλήσει» σε ένα χαρακτηρισμό που αφορούσε το δέρμα σου πριν από μερικά χρόνια και δεν παρακολουθείς τις αλλαγές που σίγουρα έχουν προκύψει; Σε αυτή την περίπτωση κάνεις λάθος επιλογές, με αποτέλεσμα να έχεις λάθος -ίσως ακόμη και καταστροφικό- αποτέλεσμα στο πρόσωπό σου. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσεις τον τύπο και κατά συνέπεια τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, ώστε να επιλέγεις τα αντίστοιχα προϊόντα φροντίδας.

Ανακάλυψε τι τύπο επιδερμίδας έχεις

Λιπαρό
Αφορά κυρίως τις νεαρές ηλικίες, αλλά και κάποιες γυναίκες γύρω στα 40, και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ορμονικές διαταραχές και στην υπερβολική έκκριση σμήγματος. Συχνά η έντονη λιπαρότητα οδηγεί σε ακμή, οπότε είναι απαραίτητη η γνώμη του δερματολόγου για τη σωστή αγωγή και την πρόληψη της μόλυνσης ή της δημιουργίας κυστικής ακμής.

Τρόπος διάγνωσης: Καθαρίζεις το πρόσωπό σου το βράδυ, χωρίς να φορέσεις κάποιο ενυδατικό προϊόν, και το πρωί περνάς το δάχτυλό σου πάνω στη μύτη. Αν γλιστράει εύκολα και λαδώνει, τότε το δέρμα σου είναι λιπαρό.

Φροντίδα: Ο τέλειος καθαρισμός με απαλά καλλυντικά και η ενυδάτωση είναι τα πιο σημαντικά βήματα. Πρόσεξε τη διατροφή σου και απόφυγε να βάζεις τα χέρια στο πρόσωπο.

Ευαίσθητο
Το στρες και οι ορμονικές διαταραχές εκδηλώνονται με κοκκινίλες στο πρόσωπο, κνησμό και αίσθηση καψίματος στα μάγουλα. Η ευαισθησία της επιδερμίδας είναι σύμπτωμα, δεν είναι μόνιμη κατάσταση, και μπορεί να είναι παροδική αλλά και διαρκής. Είναι παρατηρημένο ότι πολλές γυναίκες που θεωρούν ότι είναι ευαίσθητες πιστεύουν ότι έχουν και ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τρόπος διάγνωσης: Παρατηρείς πότε εμφανίζονται οι τοπικές κοκκινίλες και φροντίζεις την επιδερμίδα σου με τα κατάλληλα καλλυντικά. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ρώτησε το δερματολόγο σου μήπως το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο και αυτό προκαλεί τους ερεθισμούς.

Φροντίδα: Χρησιμοποίησε μη επιθετικά προϊόντα, απόφυγε τις καυτερές τροφές, το κόκκινο κρασί και όσο είναι δυνατόν τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Ξηρό
Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από αίσθηση τραβήγματος, έλλειψη τόνου και μη υγιή όψη. Συχνά οι γυναίκες μπερδεύουμε την ξηρότητα με την αφυδάτωση. Αφυδατωμένο είναι το δέρμα που δεν φροντίζουμε σωστά, όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό ή δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Το ξηρό δέρμα έχει σχέση με την έλλειψη βιταμίνης Ε και C και οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία. Αν λοιπόν έχεις ξηρό δέρμα, δεν χρειάζεται να φοράς πολύ βαριές κρέμες, αλλά έντονα ενυδατικά καλλυντικά, ενώ αν είσαι 30+ καλό είναι να χρησιμοποιείς αντιρυτιδικά προϊόντα που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό υαλουρονικό οξύ.

Τρόπος διάγνωσης: Καθαρίζεις το πρόσωπό σου και περιμένεις για λίγο. Αν το νιώθεις να «τραβάει» μέχρι τις ρίζες των μαλλιών, τότε είναι ξηρό. Αν τσιμπάς τα μάγουλά σου και δημιουργούνται κάθετες γραμμές, αυτό σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένο.

Φροντίδα: Πρόσεχε πολύ τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, όταν μετακινείσαι από την πολλή ζέστη στο κρύο. Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πίνε πολύ νερό και μην αμελείς να προστατεύεις την επιδερμίδα σου με αντηλιακό από το Μάρτιο.

Αντιγήρανση

Μετά τα 30 οι ανάγκες της επιδερμίδας είναι διαφορετικές. Σε αυτή την ηλικία προτεραιότητα έχει η πρόληψη και η βελτίωση της εικόνας του προσώπου, γι' αυτό ο τύπος του δέρματος δεν είναι απαραίτητα το κριτήριο για την επιλογή των καλλυντικών φροντίδας. Στόχος της κάθε γυναίκας τώρα είναι να αντιμετωπίσει τις νέες ανάγκες της επιδερμίδας της.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στην έρευνα και ανάπτυξη της κοσμητολογίας είναι τεράστια. Ανακαλύφθηκαν νέοι τρόποι προώθησης της λειτουργίας των κυττάρων που διατηρούν την επιδερμίδα νεανική. Τα βλαστοκύτταρα, η θηλώδης στιβάδα, η χρονορύθμιση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων, ο εντοπισμός της γλυκοζυλίασης οδήγησαν τους ερευνητές σε ανακαλύψεις νέων συστατικών που προστατεύουν και διατηρούν την επιδερμίδα νεανική.

Στην παρουσίαση της νέας κρέμας LiftActiv Derm Source της Vichy, η επιστημονική διευθύντρια της Vichy, Caroline Debbasch, δήλωσε: «Η ανακάλυψη της θηλώδους στιβάδας ήταν πολύ σημαντική για μας. Εντοπίσαμε την «πηγή ανανέωσης» της επιδερμίδας. Το συστατικό Ramnose έχει τη δύναμη να προωθεί την ανανέωση των κυττάρων της θηλώδους στιβάδας, ώστε η επιδερμίδα να διατηρείται νεανική για πολύ περισσότερο χρόνο και η υφή του προσώπου να παραμένει απαλή και φρέσκια».

Η σημασία του ορού
Οι οροί είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τη φροντίδα του προσώπου. Η σύνθεσή τους περιέχει συμπυκνωμένα συστατικά που έχουν προκύψει από πολυετή έρευνα, ώστε να ενεργούν κατευθείαν στην επιδερμίδα. Στις ηλικίες 25+ μπορούν να φορεθούν μόνοι τους , ενώ μετά τα 30-35+ ο συνδυασμός σέρουμ και κρέμας εξασφαλίζει την καλύτερη προώθηση των ενεργών συστατικών τους στην επιδερμίδα και της χαρίζει προστασία και ενέργεια.

Tips
-Ο καλός καθαρισμός είναι προϋπόθεση για τη σωστή απορρόφηση των καλλυντικών φροντίδας. Απόφυγε τα μαντιλάκια και ακολούθησε το πλήρες σύστημα γαλάκτωμα-λοσιόν-ενυδάτωση.

-Το σέρουμ είναι απαραίτητο για την απόλυτη προστασία και περιποίηση της επιδερμίδας.

-Μην υπερβάλλεις στην ποσότητα της κρέμας. Βάλε μόνο όση χρειάζεσαι και άπλωσέ τη στο πρόσωπό σου με απαλές, ανοδικές, κυκλικές κινήσεις.

-Η κρέμα νύχτας είναι must μετά το σχολαστικό καθαρισμό, γιατί βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας την ώρα που κοιμάσαι.

-Αν έχεις καφέ κηλίδες απόφυγε τη χρήση των scrub, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, με συνέπεια να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες.

-Ένα προϊόν μπορεί να προκαλεί μικρά τσιμπηματάκια, αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό. Μπορεί να σημαίνει ότι είναι ενεργό και αποτελεσματικό, όπως τα καλλυντικά με ρετινόλη.

http://www.madamefigaro.gr/