Aπο την Νέλη Κωστοπούλου (mailto:nkostopoulou@imako.gr)
Με... εξωτική καταγωγή!
Προέρχονται από τη γαστριμαργική κουλτούρα άλλων χωρών και τελευταία όλο και περισσότερο κερδίζουν την εκτίμηση των διατροφολόγων όσον αφορά στις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Εμείς επιλέξαμε οκτώ από αυτές που μπορείς να βρεις και στην Ελλάδα και ζητήσαμε τη γνώμη του διατροφολόγου Γιώργου Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk ) για το αν πραγματικά πρέπει να τις βάλεις στο πιάτο σου.
Κινέζικο λάχανο
Γνωστό και ως bok choy. Είναι τραγανό, νόστιμο και ζουμερό. Ένα λαχανικό που καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια στην Κίνα και το χρησιμοποιούν πολύ στις Φιλιππίνες και στην Κορέα. Μια κούπα κινέζικο λάχανο θα σου δώσει την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεσαι για μια μέρα - πάνω από 30mg βιταμίνης C - αλλά και αρκετή βιταμίνη Α, B-καροτίνη και κάλιο.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι το bok choy είναι εξαιρετική πηγή γλυκοζινολικών που αποτρέπουν την δημιουργία κάποιων μορφών καρκίνου.» Το βρίσκεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Καστανό ρύζι
Γενικότερα το ρύζι είναι μια αγαπημένη τροφή και για εκείνους που ακολουθούν κάποια δίαιτα αλλά και για όλους τους υπόλοιπους. Το καστανό ρύζι όμως είναι ακόμα καλύτερο αφού δεν έχει δεχθεί καμία επεξεργασία και έτσι στον φλοιό του περιέχει ίνες, Βιταμίνη Β1 και Β3, μαγνήσιο, φώσφορο, αλλά και λιπαρά οξέα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει βρεθεί μέσα από έρευνα του American Heart Journal, πως εμποδίζουν τη δημιουργία αθηροματικής πλάκας και χοληστερίνης ενώ έρευνα του Harvard επιβεβαιώνει τα θετικά οφέλη, υπογραμμίζοντας πως η διατροφή με καστανό αντί άσπρου ρυζιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες του καστανού ρυζιού οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες γνωστές ως λιγνίνες. Συμβάλλει σημαντικά την σωστή λειτουργία και αποτοξίνωση του εντέρου. Επίσης είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης η οποία βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέγφαλο και προάγει το αίσθημα της ευφορίας» εξηγεί ο Γιώργος Λάντις.
Λαχανίδες
Αν και είναι παραδοσιακό πιάτο από την νότια Αμερική, το βρίσκει κάποιος σε Πορτογαλία, Βραζιλία, Κασμίρ αλλά και στην Ελλάδα. Μέσα στα θετικά χαρακτηριστικά του αυτό το λαχανικό έχει την μείωση της χοληστερίνης ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C αλλά και διαλυτών φυτικών ινών. Στα πράσινα μεγάλα φύλλα του θα βρεις επίσης στοιχεία που πολεμούν τον καρκίνο και διατηρούν την υγεία της καρδιάς.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Λαχανίδες έχουμε και στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για το έντερο. Αποτελεί φυτική πηγή ασβεστίου αλλά και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει σημαντικά στην πηκτικότητα του αίματος και στην απορρόφηση του ασβεστίου.»
Φύκια
Τα λεγόμενα φύκια είναι ακόμα ένα από τα συστατικά που πρωταγωνιστεί σε πολλές ασιατικές συνταγές και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Να μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία του: Πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, C και Κ, αλλά και φυλλικό οξύ. Τα φύκια δεν ενδείκνυνται για άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους – εξαιτίας του ιωδίου που έχουν- για αυτό πρέπει εάν αντιμετωπίζεις κάποιο τέτοιο πρόβλημα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν τα καταναλώσεις. Θα τα βρεις επίσης σε ασιατικά σούπερ μάρκετ ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν ethnic προϊόντα.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Μια πολύ καλή πηγή θειούχων πολυσακχαριτών στους οποίους και οφείλονται οι αντιφλεγμονώδης ιδιότητες των φυκιών. Να συμπληρώσουμε ότι φαίνεται να έχουν και ανασταλτική δράση στην αναπαραγωγή του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (γνωστός και ως επιχέιλιος έρπις).»
Κατσικίσιο γάλα
Παρομοιάζεται με το μητρικό γάλα. Είναι ελαφρύ στην γεύση και χωνεύεται πιο εύκολα για αυτό και ενδείκνυται και για όσους έχουν ευαισθησία στην λακτόζη χωρίς όμως να είναι εντελώς υποαλλεργικό αφού μοιράζεται κάποια στοιχεία με το αγελαδινό. Το κατσικίσιο γάλα μέχρι πρότινος το έβρισκες πιο εύκολα σε γεωργικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια όμως πωλείται συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ, όχι όλο τον χρόνο αλλά τους φθινοπωρινούς μήνες και την άνοιξη. Αυτό το γάλα έχει 13 % περισσότερο ασβέστιο, 25% περισσότερη βιταμίνη Β6, την διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη Α και νάτριο από ότι έχει το αγελαδινό γάλα. Παρόλαυτα όμως μειονεκτεί σε B12 και φυλλικό οξύ για αυτό όταν προορίζεται για παιδιά ή εγκυμονούσες προτείνεται να υπάρχει εναλλάξ κατανάλωση αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Επίσης πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης για αυτό και αποτελεί ένα τέλειο snack για έναν όμορφο και ήρεμο ύπνο. Ακόμη αποτελεί μια άριστη πηγή ασβεστίου, με καλή απορρόφηση- να σημειώσουμε εδώ ότι το ασβέστιο δεν είναι μόνο σημαντικό για τα οστά αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της προ- κλιμακτηρίου. Τέλος, αποτελεί μια καλή επιλογή στην προσπάθεια απώλειας βάρους γιατί όπως έχει βρεθεί, η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλουσίων σε ασβέστιο συσχετίζεται με καύση του σωματικού λίπους.»
Miso
Εάν είσαι λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας το πιο πιθανό είναι να έχεις παραγγέλλει κάποια στιγμή ως ορεκτικό την λεγόμενη σούπα miso. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό άρτυμα σε μορφή πάστας/αλοιφής που φτιάχνεται από όσπρια σόγιας, καθαρισμένο ρύζι και θαλασσινό αλάτι. Μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, λιπαρών οξέων αλλά και μετάλλων ενώ μια κουταλιά miso έχει 2 γραμμ. πρωτεΐνης. Ως μειονέκτημα θα του χρέωνε κάποιος την υψηλή ποσότητα σε αλάτι.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Η καλή περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο το καθιστά ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, ορισμένες έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωση του με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.»
Kimchi
Πρόκειται για ένα μείγμα που θα το βρεις συσκευασμένο σε Ασιατικά σούπερ μάρκετ και είναι ένα αρκετό κοινό κορεάτικο υλικό. Περιλαμβάνει λάχανο, σκόρδο, ξύδι, καυτερή πιπεριά και άλλα μπαχαρικά και συνοδεύει συνήθως ρύζι ή noodles, μπαίνει σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας, ενώ μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερη γέμιση πίτσας ή hamburger. Χαμηλό σε θερμίδες, είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C, A, B, καροτίνη αλλά και σε βακτήρια γαλακτοβακίλλων που βοηθούν στην πέψη. Το kimci έχει μπει μέσα στο top 5 με τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο εξαιτίας της πληθώρας βιταμινών που περιέχει, της βοήθειας που παρέχει στην πέψη και τέλος για την ιδιότητα που πιθανολογείται πως έχει στο να μειώνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Η παρουσία των γαλακτοβακίλλων ίσως είναι από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία που περιέχει το kimchi. Συγκεκριμένα έχει καλή περιεκτικότητα στον Λακτοβάκιλλο Kimchi. Να πούμε ότι οι λακτοβάκιλλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου το παχέος εντέρου μέσω της ζύμωσης των φυτικών ινών και των προιόντων που παράγονται όπως το βουτυρικό οξύ.»
Quinoa
Θυμίζει πολύ το δικό μας πλιγούρι και είναι πολύ διάσημο στην Νότια Αμερική. Ένας από τους πιο υγιεινούς κόκκους που μπορεί να σου δώσει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι περισσότερο από κάθε άλλο είδος σιταριού. Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, είναι υψηλό σε φυτικές ίνες και ιδανικό αντικατάστατο για πιάτα που περιέχουν αμυλώδεις τροφές όπως είναι το άσπρο ρύζι.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Γνωστό και ως "το χρυσό των Incas" το Quinoa’ αποτελεί μια εξαίσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης η οποία περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό που ονομάζουμε καρδιοπροστατευτική διατροφή γιατί ως πολύ καλή πηγή μαγνησίου μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.»
http://www.stylista.gr/
Με... εξωτική καταγωγή!
Προέρχονται από τη γαστριμαργική κουλτούρα άλλων χωρών και τελευταία όλο και περισσότερο κερδίζουν την εκτίμηση των διατροφολόγων όσον αφορά στις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Εμείς επιλέξαμε οκτώ από αυτές που μπορείς να βρεις και στην Ελλάδα και ζητήσαμε τη γνώμη του διατροφολόγου Γιώργου Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk ) για το αν πραγματικά πρέπει να τις βάλεις στο πιάτο σου.
Κινέζικο λάχανο
Γνωστό και ως bok choy. Είναι τραγανό, νόστιμο και ζουμερό. Ένα λαχανικό που καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια στην Κίνα και το χρησιμοποιούν πολύ στις Φιλιππίνες και στην Κορέα. Μια κούπα κινέζικο λάχανο θα σου δώσει την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεσαι για μια μέρα - πάνω από 30mg βιταμίνης C - αλλά και αρκετή βιταμίνη Α, B-καροτίνη και κάλιο.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι το bok choy είναι εξαιρετική πηγή γλυκοζινολικών που αποτρέπουν την δημιουργία κάποιων μορφών καρκίνου.» Το βρίσκεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Καστανό ρύζι
Γενικότερα το ρύζι είναι μια αγαπημένη τροφή και για εκείνους που ακολουθούν κάποια δίαιτα αλλά και για όλους τους υπόλοιπους. Το καστανό ρύζι όμως είναι ακόμα καλύτερο αφού δεν έχει δεχθεί καμία επεξεργασία και έτσι στον φλοιό του περιέχει ίνες, Βιταμίνη Β1 και Β3, μαγνήσιο, φώσφορο, αλλά και λιπαρά οξέα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει βρεθεί μέσα από έρευνα του American Heart Journal, πως εμποδίζουν τη δημιουργία αθηροματικής πλάκας και χοληστερίνης ενώ έρευνα του Harvard επιβεβαιώνει τα θετικά οφέλη, υπογραμμίζοντας πως η διατροφή με καστανό αντί άσπρου ρυζιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες του καστανού ρυζιού οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες γνωστές ως λιγνίνες. Συμβάλλει σημαντικά την σωστή λειτουργία και αποτοξίνωση του εντέρου. Επίσης είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης η οποία βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέγφαλο και προάγει το αίσθημα της ευφορίας» εξηγεί ο Γιώργος Λάντις.
Λαχανίδες
Αν και είναι παραδοσιακό πιάτο από την νότια Αμερική, το βρίσκει κάποιος σε Πορτογαλία, Βραζιλία, Κασμίρ αλλά και στην Ελλάδα. Μέσα στα θετικά χαρακτηριστικά του αυτό το λαχανικό έχει την μείωση της χοληστερίνης ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C αλλά και διαλυτών φυτικών ινών. Στα πράσινα μεγάλα φύλλα του θα βρεις επίσης στοιχεία που πολεμούν τον καρκίνο και διατηρούν την υγεία της καρδιάς.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Λαχανίδες έχουμε και στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για το έντερο. Αποτελεί φυτική πηγή ασβεστίου αλλά και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει σημαντικά στην πηκτικότητα του αίματος και στην απορρόφηση του ασβεστίου.»
Φύκια
Τα λεγόμενα φύκια είναι ακόμα ένα από τα συστατικά που πρωταγωνιστεί σε πολλές ασιατικές συνταγές και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Να μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία του: Πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, C και Κ, αλλά και φυλλικό οξύ. Τα φύκια δεν ενδείκνυνται για άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους – εξαιτίας του ιωδίου που έχουν- για αυτό πρέπει εάν αντιμετωπίζεις κάποιο τέτοιο πρόβλημα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν τα καταναλώσεις. Θα τα βρεις επίσης σε ασιατικά σούπερ μάρκετ ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν ethnic προϊόντα.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Μια πολύ καλή πηγή θειούχων πολυσακχαριτών στους οποίους και οφείλονται οι αντιφλεγμονώδης ιδιότητες των φυκιών. Να συμπληρώσουμε ότι φαίνεται να έχουν και ανασταλτική δράση στην αναπαραγωγή του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (γνωστός και ως επιχέιλιος έρπις).»
Κατσικίσιο γάλα
Παρομοιάζεται με το μητρικό γάλα. Είναι ελαφρύ στην γεύση και χωνεύεται πιο εύκολα για αυτό και ενδείκνυται και για όσους έχουν ευαισθησία στην λακτόζη χωρίς όμως να είναι εντελώς υποαλλεργικό αφού μοιράζεται κάποια στοιχεία με το αγελαδινό. Το κατσικίσιο γάλα μέχρι πρότινος το έβρισκες πιο εύκολα σε γεωργικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια όμως πωλείται συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ, όχι όλο τον χρόνο αλλά τους φθινοπωρινούς μήνες και την άνοιξη. Αυτό το γάλα έχει 13 % περισσότερο ασβέστιο, 25% περισσότερη βιταμίνη Β6, την διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη Α και νάτριο από ότι έχει το αγελαδινό γάλα. Παρόλαυτα όμως μειονεκτεί σε B12 και φυλλικό οξύ για αυτό όταν προορίζεται για παιδιά ή εγκυμονούσες προτείνεται να υπάρχει εναλλάξ κατανάλωση αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Επίσης πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης για αυτό και αποτελεί ένα τέλειο snack για έναν όμορφο και ήρεμο ύπνο. Ακόμη αποτελεί μια άριστη πηγή ασβεστίου, με καλή απορρόφηση- να σημειώσουμε εδώ ότι το ασβέστιο δεν είναι μόνο σημαντικό για τα οστά αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της προ- κλιμακτηρίου. Τέλος, αποτελεί μια καλή επιλογή στην προσπάθεια απώλειας βάρους γιατί όπως έχει βρεθεί, η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλουσίων σε ασβέστιο συσχετίζεται με καύση του σωματικού λίπους.»
Miso
Εάν είσαι λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας το πιο πιθανό είναι να έχεις παραγγέλλει κάποια στιγμή ως ορεκτικό την λεγόμενη σούπα miso. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό άρτυμα σε μορφή πάστας/αλοιφής που φτιάχνεται από όσπρια σόγιας, καθαρισμένο ρύζι και θαλασσινό αλάτι. Μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, λιπαρών οξέων αλλά και μετάλλων ενώ μια κουταλιά miso έχει 2 γραμμ. πρωτεΐνης. Ως μειονέκτημα θα του χρέωνε κάποιος την υψηλή ποσότητα σε αλάτι.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Η καλή περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο το καθιστά ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, ορισμένες έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωση του με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.»
Kimchi
Πρόκειται για ένα μείγμα που θα το βρεις συσκευασμένο σε Ασιατικά σούπερ μάρκετ και είναι ένα αρκετό κοινό κορεάτικο υλικό. Περιλαμβάνει λάχανο, σκόρδο, ξύδι, καυτερή πιπεριά και άλλα μπαχαρικά και συνοδεύει συνήθως ρύζι ή noodles, μπαίνει σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας, ενώ μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερη γέμιση πίτσας ή hamburger. Χαμηλό σε θερμίδες, είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C, A, B, καροτίνη αλλά και σε βακτήρια γαλακτοβακίλλων που βοηθούν στην πέψη. Το kimci έχει μπει μέσα στο top 5 με τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο εξαιτίας της πληθώρας βιταμινών που περιέχει, της βοήθειας που παρέχει στην πέψη και τέλος για την ιδιότητα που πιθανολογείται πως έχει στο να μειώνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Η παρουσία των γαλακτοβακίλλων ίσως είναι από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία που περιέχει το kimchi. Συγκεκριμένα έχει καλή περιεκτικότητα στον Λακτοβάκιλλο Kimchi. Να πούμε ότι οι λακτοβάκιλλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου το παχέος εντέρου μέσω της ζύμωσης των φυτικών ινών και των προιόντων που παράγονται όπως το βουτυρικό οξύ.»
Quinoa
Θυμίζει πολύ το δικό μας πλιγούρι και είναι πολύ διάσημο στην Νότια Αμερική. Ένας από τους πιο υγιεινούς κόκκους που μπορεί να σου δώσει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι περισσότερο από κάθε άλλο είδος σιταριού. Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, είναι υψηλό σε φυτικές ίνες και ιδανικό αντικατάστατο για πιάτα που περιέχουν αμυλώδεις τροφές όπως είναι το άσπρο ρύζι.
Η άποψη του διατροφολόγου: «Γνωστό και ως "το χρυσό των Incas" το Quinoa’ αποτελεί μια εξαίσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης η οποία περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό που ονομάζουμε καρδιοπροστατευτική διατροφή γιατί ως πολύ καλή πηγή μαγνησίου μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.»
http://www.stylista.gr/