2 Απρ 2011

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Κρήτης

Έγινε αισθητή σε Κάιρο και Μάλτα
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο. Μερικά λεπτά αργότερα μάλιστα, σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών.

Συμφώνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η σφοδρή σεισμική δόνηση προερχόταν από απόσταση 361 χιλιομέτρων Νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Tο επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου, ενώ είχε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κων. Μακρόπουλος, άφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο.
«Το είχαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα.
H δόνηση έγινε αισθητή σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αθήνα, ενώ ταρακούνησε ακόμα και το Κάιρο και τη Μάλτα.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και από πολλούς κατοίκους της Μάλτας. Εκατοντάδες πολίτες επικοινώνησαν το απόγευμα με τις αρχές ενημερώνοντας ότι ένιωσαν ένα «ταρακούνημα».
«Είναι ένας σεισμός 6 περίπου ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 έως το 2008 κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο όταν έγινε ο σεισμός. Τον παρακολουθούμε, πρόσθεσε, μετά την ενημέρωση που είχε.
Το protothema.gr ξεκινάει live chat για περισσότερες πληροφορίες για τυχόν πρoβλήματα από τον σεισμό, ενώ περιμένει βίντεο και φωτογραφίες στο protothemaonline@gmail.com
Πάντως, η δόνηση διήρκησε αρκετή ώρα και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Κρήτης. Αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη και πτώσεις σοβάδων σε παλιά σπίτια.
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.
Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.
Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.


Διαβάστε περισσότερο ρεπορτάζ στα http://www.cretalive.gr/ http://www.goodnet.gr/ και http://www.flashnews.gr/

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τον σεισμό
Για ένα πολύ ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε κτήρια μέχρι την Αίγυπτο και την Τουρκία κάνει λόγο η ιστοσελίδα miamiherald, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες ζημιές.
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας η δόνηση ήταν μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τους Αμερικάνους ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ.
«Ήταν ένας δυνατός σεισμός στην περιοχή που αποκαλούμε Ελληνικό τόξο», ανέφερε στην miamiherald ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ.
«Είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα και στην οποία έχουν σημειωθεί πολύ πιο ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Τώρα μελετούμε την μετασεισμική δραστηριότητα , που δεν είναι ιδιαίτερα έντονη», είπε ο καθηγητής.
Για δόνηση που έγινε αισθητή σε Αίγυπτο, Τουρκία και σχεδόν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνει λόγο και το cbc.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=114782